Spartiat hocam çook teşekkür ederim cevap için. CR-T TRİP 28'in harika bir albenisi var. Ancak çelik kadro ve maşa kullanmış. Alüminyumdan ne derece farklı olur tabii ki tecrübeli olanlar söyleyebilir. Göndermiş olduğunuz tüm linklere detaylıca baktım. Peugeot çok güzel gorunuyor. Mosso GVL 290 claris olan bisiklet aralarında bir tık sıyriliyor sanırım. Onda da kafamı kurcalayan tek şey 29x2.10 lastik ebatları oldu. Sizce bu kadar önemli mi lastik boyutları ? Uçsuz bucaksız okyanusta yolumuzu bulmaya çalışırken çok yardımcı oluyorsunuz teşekkür ederim. Bilgisizligim için affınıza sığınıyorum
GVL290'ın bir de 27.5" lastikli 270'i var: (link)
Aslında bunlardansa (link)'ın bileşenleri daha iyi, lastiği de 28" ama fiyatı da biraz daha yüksek.
Tur için lastik boyu konusunu uzun turlarda farklı boyları deneyen tecrübeli arkadaşlara sormak lazım. Çelik kadro konusunu da öyle. Forumda yorumlarını gördüğüm birkaç kişi var. Sosyal medyadan, Youtube'dan ya da kendi web sitelerinden takip ettiğim uzun turculardan 26" lastik ve çelik kadro ile dünya turu yapmış olanlar bile var. Sebeplerini onlar daha iyi açıklar ama çelik kadro ve/veya maşa kullanımının dayanıklılık ve rijitlik için olduğunu düşünüyorum. 28'den daha küçük lastik kullanımının nedeni konusunda tahminim yok.
Listeye kayışlı bisikletleri yazmamın sebebi de uzun turcuların önemli bir kısmının kayışlı ve kapalı vitesli bisikletler kullanıyor olmaları, bu da daha az bakım ihtiyacından ve bu sistemin yoldaki sorunlardan daha iyi korunuyor olmasından diye biliyorum. Tabii Türkiye'de bu konuda çok az seçenek var, gittikçe artacağına da azalıyor.
Takip ettiklerimden Alee Denham'ın tur bisikletleri konusunda rehber niteliğinde çok fazla paylaşımı var: (link) , (link) , (link) . Hatta onun tecrübelerine göre üretilmiş ürünler bile var: (link)
(link) de bileşen seçimi konusunda iyi bir kaynak.
Bu tür kaynaklar takip edilerek karar vermek kolaylaşabilir. Tabii ki onların bahsettiği çoğu ürüne ulaşmak hiç kolay değil ama "neyi niye tercih ettikleri"ne bakılabilir. (link), (link) gibi yerli Youtuber'lardan da "ne niye taşınır" fikirleri almak mümkün.
Sınırlı bir bütçeyle başlamak için Peugeot, Mosso, Carraro v.b. trekking bisikletleri yeterli olur. Sonrası ne kadar devam edeceğine, nereye gidileceğine göre şekillenir. Sahibinden.com'da sık sık "tur tamamlandığı için" satılık olan tur bisikletleri görüyorum. O ihtimal de bir kenarda durduğu için başta büyük yatırım yapmamakta fayda var.