biliyorum biraz çelişkili ifade oldu yukarıdaki cümle. çok uğraştım: senelerce sigarayı bırakmaya çalıştım en fazla 1 ay bırakabildim. o sırada da spor yapıyordum ve aklıma ne zaman sigara düşse kendimi ağır spora veriyordum. en son dizdeki tendonları sakatladım o yüzden. sporu bırakınca da sigaraya geri dönüyordum. hemde daha yoğun bir içici olarak. sigaranın zararlarıyla ilgili yorumlar dinlemek benim için sinir bozucu hale gelmişti. hele birde o "sigarayı bırakmak irade meselesi bıraktım diyeceksin ve bırakacaksın" diye ağızlara pelesenk olmuş o yarım doğru cümle bana alt yazıda "senin yeterince iraden yok" tesbitini büyük harflerle yapıyordu.
evdekiler sigara dumanından etkilenmesin diye yeni bir yaşam alanı geliştirdim. ilk önce kendi odam vardı, biligisayarım, internetim, yüzlerce filim arşivim. gittikçe ev ahalisi ile daha az ortak yaşam alanı paylaşır oldum. yaşım genç olayları algılayış şeklim yeterince grift değil. o sırada küçük olan oğlum "baba içeri gel seni özledim " dedikçe ben tamam oğlum deyip az bir süre oturma odasınıa giriyorum ama neredeyse günde 1.5 pakete varan tüketim kotasını doldurmak için hemen kendi odama dönüyorum.
sonraları bir görüşme esanasında bir arkadaşın kocasından boşandığını öğrendim. sebep diye sorduğumda ise, ilk önce sigara için başka oda, sonra bilgisayar ve internet , daha sonra ise ayrılık geldiğini öğrendim. çocuklarıda vardı. kadın haliyle bu duruma çok içerlemişti. ama onun yaşadığı bu dram bana dolu dizgin at koşturduğum yolun sonunu işaret eder gibiydi.
sigarayı bırakmaya yeniden karar verdim. tek başıma bırakamadığımı kabul edip dış çözümler aramaya başladım. o sırada moda olan elektronik sigarayı bir süredir duyuyordum ama çok pahalı olduğu için yanaşmıyordum. bütçeme göre ucuzlayınca hemen 1 tane ısmarladım internetten. talihsizlik ilk tecrübede cihaz 1 hafta içinde bozuldu. firma yenisini gönderirken geçen sürede yine normal sigara tabiki. sonra baktım zırt pırt pili bitiyor. cebimde yedek piller ve şarz cihazıyla dolaşıyorum öyle. o alet beni resmen kendimden tiksindirdi o zamanlar. azıcık daha nikotin diye resmen somuruyordum plastik fitilini. o zaman zihnimde belli belirsiz uyuşturucu aslında diye adlandırdığım sigaranın aslında tam bir uyuşturucu olduğu net bir şekilde kafamda belirdi. kokainman uyuşturucuyu burnundan alıyordu bende ağzımdan. ve elektrikli sigara bunu sadece daha belirgin kılmıştı bana sigarayı bıraktırmak yerine.
yeni doğan kızım biraz kendine geldiğinde yanaklarımdan öpmek yerine dizlerimden öpmeyi yeğliyordu. sigara kokusu açıkça rahatsız etsede benle yakın olma ihtiyacını bir şekilde gideriyordu. benimse denediği son çare de elinde kalmış verdiğim 300 tl nin bana yapmış olduğu tek katkı bir şekilde uyuşturucu bağımlısı olduğumun yüzüme vurulması olmuştu.
bir gece yarısı can sıkıntısıyla bir taraftan bilgisayar başında sigaraları yer gibi içerken diğer taraftan bu bağımlılığı tedavi için bir başka ürün arıyorum. bir ilan dikkatimi çekti. bitkilerden yapılmış bir karışımla insanlar sigarayı bir haftada ağrısız sızısız bırakıyormuş. bu iddiayı aslında bir başka yerde de duymuştum ama çok mükemmel sonuç olduğu için bana gerçek dışı gibi gelmişti. ama artık kaybedecek bir şeyi kalmamış birisi olarak belki kazanırım ümidiyle daha can kulağıyla dinledim yazılanları. hemen (link) gittim. şimdi daha kullanıcı dostu olmuş o zamanlar ilkeldi ama kullanıcı yorumlarından yazanların aynı kişiler olmadığını anladım. hepsi bırakmıştı sigarayı adamlar teşekkür ediyordu.
hemen 1 tane ısmarladım. ufak bir paket geldi 2 güne. paketin geldiği günün akşamı bir bayan beni telefonla aradı, ürünü bana o satmış ve ne zaman başlayacağımı soruyordu. bende zaten o günü planlamışım son bir sigaram kalmış içecek ve bu akşam başlıyorum dedim. evde ben dahil kimse bana inanmıyor artık sigarayı bırakacağıma. ama ümit işte. neyse kız bana nasıl kullanacağımı anlattı ve bende kullanıyorum öyle. şimdi bağımlılık kendini 2 tür dayatıyor insana bunu bir açalım.
1 fiziksel bağımlılık.
2 psikolojik bağımlılık.
fiziksel bağımlılık: o sinirle gelen ve insanda müthiş acılara sebep olan nikotin yoksunluğundan dolayı mutluluk hormonu üretilememesi. beyin her yere sinyal yolluyor o sırada bana acil nikotin diye. .
psikolojik bağımlılık ise rutine bağlanmış işlerde ortaya çıkıyor. yani bir koku duyarsın geçmişten bir an gelir aklına. çünkü o an ve koku zihninde birleşmiştir. sigara içerken yaptığın ne varsa ilk defa o işi yaparken sigara içme isteği uyanıyor insanda. ve yoksunlukla beraber acı bir taneden birşey olmaz dedirtiriyor insana.
bu ürün insanda fiziksel bağımlılığın yaşanmamasını sağlıyor. geriye psikolojik bağımlılıkla mücadele kalıyor ve siz karşı çıkma enerjinizi fiziksel bağımlılıkla tüketmediğiniz için psikolojik bağımlılıkla kolayca başa çıkıyorsunuz..bu kısım önemli karşı çıkma enerjinizi fiziksel bağımlılıkla tüketenler daha sonra psiklojik baskıya kolayca boyun eğiyorlar.
neyse ben gene yaşadığım tecrübeye döneyim. finaller zamanı. kağıtları okumam lazım ama ben canım sıkılmasın aman diye korkumdan kağıtları bile okumuyorum. ilk 3 geçti, çok önemli süreç, ne zaman canım sıkılsa, ne zaman sinirlensem tavsiye edilen dozajda hemen o toz karışımından ağzıma atıyorum ve anında geçiyor. ben dahil herkes şaşkın. yitirilmiş olan güven duyguları acabamı diye geri gelmeye başladı. evden dışarı çıkmıyorum evde ne varsa sigarayla ilgili ortadan kaklmış durumda. 5. gün oldu, oğlum her cuma dışarı beraber çıktığımız gibi gene çıkarmıyız diye sordu. dışarısı, sigaranın somurulduğu dünya, içimde bir korku ama evet dedim çıkalım. gittiğimiz kafe ve avm de tahmin edildiği gibi yoğun bir sigara tüketimi vardı ama benim yaşadığım duygu ise sanki hayatımda ilk defa sigara içenleri görüyordum. o ufacık şişedeki karışım hakikaten 1 hafta yetti. hatta ne olur ne olmaz diye bir kullanımlık bıraktım içinde. 1 hafta sonunda sigaradan fiziksel anlamda kurtuldum ama elbette psikolojik bağımlılık hala vardı. tabiki en büyük destekçisi fiziksel bağımsızlık artık gitmişti. geçen yıl ocak ayının ilk haftası bıraktım sigarayı. onu takip eden aylarda hızla kilo aldım. serotonin üretmek için beyin glikoza ihtiyaç duyar ve onu almanın en kolay yolu doğrudan tatlı yemek. neyse kilo verilir ama ciğer geri gelmez düsturuyla kendimi frenlemedim. baya bir kilo aldım ama onları geri verdim yazın. o verme esnasında bisikleti yeniden keşfettim. denizi de. şimdi daha aktif bir şekilde sportif hayat yaşıyorum. bu yaşam benim dünyaya bakış tarzımı değiştirdi. çevreye karşı daha duyarlıyım. doğal yaşamı destekliyorum.
sigarayı bırakmanın ilk zamanları o gazla 25 arkadaşımında sigarayı bırakmasına vesile oldum. 5 arkadaş yeniden başladı bunların kimi fiziksel bağımlılıktan kurtulurken bitkisel karışımı kullanmak yerine kendi enerjilerini tükettiler ve psikolik bağımlılığa yenildiler. kimiside sigaradan keyif aldıkları için kendi istekleriyle kullamaya devam etti.
şimdilerde tabi o anti sigaracılığım bitti. sadece bakıyorum ve vaybe bir zamanlar bende böyleydim diyorum...
bitkisel karışıma gelince, hemen internette araştırma yaptım. adamı bulup ellerini öpmek istedim doğrusu insanlığa böyle faydalı bir şey bulduğu için. gazete küpürlerinde yazan adamın konyalı olduğuydu. bende nasıl olsa konya da onu bulurum dedim. firmayı aradım yanlarına gittim ama maalesef asıl yapanı bulamadım. o karışımı ticari ürün haline getiren firma konya kökenliymiş ama asıl yapan kişi uşaklıymış.
uzun bir yazı oldu dimi
uzun süre uğraşıldığı için. irade meselesinin niçin yarım doğru olduğunu da belki bir başka yazıda anlatırım artık...
selamlar
not. siteye bakarken basında yeni çıkmış bir haber gördüm. (link). yapan adamın resmi orada var