Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Vegan beslenme

@SEL PER bitkiler eğer acıya daha duyarlı ise yine vegan beslenmeye geçmeniz lazım, zira bitkileri direkt olarak tüketmek yerine bitkileri yiyen hayvanları yediğiniz taktirde 8 kat daha fazla bitkiye zarar verdiğinizi bilmeniz gerekiyor. Enerji her bir form değişiminde fire vererek dönüşüm gerçekleştirir, bitki->hayvan gıdası->insanlar şeklinde olan bir dönüşümde her bir basamakta oluşacak zararı engellemek, her bir bitki için kullanılan su, pestisit, gübre vb. kullanıldığı taktirde dünyanın geleceği için zararlı olacak maddelerin daha az kullanımı için yine veganlığa çıkıyor yol. O nedenle bitkilerin de canı yanıyorsa, ya peki bitkiler de acı çekiyorsa diye düşünüyorsanız daha çok veganlığa geçmeniz gerekiyor :)

Bu arada bahsettiğiniz gibi bitkiler de dış etmenlere karşı duyarlılar, tabii ki bütünlüklerine zarar vermeye çalışılması durumunda hem tepki oluşturuyor hem de bu durumdan kurtulmak için kendilerini korumaya çalışıyorlar. Bunun için elektrik testlerine de gerek yok, çam ağaçlarının yaralandıkları zaman oluşturdukları reçine buna en büyük ispat, su alamadıkları taktirde daha derine inmek için köklerinden salgıladıkları kimyasallar ile taşları delecek hale gelmeleri de aynı şekilde.

Veganlığı bu şekilde eleştirmek yerine size ve diğer tüm canlılara faydalarını araştırmaya çalışırsanız daha çok faydasını görürsünüz. Vegan olmak sizi inançlarınızdan, insanlıktan, erkeklikten, güçten alıkoymaz aksine çok daha yaklaştırır hepsine :)

Saygılarımla.
Ben şeytanın avukatlığını yapıp olaya farklı yönlerinden de bakılsın istedim. Sadece vicdan muhasebesi bir yere varılmıyor çünkü. Bana göre insan kendi vücudunu dinlemeyi öğrenmeli ve vücudunun ihtiyaçlarını karşılamak üzere veganlığı tercih etmeli veya etmemeli diye düşünürüm yoksa her türlü doğaya zarar veriyoruz.

Scudo
@tgbhzln,

3 hafta sonunda;

İştahım arttı, normalden daha fazla yiyorum buna rağmen birkaç kilo vermişim
Tuvalet düzenim süper, normalde kalıcı bir bağırsak rahatsızlığım var (ülseratif kolit) tamamen etkileri kayboldu.
Diyabet hastasıyım, şekerim gayet iyi, yakın zamanda bir kan testi vereceğim sonuçlarını paylaşırım.
Uyku düzenim normale bindi, sabah dinç kalkıyorum.
Bisiklette nabız düştü, performans ve buna bağlı ortalama süratim arttı.
Normal basit bir sürüşten sonra, uyumadan veya ayaklarımı birkaç saat uzatmadan kendime gelemezken. Dün Çeşme Grandfondo sonrası arabaya atlayıp Ankara'ya kadar 700 km araç kullanıp, üstüne de 5 yaşındaki oğlumla boğuştum :)

Şimdilik bu kadar olmakla beraber esas tabloyu kan sonuçları gösterecek. Bakalım fiziksel hissiyatım ile tıbbi değerler örtüşecek mi ?
Bende bir hafta sonunda gözlemlerimi yazayım;
Bir çok yeni lezzet keşfetmenin de etkisiyle gözüm - karnım tok kalkıyorum sofradan.
Hazımsızlık - şişkinlik vs sıkıntılarım yok. Sindirim düzene giriyor kesinlikle.
Dinlenik nabzım daha düşük, max nabzım ise daha yüksek bir haftanın sonunda. Nabız aralığım değişti. Yüksek nabızlarda kesilir, zor toparlanırken hem daha uzun dayanıp hem daha kolay geri toparlayabildiğimi farkettim.
Hem gün içinde hem spor sonrasında enerjim çok daha yüksek eskisine göre :harika:

@burcinhan , @BerkEvren

1 hafta ve 3 hafta gibi kısa sürelerde bile bunca değişimi gözlemlediyseniz kendinizde, bizim de basma kalıp düşünceleri bir kenara bırakıp denememezlik yapmamız olmaz .

Yakın zamanda doktor kontrolüne gitmeyi planlıyorum. Kontrolden sonra bitkisel beslenmeyi deneyeceğim. En azından 2-3 hafta da olsa bunu yapacağım. Sonrasında tekrar bir kontrole gidip, değerlerdeki değişimleri izlemeye çalışacağım. Kişisel çıkarımlarım, gözlemlerim ile birlikte tıbbi ölçümleri de dikkate alıp buna göre devam ederim.

@SEL PER Tabii ki olaylar farklı yönleri araştırılıp öğrenilmeli ki gelebilecek her sorunun sonrasında kafa karışıklığı oluşmasın, fakat bu şeytanın avukatlığı çoğu zaman insanların veganlığa geçişlerini engellemek için bir vicdan bariyeri oluşturmayı sağlıyor. Sigara konusunda hiç sigara içmediği halde akciğer kanseri olan insanların varlığı, sigara içmesine rağmen tertemiz akciğerleri olan insanların bulunması gibi çoğaltılabilecek örneklerle ancak sigarayı bırakmayı engeller ve geciktiririz, doğrusu sigaranın zararlı olduğunu kabul edip bir an önce bu illetten uzaklaşmak. Bakıyorum çoğu spor forumunda insanlar sigara içmesine rağmen çok başarılı sonuçları olan atletlerden bahsediyor, bu bir istisna olabilir, o kişi sigara içmese daha iyi sonuçlara ulaşacak olabilir, kendine bu ekstrem örneği alıp da sigara içmeni doğru bir hareketmiş gibi göstermeye çalışıyorsan neresinden bakarsan bak olay kendini kandırmaktan başka bir şey değildir.

Daha önceki mesajlarda bahsedildiği şekilde veganlar olarak, sizin bir ürün satın almanızı değil özünüze dönerek sağlıklı olmanızı, bu esnada çevreye daha az zarar vermenizi, öze dönüş esnasında endüstriyel üretime tabi olan ürünlerden uzak durmanızı rica ediyoruz. Ne kadar naif bir istek sizce de değil mi :)

Bir de vegan ebeveynlerin çocuklarına yanlış baktıkları için devletin çocuğu icra yoluyla ailenin elinden alması durumu var; sanki diğer tüm aileler çocuklarına mükemmel bakıyormuş ve kimsenin çocuğu zorla elinden alınmıyormuş gibi... Popüler medya en fazla tepki alacak haberi bulur, onu pompalar büyütür, çünkü insanların çoğu kendileri gibi olmayan insanların kötü durumda olduğunu bilmek ister, bu şekilde mutlu olurlar veya mutsuzluklarından bir süre olsun sıyrılırlar.

Sizler vicdan bariyeri oluşturmak yerine, doğrunun ne olduğunu araştırın, doğruya doğru gidelim, belki ulaşamayız ama yolunda efor sarf etmiş oluruz. İlerleyen günlerde yaşanacak su ve gıda kıtlıklarında hem sağlıklı hem de bu yolda bir miktar da olsa çabamız olduğu için vicdanen rahat oluruz diye düşünüyorum.

Saygılarımla.

Arkadaşlar hızlı hazırlanabilecek bir kaç vegan tarif alabilir miyiz ? Özellikle bisiklet öncesi ve sonrası olursa daha çok mutlu oluruz.

Arkadaşlar hızlı hazırlanabilecek bir kaç vegan tarif alabilir miyiz ? Özellikle bisiklet öncesi ve sonrası olursa daha çok mutlu oluruz.
Bulgur bisküvisi üzerine fıstık ezmesi - zeytin ezmesi pratik bir güne başlangıç için oldukça uygun oluyor.
Eğer vaktiniz varsa nohut unu - keten tohumu ve biraz kabartma tozunu sıcak suda 5dk bekletip besleyici bir omlet hazırlamanız da mümkün. (Oldukça tok tutuyor)
Yulaf kepeği, keten tohumu üzerine badem sütü koyup bunu da kahvaltı olarak tüketebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: burcinhan
Ben tura çıkmadan 30 dk kadar önce muz ve fıstık ezmesi yiyorum yanına da filtre kahve ile. Filtre kahve böylelikle hemen anlık etki göstermek yerine ufak ufak ama uzun süreli bir etki gösteriyor. Sürüş için de hurma ve badem alıyorum, hatta geçenlerde bir söyleşide Şafak Koç'un hurma çekirdeklerini çıkarıp yerine badem yerleştirdiği tarifi aldım, hem sürüş esnasında çekirdek çıkarma derdi yok hem de bir miktar da olsa bademden gelecek yağ da yararlı olacak diye düşünüyorum. Sürüş sonrası için ilk 30 dakikada alınacak karbonhidrat ve su çok önemli hücre yenilenmesi için, bu nedenle makarna ya da varsa fırında az yağlı bir patates kızartması :)

Ek olarak pişirmeden hazırlanan enerji topları var onları da fazla zaman geçmeden hazırlayabilirsiniz; örnek olarak bir tarifi aşağıda paylaşayım, bizzat deneyimlenmiş ve beğenilmiştir :)
(link)

Ülkemizin şahane tarım ürünleri var.
Zamanı az olan, mutfakta becerisine güvenmeyenler çarşıya çıktıklarında kuruyemişçiden : kuru dut-üzüm-erik-gün kurusu-iğde-hurma-yaban mersini v.b meyvelerle, çiğ (kavrulmamış) fındık-badem-fıstık-ceviz v.b yemişlerden bir kokteyl yapıp dilerlerse muzu katalizör olarak kullanabilirler..
Benim uzun turlarda arka cebimde bu karışım ve muz vazgeçilmezlerindendir...

Aslında pek çok yerden bir şekilde duyduğum, Noah filminde de bir alıntı yapılan "et" konusundan benim de ciddi şüphelerim oluştu. Et ve süt ürünlerinden ayrılmak alternatifleri konusunda 35 yıla hiç yıllık tecrübem nedeniyle oldukça zor. Konfor alanı filan kalmıyor, oluşturduğu stres ayrı :D neyse
Game Changers filmi bende de ciddi bir motivasyon oluşturdu özellikle 4-5 gün yulaf kepeği, chia tohumu, bal, tarçın ve "yoğurt" karışımını tüketerek kendi yokuş performansıma etkisinden sonra...
açıkçası sadece bunu daha çok tüketip geri kalanları başta eti azalttım. Karışımın içinde halen "yoğurt" olması da gerçekten sadece yoğunluğu değiştirdiniz de bile etkisinin yadsınamaz olduğunu hissettiriyor.
Tam olarak bir veganlık beni korkutmuyor lakin başarmak için gerekli enerji-motivasyonu kendimde bulamıyorum. Umarım o noktaya erişirim geç olmadan.
Sağlıkla kalın, tekeriniz düz bassın.

@haldun sayi Enerji ve motivasyon olmadan direkt geçişler sinir, negatif enerji ve hızlı düşüşler getiriyor. Herkeste aynı olmamakla beraber ben yavaş ve sindirerek geçişin daha doğru ve sağlıklı olduğunu düşünüyorum, dediğiniz gibi 35 yıl gibi yadsınamaz bir süre günde en az 2-3 sefer yapılan bir tercihi bir anda tersine çevirmek kolay değil. Zaman içinde umuyorum vicdan, sağlık ve performans açısından daha huzurlu hissedeceğiniz zamanlar gelecektir. Sigara örneğinden yola çıkacak olursak; bir anda tamam ben bunu bıraktım deyip sonra sinir krizleri, çevredekilere zarar verme süreci ve sonrasında da eskisinden daha çok sigara içmeye devam etme, bir sonraki bırakma aşamasına gelmek için ümidin kırılması ve cabası yerine, az olsun sağlam olsun temeli ;)
Size bu süreçte başarılar diliyorum, aklınıza takılan her konuda dilim döndüğü, bilgimin yettiği kadarıyla yardımcı olmak isterim.

Ankarada vegan bisikletçi bu ara moda bende yavaş yavaş geçeyim diyorum ama imkansıza yakın herşeyde hayvansal gıda var ucundan kıyısından e bir ömürde soya ile beyni et diye kandırmaya gerek varmı bilmiyorum... vegan demek tüm hayat tarzının değişmesi demek en basitinden piknik kültürü off serpme kahvaltı off vs. vs.

Ankarada vegan bisikletçi bu ara moda bende yavaş yavaş geçeyim diyorum ama imkansıza yakın herşeyde hayvansal gıda var ucundan kıyısından e bir ömürde soya ile beyni et diye kandırmaya gerek varmı bilmiyorum... vegan demek tüm hayat tarzının değişmesi demek en basitinden piknik kültürü off serpme kahvaltı off vs. vs.
Moda diye yapacaksanız zaten hiç girişmeyin derim. Çok zorlanırsınız. Ki daha ilk paragrafta pes edip serpme kahvaltıyı anmışsınız. Vegan beslenme, bu beslenme işinde biraz daha bütünsel düşünmeyi gerektirir.
Soya ile beyni et diye kandırmak diye bir şey ancak geçici bir geçiş süreci için uygulanabilir ve doğru bir yaklaşım değildir esasen. Etik - Çevresel veya Sağlık gibi 3 temel sebeple veganlığa geçiş yapıyor insanlar. Bunları birbirinden ayrı düşünmek, sadece birini benimsemek gerçekten zorlanmanıza sebep olacaktır.
Kısacası hayvansal gıda tüketmeme sebepleriniz eğer canınızın çekmesini engellemiyorsa işin temelini doğru atmamışsınız demektir.

Bu arada Türkçe içerikli güzel bir sayfa, tavsiye ederim ; (link)

Bu da bu sabah denk geldiğim bir infografik. Vaktim varken Türkçe'ye çevireyim dedim;
Bulaşık ve duş gibi su tasarruf etmeye çalıştığımız yerlerde bunun kat kat fazlasını hayvansal beslenme ile tükettiğimizi hatırlatan rakamlar.

SU_GIDA_ILISKISI.png

@BerkEvren 1 kg gıda üretmek için ne kadar su harcıyoruz kısmını anlamadım? acaba doğru anlamışmıyım diye soruyorum 1 kg protein sentezlemek için .ç.. miktarda su tüketiyoruz?* valla anlayamadım şimdi orda tereyağı var 5.553 diyo domates var 214 diyo bunların birimi ne mililitremi? neyse şimdi esas konuya geçeyim şimdi insan yani homo sapiens denen canlı sadece ot yemek için yaratılmış ise neden kesici dişleri var? ben bazı kısımlarını tam oturtamadığım komple bir veganizm bana pek mantıklı gelmiyor açıkcası otto vegan olabilirim belki bilmiyorum .....

tereyağı var 5.553 diyo domates var 214 diyo bunların birimi ne mililitremi?
Resmin altında belirttim özellikle litre diye. Üretilmesi için harcanan su miktarı bunlar.
Kalan konular için bu konu başlığının ilk sayfaları dahil bol bol okumanızı öneririm. Linkini verdiğim siteyi de inceleyin derim.
Bu da bonus olsun; (link)

• Beğen
Tepkiler: haldun989
bende yarı zamanlı vegan olarak yoluma devam ediyorum şimdilik. et tüketimi bu haftadan itibaren kestim. daha çok bir değişiklik bir çeşitlik katmayı düşündüm aslında. yardımları için @BerkEvren e teşekkürlerimi iletiyorum :)

@BerkEvren bunların bilimsel dayanağı varmı 1 domates hiçbir zaman 1 kg gıda üretemez olamaz tek başına oluyorsada genetiği ile oynanmış demektir... domatesten kasıt burda meyvesi sonuçta bitkisi değil... çok muallak konular çok okumasam da forumdaki diğer yazıları başta full veganizm mantığa ters geliyor... ha veganlığa karşıtmıyım? değilim, bende tavuk çiftliklerine, sırf kesilmek için üretilen tonlarca yapay büyükbaş hayvana tamamen karşıyım.... ama malesef sıradan bir AVM ye bir haftasonu yolunuz düşerse bakın nerdeyse ülkenin tamamı ucundan kıyısından hayvansal gıdaya temas ediyor... o zaman size basit bir soru berk bey buda bonus olarak benden gelsin insan hayvanmıdır değilmidir? ben vereyim sizin yerinize cevabı şu anda bilimsel literatürde malesef bitki olmadığımıza göre hayvan statüsüne sokuluyoruz şimdi can alıcı kısmı geliyor e o zaman anne sütüde hayvansal gıda? niye emziriyoruz bebeklerimizi süt vermeyelim ..devam sütünüde keselim? buralara takılıyorum ben yoksa size muhalefet değil yanlış anlamayın lütfen...
@srdrmrs bakın işte içinize sinmemiş demekki bir anda geçememişsiniz veganlığa... bende onu diyorum aslında veganizm cidden zor birşey hayvansal gıdadan uzak durmak zor hele bizim gibi bir toplumda imkansıza yakın.... bu arada siz ottovegansınız sanırım ...

1 domates hiçbir zaman 1 kg gıda üretemez
Bunu nerde okudunuz acaba ? 1 Kg domates üretimi ile 1 kilo et üretimini kıyaslayan bir görsel attım sadece...

şimdi can alıcı kısmı geliyor e o zaman anne sütüde hayvansal gıda?
Anne sütü (insan sütü) insan yavrularını büyüte sıvısıdır. Ki sadece bebekliğin başında alırız. Diğer tüm memeliler gibi büyüme sıvısı doğumdan sonra bir süre alınır. İnek - koyun vs sütü ise o canlıların yavruları için büyüme sıvısıdır.
Verdiğim linkleri açıp izlemenizi / okumanızı rica ediyorum. Bu şekilde konuyu kirletmekten öteye gitmez yazılacaklar.

@BerkEvren hocam konu niye kirlensin ya allah allah sizde bir noktada hemen yok konu saptı yok konu başka yöne gidiyor vs... burda anne sıvısı diye bahsettiğiniz şey anne sütüdür içindeki değerler inek sütü ve keöi sütündeki değerler ile hemen hemen aynıdır... şimdi sırf veganizmi savunacaz diye bilimsel verileri mi değiştiricez.... neyse ben daha fazla yorum yapmak istemiyorum ama veganizm temelinde sıkıntılı birşeydir 2 -3 tane insan bunu destekliyor diye onları okudum aaa ihya oldum tamam olay bitti diyecek halimiz yok....
bir büyükbaş bir kg gıda( bu arada gıdadan kastı ne oda muallak?) üretimi için 15 litre su harcıyor tamam güzel.. e bizde onlarla aynı statüdeyiz insan olarak bizde 1 kg kas yapacaz diye belki 15 litreden daha fazla su tüketiyoruz....ne yapalım su içmeyelim mi

@dryakup23 İsminizdeki dr sadece bir lakap sanırım. Bu kadar kaynak paylaşmama rağmen hiçbirini okumadan, bu konudaki sayfalarca mesajı atlayıp temelsiz bir "insan sütü - inek sütü değerleri aynıdır" efsanesi ile cevap yazmaya devam ediyorsunuz. Lütfen verilmiş bunca kaynağı bir tarayın önce. Artık forum adeti olan; bilen bana anlatsın, özet geçsin mantığını bir kenara bırakın.

@BerkEvren hocam iğneleyici subliminal hakaretinizi bir kenara bırakarak söylüyorum.... temeli olmayan yeni moda trend veganizmi savunmak için beni gömmenize gerek yok siz yine savunun kaynaklarınıza bakın benim ihtiyacım yok .... zaten benimsenen birşey olsa sayı olarak bu kadar az olmazdı vegan kişi sayısı... size iyi forumlar kişisel tartışmaya dönmeden ben müsadenizle buradan ayrılayım...
@dryakup23 inek sütü -insan sütü temelsiz bir efsane lakin veganizm büyük bir gerçek... pardon hocam bize tıpta 6 yıl yanlış öğrettiler bazı şeyleri o zaman siz hacettepedeki proflere sorun o zaman benim suçum kabahatim yok...
not: birkaç kere muhatap kaldığım nikle ilgili sorular üzerine burada minnak bir açıklama yapayım dryakup23 benim nerdeyse 10 15 yıllık bir nikim buraya özel kullanmıyorum sadece dr: ( tıp doktoru oldugum için) yakup ismim 23 ise öğrencilik yıllarımdan beri michael jordan hayranı olmamdan ötürü eklediğim bir sayı).... bisikletforumda birkaç kez böyle dr luk üzerinden tepki ve hatta subliminal hakaretlere maruz kalmamdan ötürü açıklama ihtiyacı hissettim...

• Hahaha
Tepkiler: BerkEvren
Geri