@Mustafa_YILMAZ
Konu madem uzunca bir zaman sonra canlandı,o zaman ben de bir şeyler ekleyeyim.
Mustafa bey,aynı kitapta " bisiklete binerken kask yerine peruk takın" da diyor.Elbette bu bir ironi.Kitap "Tavuk suyuna çorba" tadında,metroda otobüste okunmalık bir kitap.Sele konusuna gelince,bilinenin aksine asıl zarar veren seleler çok yumuşak selelerdir.Hayatlarının 20 yılını 365 gün sele üzerinde geçiren profesyonellerin hemen hemen tamamı,bizlerin "Sert" olarak nitelendirdiğimiz selelere binerler.Aksi taktirde kemikler seleye oturmadığında,yani yumuşak bir selede olduğu gibi tamamen çöktüğünde mesaneye baskı yapar.Bu baskının otradan kalkması ancak orta sert ve sert selelerle mümkündür.İşte pedlerin görevi bu sert noktalara yapılan baskıyı azaltmaktır.Dolayısıyla,uzun süreli binişler için en azından çok yumuşak olmayan bir sele seçerek,pedli tayt-şort giymekte fayda var.
Zaman zaman ben de görüyorum,zaten yumuşak bir sele ve üzerine jel kılıf geçirilmiş.Hatta geçen hafta eymirde turlarken bir delikanlı selemin çok sert olduğunu sorduğunda "Ama emin ol seninkinden daha rahat" dediğimde şaşırmıştı.Şöyle izah ettim.
Sele yumuşak,bir de jelli kılıof takmışsın.Oturduğun anda hem sele,hem de jel aşağıdan yukarıya doğru pırtlayarak mesanene baskı yapıyor.Evet kemiklerin acımıyor kısa vadede ama malum bölgeye kan akışı kesilerek uyuşmasına yol açıyor.Bu sebeple aralıklı olarak ayağa kalkmak ya da sürüşe ara vermek zorunda kalıyorsun.
Durum budur.