Scudo Sports

Orta göbek değişimi

Sağ tarafta sıkıntı olmadı ancak sol taraf fena halde, elimde küçük bir taşlama aleti var onla bir kısmını kesip oyle deneyeceğim. Çünkü olmadı yani ters de vurmadım dogrusu.

Son düzenleme:
Scudo
295682 dosyayı görüntüle
Selamlar. Bisikletimin orta gobegini sokmem gerekiyor ve şu galiba kilit denilen parçayı nasıl çıkarıcağımı tam olarak bilmiyorum. Tornavidaya çekiç ile vurup denedim ancak parça plastikmiş biraz aşındırdı hangi alet kullanılması gereklidir?

Bu:

Ue5ab28e7dff34760aed3610ed6760e66I.jpg

Zincirli Hollowtech anahtarlarının zincir tarafındaki çıkıntılı kısmı:
(link)

Veya büyük bir boru anahtarı:

Sağ tarafta sıkıntı olmadı ancak sol taraf fena halde, elimde küçük bir taşlama aleti var onla bir kısmını kesip oyle deneyeceğim. Çünkü olmadı yani ters de vurmadım dogrusu.

Kadroya dikkat edin. Taşlamayla karşılıklı iki kenarı düzleştirerek paralel hale getirip irice bir kurbağcık ile de denenebilir.

Bu:

Ue5ab28e7dff34760aed3610ed6760e66I.jpg

Zincirli Hollowtech anahtarlarının zincir tarafındaki çıkıntılı kısmı:
(link)

Veya büyük bir boru anahtarı:

Kadroya dikkat edin. Taşlamayla karşılıklı iki kenarı düzleştirerek paralel hale getirip irice bir kurbağcık ile de denenebilir.
Sorun plastik olması, aşındı. Herhangi bir metal olsa çıkardı.

Bir problemi hallettim ancak başka bir problemim var IMG_20221015_140333.jpg
Elimde bir dağ bisikleti var ancak gördüğünüz yuvayı çıkaramıyorum veya sıkamıyorum ve göbekte boşluk oluyor. Acaba sabitmi diye de düşünmekteyim. Ne yapmam gerekir? Bu arada cevap verenlere teşekkürler.

@BloodBela Kontra somunu düşmüş. O sebeple sürünce gevşiyor. Eski bir bisikletçiye gidersen hayrına verir. "Orta göbek kontra somunu" dersen yeterli olur. Fotoda gözüken çanağı ideal boşluğa ayarladıktan sonra kontra somunu saat yönünde sıkacaksın.

@BloodBela Kontra somunu düşmüş. O sebeple sürünce gevşiyor. Eski bir bisikletçiye gidersen hayrına verir. "Orta göbek kontra somunu" dersen yeterli olur. Fotoda gözüken çanağı ideal boşluğa ayarladıktan sonra kontra somunu saat yönünde sıkacaksın.
Teşekkürler cevap için.

Merhabalar claris set yol bisikleti almayı düşünüyorum.Bisiklette NECO BB Set 910 110,5mm kare milli orta göbek var.355gr ağırlığı var.Ben bu göbeği söküp (link) bu hollowtech 2 göbeği takabilir miyim?Ağırlığı 72gr.Yaklaşık 300gr fark var.Kadroya uyumlu olur mu?Şimdiden teşekkür ederim.

Merhabalar claris set yol bisikleti almayı düşünüyorum.Bisiklette NECO BB Set 910 110,5mm kare milli orta göbek var.355gr ağırlığı var.Ben bu göbeği söküp (link) bu hollowtech 2 göbeği takabilir miyim?Ağırlığı 72gr.Yaklaşık 300gr fark var.Kadroya uyumlu olur mu?Şimdiden teşekkür ederim.

Kadro uyumunda sorun yok (her ikisi de BSA 1.37x24) ama kare mil orta göbeğe takılı olan aynakolu hollowtech göbekte kullanamazsınız, ona göre aynakol da almanız lazım, örneğin Claris'in kendi hollowtech aynakolunu.

Bisikletteki kare mil aynakol Claris ise şu olmalı: (link)
Göbeği değiştirirseniz almanız gereken aynakol da bu: (link)

Kadro uyumunda sorun yok (her ikisi de BSA 1.37x24) ama kare mil orta göbeğe takılı olan aynakolu hollowtech göbekte kullanamazsınız, ona göre aynakol da almanız lazım, örneğin Claris'in kendi hollowtech aynakolunu.

Bisikletteki kare mil aynakol Claris ise şu olmalı: (link)
Göbeği değiştirirseniz almanız gereken aynakol da bu: (link)
hmm anladım.Peki Tiagra ya da Soranın hollowtech 2'ye uyumlu aynakolu 8'li sistemde çalışır mı?52-36 tiagra aynakol buldum da alacağım bisiklete uyar mı acaba?8'li sistemde stabil çalışır mı?

Son düzenleme:
hmm anladım.Peki Tiagra ya da Soranın hollowtech 2'ye uyumlu aynakolu 8'li sistemde çalışır mı?52-36 tiagra aynakol buldum da alacağım bisiklete uyar mı acaba?8'li sistemde stabil çalışır mı?

"Çalışır" diyenler olacaktır, bir yere kadar çalışabilir de ama Shimano'nun uyum listesine aykırı olur. Şahsen tüm sistemin aynı vites sayısına uyumlu bileşenlerden oluşmasını tercih ediyorum, çünkü karışık kullanıldığında uyum/ayar sorunları yaşanabiliyor.

(link)

image.png

"Çalışır" diyenler olacaktır, bir yere kadar çalışabilir de ama Shimano'nun uyum listesine aykırı olur. Şahsen tüm sistemin aynı vites sayısına uyumlu bileşenlerden oluşmasını tercih ediyorum, çünkü karışık kullanıldığında uyum/ayar sorunları yaşanabiliyor.

(link)

image.png
bir yere kadar çalışır demişsin abi.Yani uzun süreli kullanımda parçalara ya da kadroya zarar vermeyecekse sıkıntı yok.Vites ayarı felan kaçması da sıkıntı değil.Yani bana kalsa ben de claris aynakol isterim de 1700tl 'ye satılıyor.İkinci el piyasasında da mevcut değil.Tiagra aynakolu arkadaşım satıyor 700'e.Sıfırı 2-3bin arasında.Yine de değmez mi sizce?

bir yere kadar çalışır demişsin abi.Yani uzun süreli kullanımda parçalara ya da kadroya zarar vermeyecekse sıkıntı yok.Vites ayarı felan kaçması da sıkıntı değil.Yani bana kalsa ben de claris aynakol isterim de 1700tl 'ye satılıyor.İkinci el piyasasında da mevcut değil.Tiagra aynakolu arkadaşım satıyor 700'e.Sıfırı 2-3bin arasında.Yine de değmez mi sizce?

Parçalara ya da kadroya zarar vermez belki de benim gibi huzursuz bir kullanıcıya büyük sıkıntı verebilir. Ben ayar sorunlarına, tıkırtıya, sürtünme seslerine fazla duyarlıyım; sorunun olmasından önce olabilme ihtimali bile beni rahatsız ediyor. O yüzden ben tercih etmezdim. Yine de böyle bir konfigürasyon kullanan birinden görüş almakta ya da geri verilebilecekse bir süre denemekte fayda var.

Parçalara ya da kadroya zarar vermez belki de benim gibi huzursuz bir kullanıcıya büyük sıkıntı verebilir. Ben ayar sorunlarına, tıkırtıya, sürtünme seslerine fazla duyarlıyım; sorunun olmasından önce olabilme ihtimali bile beni rahatsız ediyor. O yüzden ben tercih etmezdim. Yine de böyle bir konfigürasyon kullanan birinden görüş almakta ya da geri verilebilecekse bir süre denemekte fayda var.
hmm anladım teşekkür ederim

Press Fit BB 30 bottom bracket değişti, su almıştı ve felaket durumdaydı. Geçen sabah da ön frende bir boşluk vardı. Fren hidrolik hortumu delinmiş gidon içinden, o da değişecek. Hazır sökmüşken, furş setini de söküp temizletiyorum. Orijinal gidon bandı da hoşuma gitmiyordu, onu da değiştiriyorum. Hiç fiyat da sormadım ama hayırlısı artık.
Bisiklet metres gibidir, devamlı para yer 😂😂
IMG_20221221_181031.jpg

Son düzenleme:
Merhaba değerli forum üyeleri;
benim sorunuma yakın konular konuşulduğu için burdan soruyorum. Dahon vitesse d8 bisikletimi genel rutin bakımlarını yapmak için sökmeye başladım. Orta göbeğin kare milinin yatağını sökmek için nasıl bir aparata ihtiyacım olduğunu bulamadım, fotoğraflarda göreceksiniz, 2 nokta arası mesafe 30 mm 5 noktalı taraf, diğer tarafı 35 anahtarla açabilirim sanırım. nerden temin edebileceğim konusundada yardımcı olursanız sevinirim.

Bir diğer merakım ise şu;
ben bu, sanıyorum eski tip oluyor, orta göbeği yeni nesil bir orta göbekle değiştirmeli miyim? aynakol 52 dişli stok aynakol. Değiştirirsem bana ne kadar nasıl bir faydası olur? Anlayacağınız üzere bisiklet konusunda yeniyim, fakat kendi işimi kendim görebilirim. Siz değerli forum üyelerinin fikirleri ve görüşleri için teşekkür ediyorum.kare2.pngkare.png

Merhaba değerli forum üyeleri;
benim sorunuma yakın konular konuşulduğu için burdan soruyorum. Dahon vitesse d8 bisikletimi genel rutin bakımlarını yapmak için sökmeye başladım. Orta göbeğin kare milinin yatağını sökmek için nasıl bir aparata ihtiyacım olduğunu bulamadım, fotoğraflarda göreceksiniz, 2 nokta arası mesafe 30 mm 5 noktalı taraf, diğer tarafı 35 anahtarla açabilirim sanırım. nerden temin edebileceğim konusundada yardımcı olursanız sevinirim.

Bir diğer merakım ise şu;
ben bu, sanıyorum eski tip oluyor, orta göbeği yeni nesil bir orta göbekle değiştirmeli miyim? aynakol 52 dişli stok aynakol. Değiştirirsem bana ne kadar nasıl bir faydası olur? Anlayacağınız üzere bisiklet konusunda yeniyim, fakat kendi işimi kendim görebilirim. Siz değerli forum üyelerinin fikirleri ve görüşleri için teşekkür ediyorum.298775 dosyayı görüntüle298774 dosyayı görüntüle
ÇÖZÜM: Bir tornavidayı burc gibi kullanıp çekiç ile saat yönünün tersine küçük tıklatmalar ile açıldı.

Aha ben. Zincir ön aktarıcıya biraz yanaşsın daha değmeden anlarım :D

Pedal hafiften titriyor diye 3 bisikletçi gezdim. Benden başka hisseden yoktu titremeyi. Pedal bakımı falan geçmedi. Nihayetinde birinin varsayımı ile orta göbek dedik. Güzel bir bakımla titreme azaldı. Rulman kapağı çatlakmış. 2 bin km falan gider göbeği değişmek lazım dedi tamirci. Şuan 2 bin oldu ama bir sıkıntım yok. Bir taraftan gittiği kadar gitsin diyorum, bir taraftan da eninde sonunda değişeceksem fiyatlar artmadan değişeyim diyorum.

@burakrusen İlk fotodaki yatağı (yani zincir tarafı) çıkarmak için en iyi yol kurbağacık. Kurbağacığın ağzını çok iyi sıkıp, saat yönünde (evet, yanlış duymadın saat yönünde) allah ne verdiyse abanacaksın. Açık ağız anahtarın tutma oluklarını yalama yapma ihtimali var. Ayrıca, sol çanağın üstünde kontra somun olması gerekiyor.

makaram, al göbeği dursun kıyıda köşede. Değiştirme zamanı geldi mi değiştirirsin.

• Beğen
Tepkiler: makaram
@burakrusen İlk fotodaki yatağı (yani zincir tarafı) çıkarmak için en iyi yol kurbağacık. Kurbağacığın ağzını çok iyi sıkıp, saat yönünde (evet, yanlış duymadın saat yönünde) allah ne verdiyse abanacaksın. Açık ağız anahtarın tutma oluklarını yalama yapma ihtimali var. Ayrıca, sol çanağın üstünde kontra somun olması gerekiyor.
Bilgi için teşekkürler hocam. Kontrayı söktükten sonra gözümde büyütmüşüm aslında, neredeyse el yordamı ile gevşetilebilecek bir şeymiş :)

• Beğen
Tepkiler: Can Çelik
Geri