@abdullahabdullah
Evet ben de hatırlıyorum o sakızları. Birilerinin çocukların özentilerini suistimal ederek para kazanma yoluydu belki ama bunun ogünün çocuklarına (ki şimdi o bireyler 25-30 yaşları arasında.) bugünümüze nasıl zarar verildiği önemli değildi.
Önemli olan paraydı ki bugün de öyle. Sigara ve içkiden alınan vergiler devletin en büyük gelir kaynaklarından biri. Ben de belki o .ocukluktaki özentiyle başladım ama bırakmam da aynı şekilde özenerek oldu. İçmeyen insanlara özendim bu sefer; onların özgürlüğünü kıskandım. Ve şu an hala onca yıl niye içtiğimi soruyorum kendi kendime.
Daha önce de söylemiştim Sigarayı babanız kızdığı için, anneniz istediği için sevgiliniz rahatsız olduğu için değil ancak ve ancak kendiniz istediğiniz için bırakabilirsiniz. Bırakmak bencilce bir davranıştır bu yüzden. Ve her insan sağlığı söz konusuysa bencilce davranır.
eğer birilerine bıraktırmak istiyorsanız, ona papağan gibi tekrarlanan sözlerle yaklaşmayın, sürekli sağlığa olan zararlarından bahsetmeyin. Bu onları daha umursamaz hale getiriyor. düşünün sigara içen bir çok doktor var. Sağlığa zararlarını hepimizden iyi biliyorlar ama içmeye devam ediyorlar. Maddi yönden de yaklaşmak anlamsız; bilirim içen insan karnı aç olsa da son parasını gider sigaraya verir. Hatta "abi bi sigara parası be" diye dilenenlere bile acınıp para verilir çoğu zaman.
En etkili yöntem içen kişiyi içilmeyen bir ortama çekmek yavaş yavaş ve sürekli tabiki. Sonra da içtiği sigaradan kendisinin de rahatsız olmasını sağlamaktır.
Ben bunu uyguladım sanırım iyi yol da gidiyorum. Arkadaşım "ben de mi bıraksam" demeye başladı bile.