@Berke artistlik yaptım biraz aslında. Müdüre, mağazamı değiştirmesi karşılığında fiyat farkını vereceğimi söyledim. İstemiyordum o mağazada çalışmayı
Aslında "fiyat farkı" denen durum doğal bir durumdur. Aynı iade gibidir, aynı faturalı satış gibidir. Belirli bir işlemdir yani. Müşteri reyonda gördüğü fiyattan daha yüksek bir fiyatla kasada karşılaştığında müşteri hizmetlerine gider ve itiraz eder. Görevli de ürünü müşterinin gördüğü fiyattan müşteriye verir, fiyat farkı kağıdını düzenler (tam hatırlamıyorum). Daha sonra akşam mağaza kapanışında da bu fiyat farkı kağıdını ve üzerindeki fark tutarını yöneticisine imzalatır
İşte sorun burada başlıyor. Ne personel yöneticisine bunu imzalatmak, yani göstermek istiyor, ne yönetici müdürüne bunu göstermek yani imzalatmak istiyor. Bir üst mevkideki kişinin bundan haberi olmasın istiyoruz, çünkü işittiğimiz azarın haddi hesabı yok
Bu yüzden birkaç liralık fiyat farkları daima cepteki bozukluklardan verilir. Vermek tabiiki zorunlu değil, hatta vermek yasak bile
Ama yöneticiden bir posta laf işiteceğine 2 lira verip kurtuluyorsun. Eğer vermek istemeyeceğin kadar büyük bir fark ise (mesela 10'larca lira) konu tüm üstlerine gidiyor ve o günden sonra sana o mağazayı zehir ediyorlar
Çünkü bu fiyat farkları mağazanın cirosundan düşüyor. Yüzbinlerce ciro basan mağazada 3-5 liranın hesabını yapıyor müdür evet malesef. Zaten bu yüzden müdür olmuş adam
Mağazadaki florasanların yarısını söker, klimayı açmaz (müşteri üşüyoruuuz diye şikayet üstüne şikayet eder ama müdür yine de açmaz)
20 kasası olan mağazayı 10 kasiyerle döndürmeye çalışır, personel talebinde bulunmaz bölge müdüründen, çünkü o da bölge müdüründen korkar!
Kısacası herkes bir üstünden korktuğu için daha az maliyetle, daha az personelle, daha az giderle kapatmaya çalışıyor günü. Eğer senin 1000 metrekarelik bir reyonun varsa ve bu reyonu sadece 2 personelle çevirebiliyorsan bölge müdürünün bir numaralı, gözde müdürü olursun. Ve yarın öbürgün bir bölge müdürü kontenjanı açıldığında, genel müdürlüğe seni önerir
Benzer ilişki personel-yönetici arasında da var, yönetici - müdür yardımcısı arasında da var, müdür yardımcısı - müdür arasında da var
Az personelle çok iş yaptırıp, personeli ezip, üstünün gözüne gireceksin ki seni önersin
Bu yüzden asla personel talep edilmez. Binlerce metrekarelik mağazalar gerçekten de 15-20 personelle dönüyor, görseniz inanmazsınız. 140 personelle açılan mağaza, 3 yıl sonunda 40 personele düştü
Ciroya göre personel alınır mağazalara. Ciro yüksekse personeli tamdır, ciro düşükse personel bulunmaz reyonlarda. Deterjana da gazoza da çikolataya da aynı personel bakar. Hangisine yetişsin