Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Vegan beslenme

Veganın da, Müslümanın da, Hristiyanın aşırısı hiç çekilmiyor. Mesajları çok tatsız. Konuya hep tek bir noktadan bakıp diğer görüşleri beğenmiyorlar.

Scudo
@Gökhan Toros
Veganlık ve dinleri yan yana getirmek pek doğru değil sanki. Veganların tek derdi hayvanların özgürce, sömürülmeden yaşaması. Aşırıdan kastınız nedir bilmiyorum ama böyle bir şeyi istemek nedense kötü karşılanıyor.

• Beğen
Tepkiler: gezginguest013
@alcest

Aşırı dindar bir kişiyle konuşurken karşılaştığım bütün cümle yapılarına, yargılara, küçümsemelere ve kendini büyük görmelere Aşırı Vegan kişilerle konuşurken de bire bir aynı şekilde karşılaşıyorum.
Maalesef ikisiyle de muhabbet etmek gerçekten çok tatsız.

@Gökhan Toros
Demek istediğinizi anlıyorum. Bazı veganlar saldırganca tavır sergiliyor. Polonya'da da bu şekilde mi yoksa bizim ülkemizdeki veganlara mı özgü?

@9magiko

tabii

sade müslüyi muz ve suyu smoothie gibi yapıp süt niyetine kullanarak, chia tohumu ile
simit
tüm sebzeler
tüm meyveler
sarella bitter çikolata ve sürme bitter çikolata sütsüz
oreo sütsüz
dondurma sosu var karamelli o vegan
lotus bisküvi
zeytin
trakya çiftliği vegan peynir
vegan köfte
vegan döner
vegan pizza
mantarlı yemek
her türlü çorba
pilav
bulgur
fıstık ezmelerinin çoğu sütsüz
kuru yemişler kuru meyveler
tabii ki çig köfte
bilimum yogurtsuz meze
pideleri peynirsiz yaptırabilirsiniz
vegan burger heryerde var neredeyse
tüm baklagiller ve onlarla yapılan humus falafel gibi yemekler

yazsam daha yazarım dünyaları yiyorum bildiğiniz

@alcest

Polonya'da çok daha kötü gördüğüm kadarıyla. Ya da çevremdeki insanlar bu şekilde denk geldi, bilmiyorum. Gerçi forumdaki bazı mesajlardan sonra arada kaldım da diyebilirim :D

Başlangıç kiti :D

Ben de beslenmemden bahsebilirim. 6 yıldır veganım. Bu işin en güzel tarafı abur cuburu bırakmam oldu. Çok fazla cips, çikolata yiyen birisiydim. 1.80 - 60 kilo bir insanım ve kilom hiç değişmedi. Vegan abur cuburlar da var elbet oreo, doritos yeşil paket, ruffles klasik ve ketçaplı gibi.. Çikolata da bolca var fakat vegan olunca ister istemez yeşillikle daha fazla temas ediyorsunuz ve bu size temiz beslenme hissi yaşatıyor. Ağzınıza zararlı bir şey sokasınız gelmiyor. En azından bende böyle oldu.

Ben sabahları yulaf, muz, elma smoothiesi içiyorum. İçerisine protein, kalsiyum, omega 3 açısından çok değerli olan chia da ekliyorum.

Klasik kahvaltı yapmak istersem fırında patates, humus, simit, zeytin, domates, biber, ceviz, pekmez gibi gıdalarla yapıyorum.

Bunun dışında öğle ve akşam yemeklerinde baklagil ailesinden faydalanıyorum. Özellikle nohut, fasulye gibi yemekleri çok severim. En sevdiğim yemek ise ıspanak olduğundan çok sıkıntı çekmiyorum :D

En önemlisi ise kuruyemişi eksik etmiyorum. Ceviz, badem, fındık ve kabak çekirdeği çok bol tüketirim.

İstanbul'da yaşadığım için dışarıda da hiç sıkıntı çekmiyorum. Özellikle Kadıköy'de vegan burgerden tutun lahmacuna, yoğurda, dürüme kadar her şeyi bulabilirsiniz.

Ben çok sık satın almasam da ara sıra vegan peynir, sucuk ve seitan alarak güzel yemekler hazırlıyorum. Fırında yaptığım sebze köfteleri de çok güzel oluyor.
2ywg7d3.png

Süt içmezsek kalsiyumu nereden alabiliriz diyen arkadaşlar için..
Ayrıca chia tohumu ve koyu yeşil yapraklı sebzelerden de yüksek oranda kalsiyum alabiliriz. Ispanak, semiz otu, maydonoz gibi..
plantbasedmilk_datatable_0.jpg

@Gökhan Toros
Ben de epey ülke gezme fırsatı bulmuş bir arkadaşımdan duymuştum. Bizim ülkemize ait bir sorun değil demişti :D

Wisconsin-Madison üniversitesi'nden ekipler, yeşil florasan ışığı altında bir tırtılın lahanayı kemirdiği sırada oluşan gelişmeyi kayıt altına almışlar. Bitki tırtıl tarafından kemirilirken bir tür stres hormonu salgılıyor ve yapraklarının damarlarına kalsiyum sinyalleri gönderip bir tür uyarıyla, savunma sistemini uyardığını gözlemliyorlar. Yani bitki acı çekiyor ve kendini savunma ihtiyacı duyuyor. Link aşağıda.

(link)

Biri de yukarda bir yerde yok efendim bitkilerin beyni yokta bilmem ne demiş.
Diğer tüm canlılar gibi hayvanların haklarının da korunmasını istiyorum. Ancak evindeki küçücük kafeslere kuşları tıkan, sibirya kurdunu Antalya'daki apartman dairesinde beslemeye çalışan sözde hayvanseverle herkesi kendinden aşağı gören bu garip vegan ve vejetaryenler arasında herhangi bir fark yok benim gözümde. Avrupa'nın bir çok yerinde vegan çocuk yetiştirmek yasaklanmışken, yapılan bir çok araştırma insanın hem bitkisel hem hayvansal proteinlere ihtiyacı olduğunu göstermişken bu garip arkadaşlara katlanmak gerçekten çok zor.
Hadi sen öyle yaşamak istiyorsun tamam da senin gibi düşünmeyenleri aşağı görmek nasıl bir kafanın ürünüdür anlamak imkansız.
İnsan dediğimiz canlı da bir tür hayvan olduğu için benim en büyük referansım her zaman doğa olmuştur. Doğal denge içinde tüm canlıların bir yeri ve önemi var. Önemli olan bu dengeyi ve doğallığı bozmadan ve daha da önemlisi hiç bir doğal kaynağı israf etmeden kullanmaktır.

@FuBu
Paylaştığınız olay yeni bir şey değil fakat acı çektiği yazmıyor ve böyle bir sonuç ortaya çıkmıyor. Bitkilerin uyaranlara tepki verdiğinden kimsenin şüphesi yok zaten. Neticede canlılar. Hücresel düzeyde, bazıları epey karmaşık olan çeşitli faaliyetler yürütüyorlar. Fakat bilinçleri ve idrakları olmadığı için bilişsel düzeyde herhangi bir faaliyetleri yok.

Bitkiler karşılık vermez, tepki verir.
Bir bitki güneşe döner mi? Elbette. O yöne dönerse biçilecek olmasına rağmen bunu yapar mı? Elbette. Herhangi bir hayvan bu şekilde davranır mı? Hayır. Hayvanlar karşılık verir; bitkiler tepki verir.

Nerede vegan çocuk beslemek yasaklanmış bilgi verirseniz sevinirim. Çocuğuna sadece marul yedirdiği için mahkemelik olan ve sanırım çocukları elinden alınan aile dışında bu tarz bir olay görmedim. Bu da veganlığı yanlışlayacak bir olay değil. Zira bir çocuğa sadece et yedirseniz o çocuk da rahatsızlanacaktır. Bunu yapan bir sürü ruh hastası insan var. Fakat bu insanlar vegan olunca veganlık sorunlu gösteriliyor. Çok ilginç.

Ayrıca ''herkesi kendinden aşağı gören bu garip vegan ve vejetaryenler'' şurada negatif ayrımcılık yaptığınızı belirtmem gerekiyor. Zira burada kimsenin vegan olmayanları kendinden aşağı gördüğüne dair bir şey okumadım. Bunu kim yapıyorsa kendisine söyleyiniz. Bu şekilde kendisini sorgulayabilir.

En son İtalya parlamentosunda vegan çocuk yetiştirmek isteyen ebeveynler için 4 yıla kadar hapis cezasını öngören yasa teklifini tartıştıklarına dair haber okumuştum. Şimdi oturup araştırma yapmak istemiyorum. Ancak sadece hayvansal gıdalardan elde edilen B12 gibi vitamin eksikliklerini tartışmak yersiz olur sanırım.
Ayrıca ben yukardaki mesajlarda hayvansal gıdalar tüketen benim gibi insanları aşağılayan alt metne sahip bir çok cümle okudum.
Şunu da belirtmem gerek ben pozitif ayrımcılığa karşı olduğum kadar negatif ayrımcılığa da karşıyım.

(link)

Ayrıca yukardaki linkte yer alan haber gibi bir çok haber bulunmakta medyada.

Konu tam farklı menülere, beslenme ve bunun spor & sağlık yönüne gelecek yine birileri trollüyor inatla... Arkadaş vegan değilsen, ilgilenmiyorsan yazma bu başlığa mecbur musunuz yorum yapmaya :acpsnr:

Vegan diyette sürüş sonrası recovery sürecinin hızlanmasından bahseden bir yazı okumuştum. Bir çok uzun mesafe sporcusu da vegan diyet uyguluyor. Özellikle bisiklet ve vegan diyetle gelen farklar üzerine "tecrübesi ve bilgisi olan" arkadaşlardan fikir alabilirsem çok mutlu olurum :harika:

Vegan değilsen ilgilenme ne demek? Böyle saçmalık mı olur.
Beslenme spor ve sağlık birilerinin tekeline girmiş belli ki.
Birileri bize geçirsin, bizi barbar olarak nitelesin sonra bizde forumu okuyup ulan ne barbar ve cahiliz deyip susalım. Haklısın @BerkEvren

• Beğen
Tepkiler: notforheaven
@FuBu
Linkteki benim bahsettiğim olay. Bu olayının veganlıkla bir ilgisi yok. Tamamen ebeveynlerin dengesizliği sonucu ortaya çıkan bir durum. Çevremde vegan çocuk yetiştiren bir çok insan mevcut, gördüğüm ve onların anlattığı kadarıyla gayet sağlıklılar.

''Avrupa'nın bir çok yerinde vegan çocuk yetiştirmek yasaklanmışken'' cümlesinden yasa teklifi tartışılması haberine geldik. Fakat araştırma yapmak istemediğinizden bahsediyorsunuz. Yaptığınız şey doğru değil. Emin olmadığınız bir haberi böyle kesin bir dille paylaşmamalısınız. Vegan çocuk yetiştirmek hiçbir yerde yasaklanmış değil.

Et ve süt endüstrisi elindeki pazarı kaybetmemek için ne haberler yayınlatıyorlar..

• Beğen
Tepkiler: 9magiko
@BerkEvren
Açıkcası bir çok insan vegan olduktan sonra hayatının olumlu değişmesinden bahsediyor. Olumsuz etki gören arkadaşlarım da oldu. Ne yalan söyleyeyim ben hiç bir değişiklik yaşamadım. Kişiden kişiye değişen bir süreç. Çok aktif yaşayan birisi değilim. Sadece bisiklet sürüyorum ve henüz çalışmaya başlamadığım için de olabilir.

Fakat şunu biliyorum olumsuz etkilenen 2 arkadaşım, yemek yapmaktan anlamayan ve bu yüzden abuk subuk şeylerle beslenen insanlardı. Dolayısıyla çeşitlilik konusunda dibi yaşadılar ve sonuç alamadılar. (çok yakın olduğum insanlar oldukları için biliyorum)

Uzun mesafe konusunda Türkiye'de Berk Okyay var. Instagram veya facebook üzerinden kendisiyle iletişime geçebilirsiniz. 1-2 senedir vegan diye biliyorum.

Vegan değilim ancak bu konuyla ve hayvan haklarıyla yakından İLGİLENİYORUM. Ancak ilginç bir şekilde Canan karatay gibi düşünmeye başlamak üzereyim.
Konuyu izlemeyi bırakıyorum. Kendi doğrularınız ve süper açık fikirli kafalarınızla hayatta başarılar.

Kusura bakmayın ama paylaştığınız araştırmada ''acı çekiyor'' yazmadığı halde bitkiler için acı çekiyor diyorsunuz. Daha sonra Avrupa'da bir çok ülkede vegan çocuk yetiştirmek yasaklandı diyorsunuz. Kaynak isteyince şimdi araştıramam diyorsunuz.

Yine suçlu veganlar oldu. Canan Karatay ile başarılar diliyorum.

@alcest Berk Okyay bu konuda iyi bir örnek kesinlikle. Ama forumda da bu konuda tecrübesi olan var mı merak ettim açıkçası. Tek kaynaktan bilgi almak yetmez, farklı tecrübeleri dinlemek lazım :harika:

@BerkEvren
Belki izlemişsinizdir ama izlemeyenler de vardır. Bir de durianriders isimli vegan bisikletçinin kanalı. (1. link)
(link)

Vegan beslenmeyi her zaman merak etmişimdir.Ancak bilmediğim için soramıyorum;soramadığım için bilemiyorum.:okyrm:Ama nedenini anlayamadığım bir şekilde birşeylere karşı tavır alan,birşeyleri amaç edinen bunun için de belirili alışkanlıklarından vazgeçen ve bunu yaparken de çevresine gördüğüm kadarıyla zararı olmayan veganlara devamlı bir eleştiri söz konusu.Bu eleştirileri ve nedenini anlamakta zorluk çekiyorum.
Vegan arkadaşlara kesinlikle sonsuz bir saygım var.
@BerkEvren üstadımın dediğine de katılıyorum.Vegan beslenmenin bisiklet sporuna olumlu ve olumsuz etkisini öğrenmek de isterdim.

@BerkEvren

Geri