Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Orta göbek değişimi

İyi akşamlar baya bi araştırdım ve (link) almak yerine sanırım (link) alacağım. Sebebi ise bu bisikletimin ilk bisikletim olması ve acemiye profesyonel parça kesinlikle yakışmaz. Normalde (link) olan rastgele modelini sipariş edecektim fakat ön aktarıcımda zincirin geçtiği yerde aynakolu çıkarma tarafına doğru çizilme izleri gördüm ve milimetre artışının faydalı olacağını düşünüyorum yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.
Bende senin yaptığını yıllar önce yaptım . Hatta o bilyalı tip göbek dağılmış halde çok zaman binmek zorunda kaldım . Tak tak sesi her sene açıp yağlama zorunluluğundan bıkmıştım . (Uzun yol gidiyorsan yağmurda da binersen yağ kalmıyor) Kartuş tipe geçtim o kadar rahatladım ki mükemmel bir şey oldu.

Bana hep dedikleri şu oldu Çelik kadro buna masraf etme daha güzel akıcı kadrolara masraf yap . Dediklerinde haklılık payları yüksek fakat bence akışı gayet yeterli ve konforlu kadrosu olan bisikletim var. Senin kadron sana akıcı gelmiyor ve tatmin etmiyorsa çok fazla para harcama daha iyi kadro yatırdığın masrafın karşılığını daha çok verir.

• Beğen
Tepkiler: Wilhelm_LAS
Scudo
Ben de geçen gün orta göbeği söktüm, bu çıktı:IMG_20240405_123050.jpg

Mil uzunluğu 127 mm imiş fakat yeni aldığım aynakolun üzerinde 123mm uygunluk yazıyor:
IMG_20240405_123327.jpg

Herhangi bir sıkıntı olur mu?

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Ben de geçen gün orta göbeği söktüm, bu çıktı:316163 dosyayı görüntüle

Mil uzunluğu 127 mm imiş fakat yeni aldığım aynakolun üzerinde 123mm uygunluk yazıyor:
316164 dosyayı görüntüle

Herhangi bir sıkıntı olur mu?
Sağdan ve soldan 2 mm daha fazla genişte duracak . Oturacak yerleri zaten standart ölçüde geliyor . Arka rubleye olan zncir bağlantısı önemli . Aynakol genişte durursa ruble yeri sabit olduğu için zincire karşılığı ne olur ona bakmak lazım . Kabaca şimdiki aynakolun hizasından 2 mm dışarısından rubleye doğru ip çekilip kontrol edilebilir.

Kanımca sadece vitesi rublenim büyük dişlisinden aşağı indirirken problem olmaz fakat küçük dişliden büyük dişliye geçerken tek basmada geçmeyecek olup 2 basmada geçecektir.

Benim vitesler öyle geniş mil uzunluğundan galiba her ayarladığımda en iyi ayar bu oluyor

Önceki kullandığım aynakol Shimano FC-M131 48-38-28. Buna uygun olan mil uzunluğu Shimano sitesinde D-NL koduyla verilmiş internette baktım 122.5 mm oluyormuş. Yani eski aynakol ile yenisinin konumu arasında neredeyse bir fark olmuyor görünüyor kağıt üzerinde. Ama 'chainline' denilen özellikleri farklı. Birinde 47.5 mm iken diğerinde 50 mm görünüyor. Sizin iple ölçülebileceğini söylediğiniz şey galiba. Ama ruble de değişecek. Dolayısıyla parçaları takana kadar ölçemeyeceğim.

• Beğen
Önceki kullandığım aynakol Shimano FC-M131 48-38-28. Buna uygun olan mil uzunluğu Shimano sitesinde D-NL koduyla verilmiş internette baktım 122.5 mm oluyormuş. Yani eski aynakol ile yenisinin konumu arasında neredeyse bir fark olmuyor görünüyor kağıt üzerinde. Ama 'chainline' denilen özellikleri farklı. Birinde 47.5 mm iken diğerinde 50 mm görünüyor. Sizin iple ölçülebileceğini söylediğiniz şey galiba. Ama ruble de değişecek. Dolayısıyla parçaları takana kadar ölçemeyeceğim.
Komple ön arka set değiştiriyorsan ölçmene gerek yok mecbur olacak :).

Ben sdece senin orta göbek değiştirdiğini varsayarak söyledim . Demek istediğim şu zincir aynakoldan rubleye bağlanıyor. Rubleyi değiştirmediğini kabul edelim . Orta göbek mil uzunluğu artarsa aynakol dışarı taşacak dolasıyla zincir önceden aynakol - ruble arası dümdüz gelirken artık sağa doğru genişleyerek gelecek. Bu genişleme fazla olursa zincirde olmaması gereken stresler oluşacak.

Herkese yeniden merhaba. Bugün neco b910 122.5 taktım ve zinciri şöyle koyup baktığımda, zincir kadroya değiyor. Neco b910 119mm'e mi geçeyim veya 113 ne dersiniz? O kadar da taktık ya umarım iade alırlar 😫

IMG_20240416_174032.jpg IMG_20240416_174050.jpg
Ek olarak tekerleği sabitlediğim şu spacer'i içeri taksam ne olur?
IMG20240416180143.jpg

Son düzenleme:
Herkese yeniden merhaba. Bugün neco b910 122.5 taktım ve zinciri şöyle koyup baktığımda, zincir kadroya değiyor. Neco b910 119mm'e mi geçeyim veya 113 ne dersiniz? O kadar da taktık ya umarım iade alırlar 😫

316390 dosyayı görüntüle 316391 dosyayı görüntüle
Ek olarak tekerleği sabitlediğim şu spacer'i içeri taksam ne olur?
316392 dosyayı görüntüle
Ne yazikki sakalım yok, olsaydı sözüm dinlenirdi. Neyse almaya devam belki doğrusunu bulursun. O aynakola şu ölçü oluyor diye onun icat eden kisi yalan yanlış söylemiş.

Son düzenleme:
Ne yazikki sakalım yok, olsaydı sözüm dinlenirdi. Neyse almaya devam belki doğrusunu bulursun. O aynakola şu ölçü oluyor diye onunicar eden yalan yanlış söylemiş.
😅 Demiştiniz haklıymışsınız. Ama bir yerde de markasız bir göbek kullanan ümit'de de suç yok mu ya ustam? 119 alayım mı öncekinden 1mm kısa olacak ne yazık ki. Adamlar da tam bulunamayacak bir uzunlukta yapmışlar be 120mm...

• Beğen
😅 Demiştiniz haklıymışsınız. Ama bir yerde de markasız bir göbek kullanan ümit'de de suç yok mu ya ustam? 119 alayım mı öncekinden 1mm kısa olacak ne yazık ki. Adamlar da tam bulunamayacak bir uzunlukta yapmışlar be 120mm...
Ben karismam, sen hatta 113mm bile almayi düsünüyorsun. 120mm bulmus ve almistin ama begenmedin. Ben sana o göbegi kolaykolay eskidemesin demistim.
Dedigim gibi ben artik karismam.

Son düzenleme:
Ben karismam, sen hatta 113mm bile almayi düsünüyorsun. 120mm bulmus ve almistin ama begenmedin. Bense sana o göbegi kolaykolay eskidemesin demistim.
Dedigim gibi ben artik karismam.
Ustam kızmakta haklısın ama plastik takamazdım ya 😭 Tamam 119'a geçiyorum. Stresten çıkartırken elimi kesmişim haberim yok

Ustam kızmakta haklısın ama plastik takamazdım ya 😭 Tamam 119'a geçiyorum. Stresten çıkartırken elimi kesmişim haberim yok
Neden takamiyordun, süsünümü bozardi. O plastik dedigin kapagi dogru gresle tasaydin 20 sene sonra bile kolaylikla sökertakardin. Shimano dünya markasi ve kapalarina bak cogu plastik.

Neyse sana 119mm de zincir hatti bozulmasinda hayirli olsun.

• Beğen
@Wilhelm_LAS Murat abinin dediği gibi 120'den büyük almamalıydın ama neyse olan olmuş. Bu fotoğraflarda zincir önde büyükte mi?

Son düzenleme:
@Wilhelm_LAS Murat abinin dediği gibi 120'den büyük almamalıydın ama neyse olan olmuş. Bu fotoğraflarda zincir önde büyükte mi? Ön küçükte - arka büyükte iken maşaya değmiyorsa bi sorun olmaz kullanabilirsin.
Murat usta bana baya bi kızdı ya o kadar yardım etti adamı dinlemedik 🥺 Resimde arka 7/Ön 3'te. Murat usta bunu okurken yine kızacak ama bunun iadesini verip dediği gibi deneye deneye bulucam ilk iş 119 😂

• Beğen
@Murat Cömez O kullanılmış mala giriyor artık. İade etmeye çalışmak ahlaklı bir davranış olmaz.

Bu arada, mili maşaya sabitlerken maşa içeri doğru kasılıyorsa (yani mil maşaya göre dar ayarlanmışsa) sağ tarafın kontra ile konik somun arasına M10 pul koymak sürtünmeyi ortadan kaldırır. Ama bu ancak dediğim durum varsa yapılabilir.

@Wilhelm_LAS İp koy ölç derken bunu kast etmiştim sana. Arka rubleyi de değiştir değil mi ? Bu şekilde arkayı 6. Viteste high vidasını sıkıp kullanabilirsin dert etme. En kötü kadronun geometrisini bozmak kalıyor .

@Can Çelik 'in dediği gibi ruble tarafına pul koyup kadroyu daha dışarı alabilirsin. En basit ve güzel çözüm olacaktır.

Yeniden merhaba. 119mm bugün geldi fakat dönmesinde sorun vardı. Sanırım birisi göbeğin rulmanları düzgün dönmediği için iade etmiş ve bu ürün bana gelmiş. Ben de göbeği rulmanlar hariç parçalara ayırıp yeniden toparladım ve düzeldi yani kim takmışsa sıkı takmış ben de tadında taktım :d. Valla on numara oldu ama zincir halen kadroya eskisinin aynısı gibi değiyor ben bu işten bişey anlamadım. Sorun orta göbekte değil de başka bir şeyde mi diye düşündüm ne olabilir diyorum halen aklıma gelmiyor. Pul taktım gene de aynısı gibi değiyor herhangi bir değişiklik göremedim. 122.5 halen elimde onu kullanmayacağım bu daha bi rubleye düzgün oturdu gibime geldi.

Kadronun zincire değen kısmına baktığımda zincir izlerini fark ettim. Yani öncesinde de değiyormuş. Eveeeet ne yapacağız şimdi ben vites 7 3 takılamayacak mıyım?

Yeniden merhaba. 119mm bugün geldi fakat dönmesinde sorun vardı. Sanırım birisi göbeğin rulmanları düzgün dönmediği için iade etmiş ve bu ürün bana gelmiş. Ben de göbeği rulmanlar hariç parçalara ayırıp yeniden toparladım ve düzeldi yani kim takmışsa sıkı takmış ben de tadında taktım :d. Valla on numara oldu ama zincir halen kadroya eskisinin aynısı gibi değiyor ben bu işten bişey anlamadım. Sorun orta göbekte değil de başka bir şeyde mi diye düşündüm ne olabilir diyorum halen aklıma gelmiyor. Pul taktım gene de aynısı gibi değiyor herhangi bir değişiklik göremedim. 122.5 halen elimde onu kullanmayacağım bu daha bi rubleye düzgün oturdu gibime geldi.

Kadronun zincire değen kısmına baktığımda zincir izlerini fark ettim. Yani öncesinde de değiyormuş. Eveeeet ne yapacağız şimdi ben vites 7 3 takılamayacak mıyım?
3x7'yi çevirebilecek misin ? Yokuş aşağı bile kullanmaya gerek yok. Ben 3x5 görüyordum çok iyi kondisyonumda düz yolda hızı koruyabiliyordum belki biraz daha hızlanıyordum .

• Beğen
3x7'yi çevirebilecek misin ? Yokuş aşağı bile kullanmaya gerek yok. Ben 3x5 görüyordum çok iyi kondisyonumda düz yolda hızı koruyabiliyordum belki biraz daha hızlanıyordum .
Valla bilmiyom ki bisikletin her yerinde sorun var öncesinde ön vitesi 2 veya 3'e alamıyordum hep 1'deydim. Bisiklet abimden yadigar öldürmüş atmış kenara. Benim zincir sıkıntılı, tekerlek göbekleri sıkıntılı, orta göbek takılmış yani döndürmek için güç lazım, ön maşa süspansiyon çalışmıyor, vites ve fren telleri ölü, vites kolu zor atıyor...

Tekerlek göbeklerine bakım yapıp bilyelerini vb yeniledim. Yine de sıkıntı vardı.

Orta göbeği rulmana çevirdim bugün taktım.

Zinciri yapmaya çalıştım fakat ucuz alet sağolsun zinciri kırdım ve yenisini aldım. Fakat bugün denediğimde yeni zincir uzun geldi. Kaliteli alet gelsin kısaltacam iki güne.

Yepyeni 4 tane tel aldım her biri frene ve vitese özel boyutlarda. 1.6mm ve 1.2mm yani benimkiyle aynı boyutta.

Vites telini takarken vites kolunu tamamen sökecem bakıcam.

Maşayı nasıl çözecem bilmiyom çok kötü durumda. Ne kadar basarsam basayım tıkanmış.

• Beğen
Valla bilmiyom ki bisikletin her yerinde sorun var öncesinde ön vitesi 2 veya 3'e alamıyordum hep 1'deydim. Bisiklet abimden yadigar öldürmüş atmış kenara. Benim zincir sıkıntılı, tekerlek göbekleri sıkıntılı, orta göbek takılmış yani döndürmek için güç lazım, ön maşa süspansiyon çalışmıyor, vites ve fren telleri ölü, vites kolu zor atıyor...

Tekerlek göbeklerine bakım yapıp bilyelerini vb yeniledim. Yine de sıkıntı vardı.

Orta göbeği rulmana çevirdim bugün taktım.

Zinciri yapmaya çalıştım fakat ucuz alet sağolsun zinciri kırdım ve yenisini aldım. Fakat bugün denediğimde yeni zincir uzun geldi. Kaliteli alet gelsin kısaltacam iki güne.

Yepyeni 4 tane tel aldım her biri frene ve vitese özel boyutlarda. 1.6mm ve 1.2mm yani benimkiyle aynı boyutta.

Vites telini takarken vites kolunu tamamen sökecem bakıcam.

Maşayı nasıl çözecem bilmiyom çok kötü durumda. Ne kadar basarsam basayım tıkanmış.
Vites teli paslanmış olabilir . Önce tel değiştir sonra kolu sökmeye bak .

Maşaya bildiğin makine yağını borunun girip çıktığı yere damlat aşağıya aksın belki açılır.

Şu bisikletin tam fotoğrafını gönderir misin ?

Vites teli paslanmış olabilir . Önce tel değiştir sonra kolu sökmeye bak .

Maşaya bildiğin makine yağını borunun girip çıktığı yere damlat aşağıya aksın belki açılır.

Şu bisikletin tam fotoğrafını gönderir misin ?
Şu an balkonda yatıyor yine de flaşla atayım mı yoksa yarın güneş ışığında mı atayım?

Geri