Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Lastik ölçüleri, jant uyumu ve lastik seçimi

Edit:aynı mesaj iki kere çıktı

Scudo
Selamlar,
Lastik ebat ve seçimi hakkında sormak istediğim bazı şeyler var.
Geçen hafta cube 29er ltd race model bir mtb bisiklet aldım. Aslında ilk etapta şehir/tur bisikleti almayı planlıyordum ve marka olarak da cube'de karar kılınca, şehir/tur bisikleti yerine 29er mtb almaya karar verdim. Çünkü aynı fiyatlardaki mtbler, şehir/tur bisikletlerine nazaran daha iyi donanımlı, ayrıca kadro görselliği ve geometrisi çok daha göze hitap ediyor. Ve asfalt lastiği taktığımızda zaten şehir/tur bisikletinden bir farkı kalmayacağından dolayı böyle bir tercihte bulundum. Öğrendiğim kadarıyla 29 diye bir jant ölüsü yok, lastikle birlikte 29 olarak geçiyor ve gerek iç, gerekse dış lastik olarak 700x boyutlardaki lastikler kullanılıyor. Şu an üzerinde gelen lastikler; ön : Schwalbe Tough Tom Active, 29x2.25. arka ise : Schwalbe Rapid Rob Active, 29x2.25.
jantımın üzerinde ise double wall 622x19 ibaresi mevcut. Öncelikle internette uygun bulduğum 700x35/45 olarak geçen iç lastiklerden birkaç çift yedek olarak almayı düşünüyorum. Bu ebattaki iç lastik bisikletin şu an üzerindeki mtb lastikleriyle ve daha sonra takacağım asfalt lastikleriyle de uyumlu olur mu acaba?
Asfalt için ise 700xkaç? lastik tercih etmem gerekiyor? Tavsiye vereceklere bir fikir olması adına şöyle bir örnek vermek isterim; mesela ben 26 mtb kullanırken 26x1,35 kojak kullandım ancak şu an o kadar ince bir lastik kullanmak istemiyorum. Daha sonra da 26x1,50 maxxis detonator kullandım ve lastik kalınlığı tam istediğim gibiydi. 26" ölçüde kullanmış olduğum bu ebata 700xkaç? denk gelmekte acaba? 700x23-25-28 gibi ölçüler sanırım yol bisikletleri için. 700x35-38 gibi bir lastik mi tercih etmem gerekiyor? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

@S.Emre DURMAZ
Merhaba Emre bey, ben bir hybrid kullanicisi olarak söylemek isterimki 700x35c lastik kalınlığı konforu ve performansi yönünden sizin beklentilerinizi karsilayacaktir. Tur bisikletleri ve uzun yol sürüşlerinde en çok tercih edilen ölçü olduğunu tur paylasimlarinda sürekli okuyorum. Memnun kalacağınızdan eminim. Selamlar..

• Beğen
Tepkiler: S.Emre DURMAZ
26x1,75 kullanıcısıyım ileriki dönem için daha ince lastik kullanma gibi bir düşüncem var 26x1,75 janta 1.50 takan gordum fakat interneti araştırdığımda 26x1/2 capında jant var 26x1/2 lastiği salcano astroya jant değiştirmeden uygulayabilirmiyim?

@Cuneyt Erkman

Ben önceki bisikletimde 2 çift maxxis detonator eskittim. 26x1.50, yol ve uzun tur için kesinlikle mükemmel. Ortası slick, sadece ince su kanalları var. Yanları ise hafif tırtırlı ve yatarak dönüşlerde kaydırmıyor. Ayrıca çok sağlam ve akıcı bir lastik. Günübirlik Istanbul-Bursa turumda Gemlik' te çektiğim fotoğrafı avatarımda görüyorsunuz, beyaz yanaklılar ;) Jant değiştirmeden kullanabilirsiniz. Ebayde free shipping seçenekleriyle bisikletinizin rengine göre yanak rengini de seçip kombine edebilirsiniz :harika:

• Beğen
Tepkiler: Cuneyt Erkman
@S.Emre DURMAZ

Dış lastikleriniz 58 mm genişlikte. Düşündüğünüz 700x35/45 iç lastik ince kalır. Örneğin bu olur :
(link)

Asfalt için 700x37 ya da 700x42 dış lastik kullanabilirsiniz. Ama bu lastikler, bilin ki asfalt için kalındır, kalın istediğiniz için bu ebatları yazdım. Ama, ne kadar ince lastik kullanırsanız kullanın dağ bisikletiyle yolda performans alamazsınız.

Salcano x prod jant tan ikinci el shimano WH m505 e geçmiştim eski jant ta frene basarken yalpa olmamasına rağmen bisiklet tik tık sektirirdi shimano pürüzsüz du eski olmasına rağmen 3 4 yıl eski sahibi 11 bin km ben kullandım sonra yanak açıldı şimdi başka birine verdik disk fren olarak kullanıyor ..Shimano da akış biraz daha iyileşti..Sonra Italy wheelsbike jant aldım rulmanli baktım bilyeli ile müthiş fark var akis olarak hissettim yeni bisikletimede hafif novatec D711 (508 gram~)göbek wtb cember (380 gr.) Taiwan tel biraz daha iyi olduğunu hissettim hafif parçanın ve rulmanli rın farkını yolda hissediyorsunuz..tabi bu dediklerimi birden yüksek model alan goremez.ben giris seviyesinden yukarılara çıktığım için fark ettim.ve paranın boşa gitmedigini gecte olsa gördük :)

@Orhan Akarkut

Yanıtınız için teşekkürler öncelikle. Ben de biraz daha araştırdım, aynen dediğiniz gibi, 29x mtb lastikler için 29 olarak geçen schredder iç lastikler var.
Yol lastiğine gelince, 700x35 bir lastik düşünüyorum. Sanırım bu lastik için 700x35/45 iç lastik uygun olacaktır. Dediğiniz gibi, asfalt yolda çok büyük bir performans beklentim yok, performans beklentim olsa yol bisikleti tercih etmem gerekirdi. Ben genellikle düz yolda, arasıra da hafif arazi koşullarında sürmek için ilk etapta şehir/tur bisikleti düşünüyordum ama 29er mtbde karar kıldım, çünkü jantları büyük olması sebebiyle düz lastik takıldığında zaten şehir/tur bisikletinden bir farkı kalmayacak. Arazi lastikleriyle de kışın abant gibi karlı yerlerde veya arasıra hafif araziye de girebilirim. Düz, dişsiz lastiğin direnci az olacağından bir de büyük jant ile gayet iyi bir performans vereceği kanaatindeyim. Ancak bir de continental'in speed king diye bir lastiğini buldum, 29x2.2 olarak geçiyor fakat yalnızca yanları tırtırlı ve ortası düz. O da biraz aklımı çeldi. Sizce 700x35 dişsiz lastikle 29x2.2 yine dişsiz olan iki lastik arasında çok bariz akışkanlık farkı olur mu?

@can akıncılar
Size katılıyorum. Önce ucuz/alt seviye bisiklete binen biri, üst seviye bir bisiklete bidiğinde kıymetini daha iyi anlar.
Öyle ki, ben 10 senelik aranın ardından 2009 senesinde hem sahilde biraz gezinti yapabilmek, hem de hafif kondüsyon kazanabilmek adına, o anki maddi durumumun da etkisiyle Salcano Alu model bir bisiklet almıştım. Yaklaşık 7-8 ay bindikten sonra 2010 senesinde son model bir Merida TFS 400D alınca gerçek anlamdan bisiklete yeni binmeye başladığımı fark etmiştim :harika:

• Beğen
Tepkiler: can akıncılar
Merhaba şehir bisikletim var. 20 inç kadro boyu fakat biraz yüksek geliyor gibi. Jant boyu 28 inç . Jant boyutunu düşürsem daha çok rahat edebilirmiyim?

Hayır, jantı kesinlikle değiştirmeyin, birşey farketmeyeceği gibi bisikletin bütün ayar ve ergonomisi bozulur. Seleyi aşağı indirmeyi ve /veya gidonu öne almayı deneyin.

Olmuyorsa küçük kadro bisiklet almalısınız. Kadro boyunun sürücüye uygunluğu önemlidir.

Merhaba,

559x20 jantim var, 20 yılda eskimiş dağ lastiklerini atıp yaşıma ve amacıma uygun şehir lastikleri aldım; Victoria Randonneur 40-559 (26x1.5).

Fotoğraflarda lastiklerin yansıtıcı bantlarından da göreceğiniz üzere lastikler janta tam geçmiyor ama ISO 5775 standartlara uygun olduğumu düşünüyorum.

(link)

Bağlantıdaki Nominal section widths paragrafında yer alan tabloya göre sorun olmamali; lastik genişliği (Nominal section width of tire) bende 40, jant genişliğim (Straight-side rim) 20.

Lastiklerin her ikisi de tam yuvarlak olmadığından dolayı düz asfaltta bir zaman sonra sinir bozucu tık-tık-tık diye devam eden bir titreşim oluyor. Lastikleri bir kaç kez söktüm, lastiğin tellerini sabunladım, deliler gibi şişirdim vs. bir işe yaramadı.

Ne yapmam gerekir? Yardımlarınıza şimdiden teşekkürler.

Bisiklet, bundan 20-25 yıl önce dağ bisikleti diye satılan Bianchi Barracuda.

İyi günler.

Dosyalar

• lastik_1.jpg
    lastik_1.jpg
    118,7 KB · Okunma: 23
  • lastik_2.jpg
    lastik_2.jpg
    122,8 KB · Okunma: 20
  • lastik_2.jpg
    lastik_2.jpg
    122,8 KB · Okunma: 22
  • Beğen
Tepkiler: amasseia
Merhaba bende bir şey sormak istiyorum şuan yol bisikletimin üstünde 700x23 c yol lastiği var ben internettrw 700x25 700x30 larda rakamlar görüyorum.23genişlik demek galiba ben jantıma kaç genişliğe kadar takabilirim.jantın üstünde 622x13c yazıyor.dış lastiğin üzerinde ise 23-622 700x23 yazıyor

@mavi1970 Her iki jantta da sorun var mı? Lastik-jant ölçü olarak uyumlu görünüyor, jantta bir yamukluk yoksa ve doğru montaj yapılıyorsa sorun olmamalı. Jantı kontrol edin, lastiği çıkarıp usulüne uygun yeniden monte etmeyi deneyin.

Lastik jantta zaten bi sorunda yok biraz daha kalın takatımda kilitli taşta falan sarsıntı yapmasın diye kalın birşey takmak istedim 700x32 falan takabiliyomuyum onu öğrenmek istiyorum birde 32 olmasada 700x28takabilirmiyim

Jantlar 20 yillik olsa da ayarlari sahane. Neyse, hesabimdan suphe ediyordum en azindan onun dogru oldugunu anladim. Sagolun Orhan Bey.

Geri