@umutcelik
hocam yazılım sektörü ile ilgili bir mesleğim yok. Ben kişisel merakım üzerine kendi kendime bu konuda yazılım ve donanım olarak son 15 yıldır çeşitli eğitimler olsun (bilge adam), söyleşiler, brifingler olsun bir şekilde ilgileniyorum. Pascal, HTML, PHP, C benzeri bakıyorum kod yazma, program yazma ufak tefek iş yerimde bazı işleri kolaylaştıran programlar yazdım mesela ama basit şeyler tabi. Yazılım uzmanıyım diye bir iddiam yok. Değilim de zaten. Ben tıp olayını genele örnek vermiştim. Başka örneklerde vereyim yani ben yazılım uzmanı olmanız için illa diploma şart demiyorum ki. “Yazılım uzmanı olmak için diplomaya gerek yok” olayına karşıyım. Yukarıda da geniş olarak bahsedildiği üzere üniversite mezunu olmak bir diplomaya sahip olmak öğrenciye meslek edindirmek değil, kültürel gelişimlerini, farklı bakış açılarını tanımalarını, farklı insanlar disiplinler ve kültürlerle tanışmasını sağlar. Kendini daha iyi ifade edebilen kişiler olmalarını sağlar.
Tamam tıp örneğini iptal edelim. Hukuk örneğini ele alalım. Sosyoloji örneğini alalım. Psikoloji örneğini alalım. Yani her türlü diploma eğitim şart.
Ayrıca ben okuduğumu anlıyorum merak etmeyin.
Tekrar merhaba,
Söyledikleriniz birbiri ile çelişiyor malesef.
“Yazılım uzmanı olmak için diplomaya gerek yok” bu bir önerme, buna karşı olduğunuzu söylüyorsunuz, bunun zıttı/karşıtı gerek-şart-vardir.
Ardından "ben yazılım uzmanı olmanız için illa diploma şart demiyorum ki" diyorsunuz bunlar birbiri ile çelişiyor, temel mantık konusu bu.
Malesef genelleme, tüme varım da sizin yaptığınız gibi sadece tıp gibi bir örnekleme üzerinden yapılmaz.
Hukuk konusunda da farklı uygulamalar var mesele abd'de yanlış bilmiyorsam bir kaç eyalette baro sinavina girmek için hukuk okulundan mezun olma şartı yok. Keza her psikoloji mezunu da klinik psikolog olarak çalışmıyor. Misal benim çalıştığım yer yapay zeka/cognitive uzerine ürün yapıyor psikoloji okuyan insanlar var çalışan. Klinik psikologlar için ise yine düzenleme şart, bunun için diploma önemli.
Kısaca genelleme yapmak, çok keskin çizgiler çekmek zor, çapraz disiplinler bir arada çok fazla çalışabiliyor.
Bahsettiğiniz öğrenci hayatı kültürel gelişimler ise soft skill ( soyut beceriler sanırım türkçesi) diye değerlendirilen şeyler, bunlarda uzmanlik için gerekli, sart ya da zorunlu değil ama insanin kişisel gelişimi ve iş hayatında mesleki yeterlilik dışındaki konular için her zaman artı sağlar, bunu inkar etmek anlamsiz.
Özetle zorunluluk ile olsa daha iyi olur kavramları birbirinden farklı. Tekrar edeyim akademik eğitim yazılım için her zaman ıyidir, faydalıdır, olsa çok daha iyi olur ama zorunlu degildir.
Aynı sekilde akademik hayat internet ile beraber dönüşüm geçiriyor, farklı bir yere gidiyor. Akademi/bilim her zamam teknolojiye yön verdi verecektir de ama belirli kalıplarda israr etmek anlamsız artık.
Amacım sizi kırmak, rencide etmek, üzmek de değil ne olur yanlış anlamayın. Eğer böyle bir şey yaptıysam affola.