Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Şehir/tur bisikleti seçim rehberi

Arkadaşlar herkese selamlar,

Yaş 36...Ergenlik çağlarımdan sonra ilk defa tekrar bisiklet için heves duyuyorum. 1:73 boyundayım 72 kg ağırlıyındayım. Disk frenli, kitlenebilir ön maşalı, 27.5" -28", tam dağ bisikleti tekeri kadar kalın ve tırtıklı olmayan ince , genel yurdum asfaltı ve ara ara doğaya girdiğinde sorun olmacak tipte yani genel kullanıma uyacak teker kalınlığında bir bisiklet arıyorum, bu sanıyorum tur bisikleti oluyor. Gerekirse daha dişli mtb lastiği de takarım diye düşünüyorum 2. el alacağım ve tek bisikletim olacak. Açıkcası içime sinen güzel bikaç bisiklet buldum ama disk fren değil, çocukluğumdan hatırlıyorum yağmurda zor tutardı fren pabuçları yağmurda, bu yüzden disk fren istiyorum, evet hardcore sürmeyeceğim ama yağmurda da gezintiye çıkacağım bu bisikletle bu kesin..

1 haftadır interneti çok okudum izledim ama artık kafa çorba olmaya başladı Bana şu marka şu modelin 2. elini bulursan kaçırma diyeceğiniz ürün nedir? max 1350 lira verebiliyorum..

Scudo
mosso bisiklet hiç biryerde bulamıyorum. yardımlarınızı rica ediyorum.

Merhaba tüm bisiklet severlere, foruma henüz yeni üye oldum, ismim Fatih Ankara'da yaşıyorum.

2 yıl öncesine kadar carraro 224 kullanıyordum ve çok da seviyordum bisikletimi ama malesef çalındı 2 yıl önce. 2 yıl bisikletsiz bıraktı beni zalımlar :)

Bu yıl tekrar heves ettim bisiklet bakmaya başladım, Ankara'da nerdeyse tüm bisikletçileri gezdim ama istediğim tarz şehir bisikleti bulamadım. Bu sene sanırım bisiklet sıkıntısı var. En sonunda Eskişehir'de bulduğum bisikleti alabildim. Bisiklet Bisan trx 8500 gayet güzel duruyor tipi tarzı hoşuma gitti 54 kadroydu aldım ben de. Boyum 180, iç bacak boyunu malesef ölçmedim. Ama bisikleti bacak arasına aldığımda kadro ile arada pek bir boşluk kalmıyor. Kadro boyu ile ilgili olarak okuduğum yerlerde 5-10 cm boşluk olmalı yazmışlar hep, umarım yanlış yapmamışımdır. Sizce sorun oluşturur mu bu kadro boyu benim için?

Son olarak bisikletin vitesi ayarlanması gerekiyor, videolardan izledim biraz kendim yapabilir miyim emin olamadım, bu ayarları kendimiz yapmaya uğraşsak garanti ile ilgili sorun yaşar mıyız acaba?

Teşekkürler, iyi forumlar,

Merhaba.
Adım Serdar. Boyum: 180 cm Kilom: 75 İç bacak boyum ise: 80 cm

Foruma 2 sene önce üye oldum. O zaman bisiklet alamadım. 21 Temmuz 2020'de bisikletimi aldım. Bisikletim 46 kadroya sahip Carraro Sportive 220. Tourney set ile geliyor ve 21 vites. Almadan önce araştırmadım ve bilinçli davranmadım. Bunun farkına sonradan yani şehir içinde kullanmaktan sıkılınca ve forumda zaman geçirdikçe anladım.

Yukarıda kendimle ve bisikletle ilgili kısaca söz ettikten sonra yanıt bulamadığım veya aklımda netleşmeyen bazı soruları paylaşmak istyorum. Cevaplarınızdan ve tecrübelerinizden faydalanmak isterim. Benzer şekilde benim gibi acemilere de yol gösterir, diye umut ediyorum.

1) Bu bisiklet ile uzun tura çıkabilir miyim? Aşağıya eklediğim eğimle karşılaşırsam bu bisiklet ile aşabilir miyim? Çünkü düşük kilometreli mesafeyi geçemiyorsam, bu bisiklet ile devam etmemin anlamı pek kalmıyor diye düşünüyorum. Uzun turda beni en fazla düşündüren bu konu.

Wikiloc isimli uygulama ile (otomobil ile seyahat halinde) aldığım aşağıdaki görsel Manisa - İzmir (Bornova) istikametine ait.
Bu yol yaklaşık olarak 27 - 30 km. Yol asfalt ve yer yer üç şerit olsa da iki şeride düştüğü de oluyor. Görseldeki gibi aniden yükselen bir eğim yok aslında. Bunu belirtmek için birden fazla resim

Benim şu anda aklıma gelenler bunlar. Lastik konusunun da önemli olduğunu biliyorum. Eklemek istediğiniz, benim unuttuğum bir konu olursa yazarsanız sevinirim.
Bende bisiklet bakan birisi olarak bilmediğim için soruyorum size ve bilenlere bu bisiklet size küçük değilmi 46 kadro ??

mosso bisiklet hiç biryerde bulamıyorum. yardımlarınızı rica ediyorum.
Ben de henüz yeni bisiklet alabilmiş biri olarak söylüyorum şu ara çok zor bisiklet bulabilmek. Tüm bisikletçiler seneye gelecek diyorlar. İnternetten sipariş edecekseniz bile mutlaka önce ellerinde var mı diye sorun yoksa uzun süre bekletip sonra da yok elimizde diyebiliyorlar. Ben Ankara'da geçen hafta sorduğumda Performans bisiklette mosso şehir bisikleti vardı ama fiyatı 4 bin civarındaydı hangi model olduğunu hatırlayamadım fiyat yüksek diye ben de almamıştım. Pahalı ama yine de bilginiz olsun diye yazdım. Veya ikinci el sitelerinde bulabilirsiniz ama oralar da neredeyse sıfırından fazla fiyat istiyorlar :) İyi forumlar.

Selamunaleyküm saygıdeğer büyüklerim, kardeşlerim forumu okudukça bilgi sahibi oluyoruz sayenizde.
İlk mesajımda direk daldım ne yapabilirim diye ama biraz daha ayrıntı vermem daha belirleyici olacak gibi duruyor.
Boyum: 168 cm
Kilom: 84 kg
İç bacak boyum: 80 cm
İstanbul'da yaşıyorum, evimle iş yerim arası yaklaşık 8 kilometre, şehir içi asfaltta kullanabileceğim bir bisiklet arıyorum 2000TL'ye kadar verebilirim diye düşünüyorum. Bu mesafeyi yürüyerek 1 saat 15 dakika gibi bir sürede gidebiliyorum:)
Bisiklet alacağım, işe bisikletle gideceğim dediğimde yakınlarımın ilk tepkisi "önümüz kış yağmurda karda bisiklet mi süreceksin" oldu:naslyany:
Ben yine de farketmez olarak değerlendirdiğim için bisiklet alacağım inşaAllah; kadro, jant v.b terimleri bilemediğimden herhangi bir markanın mağazasına girdiğimde yabancılık çekmeyeyim istiyorum.
Yardımcı olacaklara şimdiden ve tekrardan teşekkürler.

@Fatihzz bisikletin hayırlı olsun Fatih, kazasız belasız kullan. Kadro boyu yol bisikleti olsa normal derdim fakat şehir bisikleti için büyük gibi. Sele yüksekliğini ve ileri geri ayarını yap kullan. 30km üstünde sürüşlerde omzun yanabilir. O zaman gidon boğazını kısaltabilir veya kelebek gidona geçebilirsin. Daha uzun sürüşlerde keyif almanı sağlar. Yinede kadro boyu büyük olabilir ve farklı şekillerde kendini belli edecektir. Daha çok yatman gerekeceği için bileklerde ve avuç içinde ağrı yaşayabilirsin. Jelli bir eldiven alman faydalı olacaktır. Çok fazla sorun yaşarsan bisikleti değiştir derim ama bisikleti sevdiysen ve çok sorun yaşamazsan kelebek gidon tak keyfine bak derim.

@GncGLSN boy ve iç bacak boyu olması gereken aralığın dışında, yanlış ölmüş olabilirmisiniz? 80cm iç bacak için 50 kadro iyi olabilir. Denemek lazım. Bisiklet tasarımına göre değişebilir. Yaz ve sonbahar Karadeniz hariç kuru hava olduğu için her bisiklet uygun olur ama kış ve ilkbahar genelde yağışlı olduğu için hidrolik fren tavsiye ederim size. Islak zeminde de sorunsuz sürebilirsiniz. Asfaltta ulaşım amaçlı kullanacağınız için orta kalınlıkta tekerler iyi olur. Dağ bisikletine bakmayın.

@Anonim Teşekkür ediyorum cevabınız için. Aslında bindiğimde baya rahat gibi hissediyorum ama uzun tur yapmadım, yapar mıyım onu da bilmiyorum. Belki dediğiniz gibi o zaman sıkıntı oluşturabilir. Hep çok özeniyorum sizleri yollarda görünce ayrı bir mutlu oluyorum ama ben o işi yapamadım henüz :).
İş yerim 20 km eve ama daha ona da cesaret edemedim :).

Eldiven almamıştım henüz jelli eldiven tavsiyenizi dikkate alacağım. Kelebek gidon konusunu düşüneceğim, sıkıntı yaşarsam artık bakarım.

Tekrar çok teşekkür ediyorum.

Bende bisiklet bakan birisi olarak bilmediğim için soruyorum size ve bilenlere bu bisiklet size küçük değilmi 46 kadro ??
Evet, düşünceniz doğru kadro boyu küçük.

İki gün önce bisikletimin selesini doğru şekilde ayarlayarak yükselttim. Dün akşam kullanmaya çıktım. Yaklaşık 1.5 saat kullandım ve özellikle belim ve boynum fazla ağrıdı. Gidon yükseltme aparatı düşünüyordum. @Anonim Bunun faydalı olmayacağı ve asıl çözümün doğru kadro seçimi olduğunu, gidon yükseltme ile ilgili konu altında uyardı. Kendisine de teşekkür ederim.

Bu ay içinde toplamda 130 km. kadar sürecek bir tur planlıyordum. İlk turum olacaktı. Bunu askıya almam lazım. 1.5 saatteki bel- boyun ağrısını düşününce mantıklı olan bu olacak.
3 ay önce bisikletimi (carraro sportive 220) alırken ara sıra kullanırım diyordum. Bisiklet kullanmayı bu kadar seveceğimi bilmiyordum. Satın alırken bilinçli bir tercih yapmamışım. Kullandıkça anlıyorum. Ne üzerindeki vites sistemi yeterli ne de kadro boyu. Daha fazla geçmeden satacağım sanırım.

Ben de henüz yeni bisiklet alabilmiş biri olarak söylüyorum şu ara çok zor bisiklet bulabilmek. Tüm bisikletçiler seneye gelecek diyorlar. İnternetten sipariş edecekseniz bile mutlaka önce ellerinde var mı diye sorun yoksa uzun süre bekletip sonra da yok elimizde diyebiliyorlar. Ben Ankara'da geçen hafta sorduğumda Performans bisiklette mosso şehir bisikleti vardı ama fiyatı 4 bin civarındaydı hangi model olduğunu hatırlayamadım fiyat yüksek diye ben de almamıştım. Pahalı ama yine de bilginiz olsun diye yazdım. Veya ikinci el sitelerinde bulabilirsiniz ama oralar da neredeyse sıfırından fazla fiyat istiyorlar :) İyi forumlar.

merhaba,
mosso legarda 1924 ikinci el buldum haftasonunu iple çekiyorum. binmek için :)

@cem650 Hayırlı olsun güzel günlerde kullanın. Ben de iple çekiyorum valla :) ama benim vites ayarsız önce onu yapmam gerekiyor :)

@GncGLSN boy ve iç bacak boyu olması gereken aralığın dışında, yanlış ölmüş olabilirmisiniz? 80cm iç bacak için 50 kadro iyi olabilir. Denemek lazım. Bisiklet tasarımına göre değişebilir. Yaz ve sonbahar Karadeniz hariç kuru hava olduğu için her bisiklet uygun olur ama kış ve ilkbahar genelde yağışlı olduğu için hidrolik fren tavsiye ederim size. Islak zeminde de sorunsuz sürebilirsiniz. Asfaltta ulaşım amaçlı kullanacağınız için orta kalınlıkta tekerler iyi olur. Dağ bisikletine bakmayın.
:utan:aceleden komple bacak ölçmüşüm kusura bakmayın, az önce tekrar ölçtüm bu sefer de yanlış yapmadıysam 72-73cm falan ölçtüm:utan:
marka model de bilgim olmadığından şunu göstermek istedim
Corelli Trivor 7.0 H.disk Fren 28 Jant Şehir Bisikleti, hepsiburada böyle bir şey gördüm ama direk markaların mağazaasından alırsam daha iyi olur diye düşünüyorum

Son düzenleme:
@GncGLSN İnternet üzerinden mecbur kalmazsınız kargo ile sipariş etmeyin, aldığınız yere ayar yaptırır 300-500km sonra tekrar ayarları yaptırırsınız. İnternetten alınca hatta o mağazadan almazsanız firmanın yetkili satıcısı olsa bile bakım ve ayar yapmıyor. Verdiğiniz modele göre şehir - hibrit - bisikleti bakıyorsunuz. Forumda 72-73cm iç bacak boyu olup şehir bisikleti kullanan arkadaşlar kadro boyu konusunda yardımcı olacaktır. YouTube da çağrı terzioğlunun kadro seçim videosu vardı bakmanı tavsiye ederim.

@Taner Erinmez Abi bahsettiğin bisiklet meraklılarındanım şu an lise son sınıfım seneye yazın bisikletle bi tur yapmayı çok istiyorum. Ama internetten araştırdığım tura çıkan insanların bisikletlerinin fiyatlarını görünce tırstım ama ta ki şu mesajı okuyana kadar. 8 sene önce falan karne hediyesi olarak babamın aldığı bianchi montana ds bisikletle yapabileceğimi düşündüm. Ama orta amortisörü olduğu için arka bagaj takılabilirli sele boru bağlantılı onu tam olarak bilemedim yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: Daytona
Merhaba.
Carraro Sportive 220 sahibiyim. Uzun turlarda bana yetmeyeceğini düşündüğüm için modeli değiştirmek istiyorum.
Öncelikle farklı bir konuya giriş yapacağım. Yolun/yolların eğimi konusu. Aşağıya eklediğim eğim görselleri Manisa- İzmir arasına ait, yaklaşık olarak 27-28 km, asfalt, işlek bir yol. Geçtiğimiz gün İzmir'e otomobil ile giderken aşağıdaki kaydı Wikiloc isimli uygulama ile aldım. Uygulama verilerine göre, yol bir noktaya kadar giderek yükseliyor, eğim artıyor ve tepe noktasında 550 mt. yi buluyor.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

Yukarıdaki konuyla ilgili olarak bisiklet arayışındayım. 5 bin TL altında bütçem olduğu için seçeneklerimi aşağıdaki iki bisiklete indirdim.
Özelliklerine baktığım zaman amortisör farkı dışında bisikletlerin geometrileri dikkatimi çekti. Uzun yolculuklarda hangisini tercih etmem gerekir? Yukarıdaki gibi eğimli yollar için bu bisikletler uygun olur mu? Ön ve arka dişli oranları yeterli mi? Ya da aşağıdaki seçenekler yanlış mı, almalı mıyım, vaz mı geçmeliyim ! Bilemiyorum.
Şimdiki bisikletimde yaptığım hatayı tekrarlamak istemiyorum.
Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşmanız memnun edecektir.
Teşekkür ederim.

Carraro Sportive 230 ve özellikleri:

Sportive 230.PNG Sportive 230-1.PNG

Carraro 330 ve özellikleri:

Sportive 330.PNG

Sportive 330-1.PNG

@serdarvekedisi

Carraro 220 kullanıyormuşsunuz, kilitli amortisöre sahip.
İlk karar vermeniz gereken konu hala kilitli amortisörü gerekli bulup bulmadığınız olacak. Mevcut. 220 nizde de 38c lastikler var. Amortisörünüzü kilitli halde sürüyorsanız yeni bisiklette amortisöre ihtiyaç duymazsınız demektir.
Ayrıca asfalt tırmanışta amortisör zaten olumsuz etki yapan bir faktör. Gerek ekstra ağırlığı, gerekse kısmi esneme dolayısıyla gücünüzü bir miktar emmesi.

Ben sabit maşalı 38c lastikli 327 de kullanıyorum ve asfaltta hiç ihtiyaç duymuyorum amortisöre. Hayli konforlu sürüşü var gerek lastik ebatı gerek oturuş pozisyonu sebebiyle.

230 daha dik oturuşlu gibi duruyor, Gİdon alnı yüksekliği sebebiyle. Ayarlı Gİdon boğazı da konmuş, maksimum konfor öncelenmiş bir model gibi. Lastik de 38c.

330 daha agresif sürüş pozisyonu, daha yatık sürüşe göre tasarlanmış. Ayarlı Gİdon boğazı yok, lastikler de bir nebze dar, 35c.
Ama turcular genelde kelebek gidona geçiyorlar ve bu durum farklı sürüş pozisyonu alternatifleri sağlıyor. Bir kelebek gidonla 230 konforuna da yaklaşabilir 330.

Onun dışında fren ve vites sistemleri aynı.
26/36 lık aynakol ruble oranıyla türündeki en rahat tırmanış vites oranlarını barındırıyor neredeyse bu modeller.

@Daytona
Şimdiki bisikletimde amortisörü hiç kilitlemedim. Çukura girince (isteyerek değil tabii :) ) veya tümseklerden geçince rahatlık sağlıyor. Yukarıdaki güzergah üzerinden tali yollara sapınca güzel yerler var. Bisiklet ile gitmedim. Ancak Wikiloc üzerindeki paylaşımlardan biliyorum. Bu yollarda amortisör konfora yardımcı olabilir (sadece tahmin).
230 kadrosunda toplam üç adet kafes bağlantı noktası var. 330 da iki adet.
Arka maşa 230 da daha dik gelirken, 330 da üst kısmından bükülü yapısı var. Bu durum arka bagaj seçiminde sorun çıkartabilir mi?
Benzer durum ön maşa üzerine bagaj eklenmesi için de geçerli olabilir mi?

Aynakol ve ruble oranları konusuna değindiniz. Frenlerin disk olması dezavantaj olur mu?

Sportive 230:

230.jpg

Sportive 330:

330.jpg

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@serdarvekedisi Ben de İzmir-Manisa arasında gitmeyi düşünüyorum, bence yol bisikleti alırsanız daha rahat olur. Sabuncubeli'ne çıkana kadar zorlanırsınız ama sonrası keyifli olur. Bu iki bisikletin mevcut bisikletinizden çok da farklı olacağını düşünmüyorum.

@sauron
Ben tur amaçlı kullanmak istiyorum. Aslında Manisa- İzmir arasındaki eğimi örnek olarak verdim. Yol bisikletleri güzel eminim keyiflidir de.
Benim bisikletim Tourney set ile geliyor ve 21 vites. Yukarıdakilerin ayna kol ve ruble oranları ile geriye kalan parça modelleri benimkinden yüksek.
Bisiklet konusunda tecrübeli değilim, iddia edemem. Ama birkaç aydır forumdan edindiğim bilgiler (eksik veya yanlış değilse) bu yönde.

Sabuncubeli gibi yokuşlar çıkılacaksa 11-32 ruble 44-32-22 aynakol dişli oranları olan bisikletle rahat çıkarsınız 50 kg yükle 2016 yılında Türkiye turunda geçtim oradan

Geri