Kar-zarar dengesini çok iyi bir dille özetlemişsiniz.mtb bisiklet binenin spd pedalsız bir bisikletle daha güvenli ve sürekli bir biniş yapabileceğine inanabildiğini sanmıyorum. Ayrıca kaza esnasında ayaklar her daim pedallardan kurtulmuyor.
Pedallarda kallerin ne kadar hassas olacağına dair ayarlama mevcut. Bir ayağın pedalda takılı kaldığına göre bu ayar bir pedallda daha sıkı kalmış olabilir mi?Yol bisikleti için ahkam kesecek yeterli sürüş saatine sahipmdeğilim ama mtb için bna sahibim. Mtb de spd pedal yerine düz pedal ile binilmesi durumunda hiçbir fark olmaz ya da ayak Pedalda kurtulmaz ya da ani bir durumda zeminden gelen tepki darbesi ile bisikletten fırlayacakken yalnızca spd sayesinde o bisikleti hâlâ bacaklarınızın arasında tuttuğunuzu inkar edip düz pedal olsa da tutarım canım denmesi bana göre doğru bir söylem olmaz... Bahar aylarında yapıla bir göl kıyısı gezisi dışında hiç bir mtb bisiklet binenin spd pedalsız bir bisikletle daha güvenli ve sürekli bir biniş yapabileceğine inanabildiğini sanmıyorum. Ayrıca kaza esnasında ayaklar her daim pedallardan kurtulmuyor. Bir çok düşüşte bir bacağım birikletin üst borusu ile ters taraftaki pedaldan kurtulamadığı için aşırı gergin şekilde (çok şükür kırılmadı hiç) kalarak bulduğumu hatırlıyorum kendimi. Henüz geçtiğimiz pazar günü Belgrad ormanında yan ğatşkaya geçeyim derken ağaç kökleri arasında takılıp takla attım ve yalnızca sol ayağım pedaldan kurtuldu diğeri gayet takılı kaldı. Pedalın kolay kurtulması için sıkılık ayarının gevşek olmadı gerekir. Bu ayar ne kadar gevşek olursa o kadar kolay çıkar. Çok sert olunca bileği ağrıtacak kadar sert yana çevirmek bile gerekebilir. Sıkılığı ona göre ayarlamak gerekir. Ben %70 sıkılıkta kullanıyorum. Ne çok sıkı ve gevşek. Gevşedikçe bisiklette normal hareketler yaparken de çıkma ihtimali bulunuyor, zıplarken ya da yana yatıp düşecekken pedala asılıp yol tutacağınız zaman birden çıkmasını istemezsiniz.
Diyeceğim o ki, örnek verilen video benim için hiç bir anlam ifade etmiyor. Düz bir yolda yapılmış test. Bana mtb testi ile gelsinler. Mtb bisikletle düz yol değil, sıkı orman parkuru ile.
28 yıldan sonra, düz pedala binmek bana çıplak bisiklete binmek gibi geliyor. Abartmış olayım hadi. Kasksız binmiş gibi geliyor.
Demek istediğinizi anladım, simetri hastalığı var bende. Bu sebeple bağcıklı ayakkabıları bir kere bağlayıp yıllar boyunca bir daha çözmem, öyle çıkarıp çekecek ile giyerim 😁 o ihtimalin sıfır olduğunu söyleyebilirim. Düşerken teker 2 kök arasına sıkışıp sağa doğru döndü o anda sol ayağımı çıkarıp yere basmaya çalıştım fakat sağ ayağımı çıkaramadım çünkü içe ya da dışa doğru çevirecek açıyı/zamanı bulamadım. Düştüğüm yer de dikenler dışında bir tehdit olmadığı için çok sıkıntı olmadı.Pedallarda kallerin ne kadar hassas olacağına dair ayarlama mevcut. Bir ayağın pedalda takılı kaldığına göre bu ayar bir pedallda daha sıkı kalmış olabilir mi?
Kesinlikle, spd yeni takıldığında kedinlikle çok ama çok dikkatli kullanılmalı. Ben 1995 de ilk spd kullandığımda, durduğum zaman ayağı çıkaramayıp düşer mişim hahahaha dedikten 20 saniye sonra durduğum zaman ayağımı çıkaramayıp düşmüştüm. Komik ama bir o kadar da önemli. Bile bile bile düşüyorsa insan, başka neler olur tahmin edilebilir. Bu sebeple biniş sıklığına göre tamam ben oldum demeden gözü kapalı trafiğe ya sıkı orman parkuru a çıkılmamalı. Ben o dönemde her gün günde en az 5 saat binerdim, çocuktum.. 1 haftada olmuştum. Şimdi haftada 1 ya da 2 gün 2 şer saat binen birisinin buna göre 8-9 hafta sonra tamamım demesi olağan olabilir. Tabi yol bisikletinde kaç defa pedalı çıkarıp takıyoruz o da önemli. Ben yola binerken evden çıkarken binip 2 saat sonra evde inerdim. Pedalı hiç çıkarmadan. 😁Kar-zarar dengesini çok iyi bir dille özetlemişsiniz.
Hakikaten bozuk yolda düz pedalla gitmek ne büyük bir risk ise, durma anında kilitli pedalla düşmek de aynısı; ikisine de dikkat edeceğiz.
Kuvvet uygulanan alan daha geniş, ayakkabının altı genel olarak daha rijit. Bir de kullanılan kallere göre oynama töleransı daha düşük. Yalnız iyi bir ayar gerektiriyor.Ben yol bisikletimde spd pedal kullanıyorum. Kilitli pedala geçmeye karar verdiğimde açıkçası sırf ayakkabılarından dolayı (bisikletten inice daha rahat yürüdüğüm için) spd tercih ettim. Hiç spd-sl pedal kullanmadım. Tecrübelerinize dayanarak ağırlıkları dışında kullanım esnasında aralarında önemli bir fark var mıdır?
Kolpaçino'da polis memurunun repliği geldi aklıma da ayıp olur, söylemeyeyim.Gülmemek elde değil kim bu arkadaşlar 😂