2019 Çeşme granfondo uzun parkur.
Yarışa katılanlar bilir uzun parkurdaki büyük tırmanışı. Zirveyi gördükten sonra hızlı bir iniş başlar. Asfaltı bozuk, virajları da görece serttir. İniş başladıktan kısa bir süre sonra sağa 180 derece bir dönüş mevcut. Tırmanış sonuna doğru silkelediğim gruptan daha da kopup önümdeki 5-6 kişilik grubu yakalamayı kafaya koymuşum. Dolayısıyla bisiklet üzerine yatabildiğim kadar yatıp, mümkün olduğunca hızlı bir şekilde inmeye çalışıyorum. Eğim aşağı yukarı eksi %7-8 hızım da 60 küsür. Az yukarıda bahsettiğim 180 derece sağa viraja geldim. Asfalt kalitesi, 23 mm 105 psi basınçlı lastikler, tırmanışta bir hayli tozlanan karbon jant fren yüzeyleri gibi etkenler birleşip, arzu ettiğim kadar yavaşlamamı engelledi. Frenlere asıldım yeterinde fren gücü oluşmadı. Daha fazla asıldım bu sefer arka teker kafasına göre kilitlenmeye başladı. Bu 1-2 saniye içinde panikle viraj çizgimi kaybettim ve viraj çıkışına olan bakışımı kaçırdım. Muhtemel çarpma noktama doğru bakmaya başladım. Dolayısıyla bisiklet de virajı doğrusal olarak kesip, karşı yöne doğru açılarak, karşı şeridin banketine girdi. Bankete mıcır döktükleri için, ön teker mıcıra girer girmez sağlam bir durdurma gücü oluşturdu ve arka tekerim havaya kalktı. Kilitli pedalların nasıl açıldığını hiç anlamadığım gibi bisikletin ön kısmından yani gidonun üzerinden uçarak bisikleti terkettim.
Hani bir tabir var ya, affınıza sığınarak sansür ile yazıyorum. Bir şeyin, bir şeyini tersten görmek. İşte o uçuşum ve havadaki taklam sayesinde, bisikletin alın borusundaki merida logosunu tersten gördüm. Çok sert bir şekilde kafa üstü yere düşüp, taklamı yerde tamamlayarak tabiri caizse kıç üstü oturdum. Nasıl ölmediğimi yaklaşık 20 saniye düşündükten sonra bisikletimi kaldırarak yarışa döndün. Yarış bitişinde kaskımda bir gariplik farkeden arkadaşlarım ne olduğunu sordu. Heyecanla kaskı çıkartıp baktığımda, orta üst kısmının tamamen kırıldığını, hatta bazı noktalarına sivri mıcır taşlarının saplandığını gördüm. O an anladım, esasında ne denli büyük bir kaza atlattığımı.
Eğer o gün kafamda kask olmasaydı ne mi olurdu ? Kırık bir kafa tası, muhtemel beyin kanaması ve travması.
Kafamdaki kask anormal mi ? İstese süper marioya benzeyeyim isterse orman mantarına. Otomobilde kemer, bisiklette kask + eldiven. İstedikleri kadar anormal görsünler.