denizt
Üye
- Tepki
- 534
- İsim
- deniz
- Başlangıç
- 2010—11
- Bisiklet
- b'Twin
- Bisiklet türü
- Şehir - Tur
Son düzenleme:
Yok sert dönmesinden ziyade tıkırtı yapıyor@batuhan bora Orta seviye dağ bisikleti olduğuna göre "kare mil" denen tiptendir. Aynakolu çıkartmak için çektirme alman lazım. Sonrasında milin boyunu ölçüp ona göre karar verirsin. Göbek sert mi dönüyor?
Önce Karemil olan göbeklere bakacaksin ve karemili buldunmu BSA olduguna dikate edeceksin. Sonra bisikletinin üzerindeki milin uzunlugunu ölcüp aynisini bulman lazim. En son olarak karemillerde ISO yada JIS yazar Shimano JIS olan millere oluyor, Yanlislikla ISO alma.Yok sert dönmesinden ziyade tıkırtı yapıyor
Bizim buralar hep yokuş dolayısıyla pedalara sert basıyorum tıkırtı kendini iyice beli ediyor
Bir mahale bisilletcisine gittim değişmesi lazım dedi bende evde kendim değiştirebilirmiyim diye bakıyordum ebatlarına.
Aynakolun da değişmesi gerekir göbek tipi değişirse. Ayrıca her vites sistemi için rulmanlı göbek olmayabiliyor. Genel olarak 9 ve üstü sistemler için rulmanlı aynakol var. Ben 3*8 aynakol için rulmanlı hallowtech aynakol bulamadığım için eski sistem olan kare mil göbeğe devam ettim. Sıkıntı yok bakımları yapılırsa uzun yıllar gidiyor ama rulmanlı göbeklere göre ağır oluyor haliyle.Konuyu pırtlatıyorum. Orta göbeğimde kare mil ve çelenk tip bilyeli sistem mevcut. Şu anda neredeyse söktüm sayılır WD-40 sıktım ve aynakol tarafındaki dişlinin yumuşamasını bekliyorum.
Sorum ise ben bu kare mil ve çelenk tip bilyeli sistemi bırakıp yerine rulmanlı sisteme geçiş yapabilir miyim?
Kusura bakmayın konuya şuradan devam edebiliriz
Teşekkür ederim tüm sorularımı tek bir cevap ile aydınlattınAynakolun da değişmesi gerekir göbek tipi değişirse. Ayrıca her vites sistemi için rulmanlı göbek olmayabiliyor. Genel olarak 9 ve üstü sistemler için rulmanlı aynakol var. Ben 3*8 aynakol için rulmanlı hallowtech aynakol bulamadığım için eski sistem olan kare mil göbeğe devam ettim. Sıkıntı yok bakımları yapılırsa uzun yıllar gidiyor ama rulmanlı göbeklere göre ağır oluyor haliyle.
Sonuç olarak göbek değişecekse ona uygun aynakolu da bulmak zorundasınız.
Yanlış bilgi. Her vites sayısı için rulmanlı aynakol mevcut.Ayrıca her vites sistemi için rulmanlı göbek olmayabiliyor. Genel olarak 9 ve üstü sistemler için rulmanlı aynakol var.
Buradan "kare mil rulmanlı orta göbekle kullanılamaz" sonucu çıkıyor. Bu da yanlış. Kare mil için rulmanlı tip orta göbek var.Ben 3*8 aynakol için rulmanlı hallowtech aynakol bulamadığım için eski sistem olan kare mil göbeğe devam ettim.
Evet kolaylikla rulmanli tipe gecis yapabilirsiniz ki zaten artik karemil göbeklerde genelde rulmanli oluyor. Bilyali yani celenk tipi bilyali rulmanlar nerdeyse yok artik. Sizin aradiginiz rulmanli göbekler Cartige tipi oluyor.Konuyu pırtlatıyorum. Orta göbeğimde kare mil ve çelenk tip bilyeli sistem mevcut. Şu anda neredeyse söktüm sayılır WD-40 sıktım ve aynakol tarafındaki dişlinin yumuşamasını bekliyorum.
Sorum ise ben bu kare mil ve çelenk tip bilyeli sistemi bırakıp yerine rulmanlı sisteme geçiş yapabilir miyim?
Kusura bakmayın konuya şuradan devam edebiliriz
Lutfen yanlis bilgilerden uzakduralim, Karemilgöbekler de arti genel de rulmali oluyor. Yukarida arkadasa Fotograf attim baka bilirsin. Ayrica 8li sistem icin HT2 (Holowtech 2 sistemi bulmaniz imkansiz ama aynakolunuz HT1 ise Holowtech 1 rulmanli takabilirsiniz.Aynakolun da değişmesi gerekir göbek tipi değişirse. Ayrıca her vites sistemi için rulmanlı göbek olmayabiliyor. Genel olarak 9 ve üstü sistemler için rulmanlı aynakol var. Ben 3*8 aynakol için rulmanlı hallowtech aynakol bulamadığım için eski sistem olan kare mil göbeğe devam ettim. Sıkıntı yok bakımları yapılırsa uzun yıllar gidiyor ama rulmanlı göbeklere göre ağır oluyor haliyle.
Sonuç olarak göbek değişecekse ona uygun aynakolu da bulmak zorundasınız.
Hemen ilk gelen cevaplari dogru bulup baskalarinin da faydalanmasi icin bilgi dagitimi yapmak pek dogru degil. Yukarida verilen bilgilerin kismen olarak gectim bilgi bastan sona kadar yanlis.Teşekkür ederim tüm sorularımı tek bir cevap ile aydınlattın Bu yorumu direkt bu konuya kopyala yapıştır yapmanızı rica ediyorum diğer insanlar da faydalansın
Benim mil tam 120mm ama illa 120mm olması mı lazım? Bi arkadaş shimano bb-un 300 önerdi fakat orada bile her çeşit var iken 120mm yoktu. 122.5 takarsam ne olur?Evet kolaylikla rulmanli tipe gecis yapabilirsiniz ki zaten artik karemil göbeklerde genelde rulmanli oluyor. Bilyali yani celenk tipi bilyali rulmanlar nerdeyse yok artik. Sizin aradiginiz rulmanli göbekler Cartige tipi oluyor.
Dikkat etmeniz gereken noktalar ise Göbeginiz ITA'mi, BSA'mi Yoksa Fransizmi ki sizinki %90 büyük ihtimal BSA'dir. ve milin Uzunlugunu ölmeniz gerekiyor.
Aradiginiz göbegin tipi ise su sekilde.
316059 dosyayı görüntüle
Lutfen yanlis bilgilerden uzakduralim, Karemilgöbekler de arti genel de rulmali oluyor. Yukarida arkadasa Fotograf attim baka bilirsin. Ayrica 8li sistem icin HT2 (Holowtech 2 sistemi bulmaniz imkansiz ama aynakolunuz HT1 ise Holowtech 1 rulmanli takabilirsiniz.
Dogru göbegi alinca Aynakolun degismesi gerekmez.
Hemen ilk gelen cevaplari dogru bulup baskalarinin da faydalanmasi icin bilgi dagitimi yapmak pek dogru degil. Yukarida verilen bilgilerin kismen olarak gectim bilgi bastan sona kadar yanlis.
Zaten @Can Çelik arkadasimiz da yanlis oldugunu yazmis.
O öneren benim . 122.5 takarsan sağdan ve soldan pedal 1.25 mm gibi dışarıda durur tek farkı bu olur . Hissetmezsin bile. Çok düşünülecek bir fark değil . Ön aktarıcının açısını ayarlayacaksın tamam . Artık senin alacağın göbek cartidge ismiylr anılan kartuş tip kare mil göbek oluyor. Bunu kullanmaya başlaıdktan sonra neden şimdiye kadar kendime eziyet etmişim diyeceksin .Benim mil BSA tipli, 120mm uzunluğunda, bisiklet göbek uzunluğu ise 68mm ve 32.8 (1.37x24) iç çapı var. Ne önerirsiniz? Orta halli bir şeyler arıyorum ama internette 120mm uzunluğunda bir mil pek yok gibi.
Benim mil tam 120mm ama illa 120mm olması mı lazım? Bi arkadaş shimano bb-un 300 önerdi fakat orada bile her çeşit var iken 120mm yoktu. 122.5 takarsam ne olur?
Teşekkürler. O zaman uzunluğu birkaç milim farklı olsa da bir sipariş vereceğim. Anlamadığım son nokta kaldı. Bu BB ve UN ne oluyor? BB tüm orta göbeklerde görüyorum nedense ama ne anlama geldiğini bilmiyorum.O öneren benim . 122.5 takarsan sağdan ve soldan pedal 1.25 mm gibi dışarıda durur tek farkı bu olur . Hissetmezsin bile. Çok düşünülecek bir fark değil . Ön aktarıcının açısını ayarlayacaksın tamam . Artık senin alacağın göbek cartidge ismiylr anılan kartuş tip kare mil göbek oluyor. Bunu kullanmaya başlaıdktan sonra neden şimdiye kadar kendime eziyet etmişim diyeceksin .
Teşekkürler. O zaman uzunluğu birkaç milim farklı olsa da bir sipariş vereceğim. Anlamadığım son nokta kaldı. Bu BB ve UN ne oluyor? BB tüm orta göbeklerde görüyorum nedense ama ne anlama geldiğini bilmiyorum.