Fotodaki çember 27" abi. Çünkü nerden biliyorum, üstündeki lastik 27" lastiği (dikkatli bakınca "32-630" yazdığı görülüyor fotoda). Ve bu lastiği elimle geçiremeyip levye kullanmak zorunda kalmıştım. Fotodakinin çapı 640 mm geldi. Bendeki başka bir 27" çember ise 642 geldi. Ama 27" olarak geçen bir çemberin 650 mm gelebileceğini sanmıyorum. Lastik 642'lik çembere levyeyi baya zorlayarak geçiyor, 650'lik çembere geçmesi imkansız.
Velhasıl-ı kelam, 27" tekerler şişikken gerçekten de 27" geliyor, ama 28" tekerler 28" (71.1 cm) gelmiyor anormal geniş lastik kullanılmadıkça. Gizem devam ediyor
Sevgili Can, örülmüş bir jantın çapını doğrudan ve tam doğru olarak ölçmek imkansızdır. Çünkü göbeğin şişkinliği nedeniyle kullanılan metre veya masura ortada kavis yapacak ve ölçüm değeri örneğin 622 lik bir jantta yaklaşık 1 cm fark yaratacaktır.
Örülmemiş jantta da muhtemel ovallik nedeniyle, metre merkezden geçmiş olsa da her noktada farklı değerler elde edilecektir. Burada dikkatli bir ortalama ile doğru sonuca ulaşılabilir ancak.
Biliyorsun 28'lik jantlarda 622 olan ölçü aşağıdaki resimde BSD ile verilen uzaklıktır. Jantın üzerinde lastik varsa bunun ölçüm noktalarını belirleyip tam bir ölçüm yapmak yine imkansızdır. Ancak bunu jantın dış çapından içeri doğru 1 mm varsayımı yaparak telafi etmeye alışırsın bir şekilde.
Lastikler janta kolay geçer veya zor geçer. Asıl gizem burada, yok efendim lastik hooklessmiş, jant hookedmuş, lastik tubeless veya tubeless ready imiş jant farklı imiş, vs. vs. izahlar var, ama yine de biz bazı lastikleri janta 1 dakikada takabilirken, bazılarını yarım saatte 2-3 kişi ittire kaktıra ancak takıyoruz. Bu dediğim lastik ve jantlar da iyi markalar hem de. İnternette 50 video da seyretsen sonuç değişmiyor Herkes icabında uzman videocu, ama sonuç yok.
Aşağıda verdiğim tablo nette her yerde bulduğumuz tablo. 27 inç oldumu BSD değeri 622 mm, 28 oldumu 630 mm. Bundan ötesi ölçümler doğru değil demektir.
Bu arada mesleki bir deneyimimi kısaca anlatayım: Ben sistem yazılımcısıyım ve kodlamayı da kendim yaparım. Yazarsın sayfalarca, hadi bakalım çalıştırırsın yazılımı... hatalar dökülür. Düzeltirsin bir yerde bir mesaj, bilmemne girişinde bilmemne hatası var. Yazdıklarına bakarsın olamaz öyle birşey. Bu derleyici bozuk, bug var falan diye ortalıkta gezinirsin. Bir yandan da içinde hep bir kuşku, cümle alem kullanıyor da kimseden ses çıkmıyor, tek bende mi bu arıza falan dersin zor da olsa. Şansın varsa biraz sonra yoksa yatıp uyuyup kendine geldikten sonra "haaa, vay be dersin". Burada da benzer duyguları hep yaşarız. O ona uymaz, bu buna uymaz, ama o ona uyar...
Şimdi benim sana aktaracak bildiklerim bu kadar. Gizeminin çözümünü senden merakla bekliyorum