Ön ışık:
Öncelikle ihtiyacınızı belirleyin.
İzole yollarda( site içi), bisiklet yollarında, aydınlatılmış sakin yerlerde kullanıyorsanız. Hızlı gitmiyorsanız önünüzü görmekten çok kendinizi görünür kılmaya yarayan ön ışıklar sizin için yeterli olabilir.
Bunun için:
1)
(link)
2 dolara yukarıdaki ürünü alabilirsiniz. Ön aydınlatma için beyaz ışığı seçmelisiniz. Bu için sizi görünür kılacak kadar yeterli ışık saçıyor ve çakar modu var. Usb’den şarj oluyor ve bulup bulabileceğiniz usb şarjlı en ucuz aydınlatma.
(bunu aliexpressten alıp 50 tl’ye çakanlar da mevcut (link))
Aynısı bu defa 25 tl
(link)
2)
(link)
bu model yine önünüzü pek aydınlatmaz ancak çok daha güçlü bir ışık. İster güçlü bir arka ışık olarak kullanabilirsiniz ister güçlü bir çakar olarak ön tarafa takabilrsiniz. Kırmızı-Beyaz ve kırmızı-mavi seçenekleri var. Ben arkada kırmızı – mavi önde kırmızı beyaz versiyonunu kullanıyorum. E-5’te bile rahatım. Araçlar beni kolaysa farkediyor.
3)
Hem izole yollarda, sahilde, bisiklet yollarında kullanıyorum hem de aydınlatılmamış ara sokaklarda diyorsanız o zaman önünüzü bir miktar da olsa aydınlatan ışıklara ihtiyacınız var demektir.
Dağ bisikletiniz var genelde 20-25’i geçmiyorsanız sizin için veya yol bisikletiniz olmasına rağmen normalde akşamları bisiklet sürmüyorsanız ve sadece karanlığa kaldığınızda önünüzü gösterecek bir ışık arıyorsanız size 200-300lümenlik bir ön ışık yetecektir.
(link)
10 dolara aliexpressten alabilirsiniz.
Ya da ben aliexpress anlamam diyorsanız
Türkiyeden (link)
Moon meteor alabilirsiniz. Kendisi 250 lümen ve 20-25kms ile giderken fren mesafesi yetecek şekilde önünüzü görebiliyorsunuz.
(link)
knog’cular da bunu alabilir. Bu benim aldığım ilk ön far, gücü moon ile aynı olsa da tek taraf çakarlı tek taraf sabit, çift çakar, daha kısa ama geniş aydınlatma, daha dar ama uzun mesafeyi aydınlatma gibi seçenekleriyle moon’dan bir tık daha kaliteli bir ürün diyebilirim. Parasına değer mi? Hayır. Aliexpress o konuda her zaman daha iyi. Ama bilmiyorsanız uğraşmak istemiyorsanız o zaman tavsiye ederim. Çünkü ben bunları öğrenmek için çok para harcadım, uğraşmak istemeyenleri anlıyorum J
4) karanlıkta da sürüşler yapıyorum, işten dönüyorum, gece boşken yardırıyorum diyenler. Karanlıkta 25’ten hızlı gidecekseniz o zaman size 400 veya üstünde lümen lazım.
(link)
bu knog, çok güçlü aydınlatması var, görece hafif( o kadar güçlü işık için) ve bisiklet için tasarlandığından bu gücünü verimli kullanıyor ve yolun istediğiniz yerlerini aydınlatıyor. Tek sorunu fiyatı J
(link)
bu ise 800 lümenlik bir canavar. Biraz ağır, iki tane 18500 pille çalışıyor. Ancak sağlam alüminyum kasası, çok çok güçlü aydınlatma gücü ve ısınmamasıyla 60tl’lik fiyatını komik hale getiriyor.
İsterseniz 18500’lik pilleri çıkarıp daha kalitelileriyle değiştirebilirsiniz böylece daha uzun zaman güçlü aydınlatmadan yararlanabilirsiniz. İsterseniz standart gelen pilleri de şarj edip yanınızda yedek diye taşıyabilirsiniz. O paraya harika bir seçenek diyebilirim. Sadece yol bisikleti için biraz ağır ve kaba gelebilir. Bir de plastik gidon aparatı çok kaliteli değil. Ama yine 3 dolara aliexpressten yedek alabilirsiniz. Ben aldım gayet memnunum.
Bunun yanında
(link)
(link)
(link)
merlinden 400 veya daha yukarıda lyzne marka ışıklardan alabilirsiniz. Bu ışıkların aliexpress malından farkı biraz daha hafif olmaları( pili dahili, 18500 pillerden değil) ve gidon aparatlarının daha kaliteli olması...
Arka ışık:
Arka ışıkta tek amaç var görünür olmak.
Ancak bunda da kullanım amacınıza göre değişiklikler olması muhtemel:
1) sahilde sürerim, aydınlatmalı yerde sürerim, yavaş sürerim, araçların arasına dalmam diyenlere:
(link)
bu gayet yeter.
Kırmızı rengi seçin, usb’ye takıp şarj edin yeter.
2) karanlıkta da sürerim, araçların arasına girerim diyenlere:
(link)
kırmızı mavi veya kırmızı beyaz çakar seçenekleriyle 100 lümen gücüyle bu ışık bir fp canavarı. Çok sağlam, bende 4 tane var hiç biri arızalı çıkmadı ve şarjı da uzun gidiyor. Mutlaka tavsiye ederim.
3) bu işt tam bir canavar. E-5te sürüyorum, turlara çıkıyorum, kamyonu otobüsü beni görsün diyorsanız:
(link)
120 lümen!, mavi kırmızı beyaz çakar modu var. Herkes sizi uzaktan polis sanıyor. Görülmemeniz mümkün değil.
Onu bunu bilmem en güçlüsü hangisi diyorsanı bunu kesinlikle alın.
Türkiyede 50tl’ye satılıyor. Ama tam olarak nerede satılıyor bilmiyorum, arkadaşımdakini görünce hemen sipariş verdim, böyle bir şey yok.
Türkiyeden alabilecekleri kaliteli ürün isteyenler:
(link)
bu da tam bie canavar. Düşürene kadar bunu kullanıyordum. Düşürünce çok koydu ve bir daha bu kadar para harcamamaya karar verdim.
100 lümen ve ciddi güzel aydınlatıyor, şarjı da uzun gidiyor.
Bunun yanında knog blinder r de 70 lümen ile gayet güzel bir arka ışıktır tavsiye ederim...