Scudo Sports

Yayalara saldıran bisikletçiler

@Farid hocam bizim 80 -90 lar kuşağı olarak o dönemlerde eski beyefendi bisanlı amcalar vardı çok tatlı sürerler etrafa neşe saçarlardı... strava yoktu KOM yoktu segment yoktu kalori yoktu yağ yakma yoktu hırs yoktu... Bisiklet sürüş şeklinden kaynaklı olabilir bazı arkadaşların agresifliği... Tabiri caizse adam atremana çıkmış tam KOM alacak önüne böyle bir kısıtlayıcı faktör çıkıyor ee bizimki delleniyor:) haliyle...

Scudo
Yazmayayım dedim ama duramadım.

Olayın öncesini bilmiyoruz iyi güzel de kadın, adamı haklı çıkaracak be yapmış olabilir?

Ya da şöyle sorayim kadına şiddet göstermek için limit ne? Bu adamın kadına saldırmasını makul kilabilecek sey nedir? Öncesinde kadinin adama saldırdığını düşünmüyorum. En fazla küfür etmiş olabilir diye tahmin ediyorum. Hadi diyelim ki küfür etti, erkekler kendilerine küfür eden herkese şiddet uyguluyor mu ya da uygulaması mazur görülebilir mi?

Şu açıdan düşündünüz mü, bu bisikletlinin kaskı nerede? Geceden beri kafa mı kurcalıyor? Acaba bisikletli bu yayalardan kaynaklı düşüp kaskını mı kırdı?

Bu arada video çekilen yolda yanda bir yaya alanı yok. Yaya ve bisiklet yolu ayrı geliyor, o bölümde sadece bisiklet yolu kalıyor geriye bilginize. (Sahilden gelen yaya bisiklet yoluna girmek zorunda o noktada... )

Bu arada video çekilen yolda yanda bir yaya alanı yok. Yaya ve bisiklet yolu ayrı geliyor, o bölümde sadece bisiklet yolu kalıyor geriye bilginize. (Sahilden gelen yaya bisiklet yoluna girmek zorunda o noktada... )
Yaya ve bisiklet yolu birbirinden tamamen ayrı da olabilir.

Olay İstanbul Anadolu yakasında olmuş. Bu terbiyesizi tanıyan kimse yok mu? Hem gerekçesini sorsun, hem tüm camiayı rezil ettiği için iki laf etsin.

• Beğen
Tepkiler: Aytaç DİREK
1) Orası aslında bisiklet yolu değil. Neden değil? Çünkü öyle bisiklet yolu olmaz. Bunun yönetmeliği daha dün yayınlandı:
Bisiklet Yolları Yönetmeliği
Orası olsa olsa "maviye boyanmış kaldırım" veya "maviye boyanmış rekreasyon alanı" olabilir.

2) Medeni toplumda şiddet uygulamak devletin tekelindedir. Bir başkasına şiddet uygulamanın kadını/erkeği, haklısı/haksızı olmaz. "Bisiklet yolunda" yürüyor veya video çekiyor diye şiddeti mazur görebilenler, bunun sınırını nasıl belirliyor merak ediyorum. Mesela ben de kaldırımda bisiklet ve benzeri taşıtları sürenlere tekme atabilir miyim? Ya da ters yönde giden otomobil sürücüsünü vurabilir miyim?

Henüz hiçbir yerde haber olmamış. Sadece CyclistTurkiye instagram hesabında kınama mesajı yayınlamış.
Evet bu kötü bir durum ama, olumsuz da olsa böyle bir gündemi, bisiklet yollarında yaşadığımız zorlukları anlatabileceğimiz bir araca da çevirebiliriz.

Sebebi ne olursa olsun karşıdan fiziksel saldırı olmadıkça, kendini savunma(vay sen bana vurduysan ben de seni döverim değil, engelleme) harici fiziksel müdahale kime karşı yapılırsa yapılsın yanlıştır. Bunun kadını-erkeği, insanı-insan olmayanı olmaz. Bisiklet yolu ulaşım içindir, bisiklet yolunun olduğu yerde diğer yolu kullanmak yasaktır, illa antrenman yapılacaksa bisiklet yolunun olmadığı yerler seçilmeli.
Orası aslında bisiklet yolu değil.
Yönetmelik yayınlanmadan önce yapıldığı için statü olarak bisiklet yolu orası, beğenmesem de maalesef kağıt üstünde öyle.

@Murat B. hocam şu cümleyi algılayamadım .... medeni toplumlarda şiddet uygulamak devletin tekelindedir........... ? yani yanlış anladıysam düzeltin lütfen şu eylem , gösteri vs durumlardaki polislerin kadınlara yönelik uygulayacağı müdehaleyimi kastettiniz? bilgilenme amaçlı soruyorum konuyu kimse biryere çekmesin onuda baştan söylüyeyim... bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır sonuçta..

@Murat B. hocam şu cümleyi algılayamadım .... medeni toplumlarda şiddet uygulamak devletin tekelindedir........... ? yani yanlış anladıysam düzeltin lütfen şu eylem , gösteri vs durumlardaki polislerin kadınlara yönelik uygulayacağı müdehaleyimi kastettiniz? bilgilenme amaçlı soruyorum konuyu kimse biryere çekmesin onuda baştan söylüyeyim... bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıptır sonuçta..

Murat'a sormussunuz ama ben cevap vermeye calisayim. Max Weber'in ortaya attigi bir kavram bu. Modern hukukun temeli mesru siddet tekeline dayanir.
Vatandaslar siddet uygulama hakkini devlete devreder ( kolluk kuvvetleri, silahli kuvvetler ) ve devlete bunun icin vergi oder. Devletin gerektiginde bu siddeti kullanarak adalet dagitmasini bekler.

(link)

@Taygun Kon cahili olduğum bir konu ...teşekkür ederim bu arada bilgilendirme için.... Acaba Max Weber öncesi dönemlerde nasıldı işler yani devlet işleri vs.. şiddet olayları sınırları kim belirliyordu..Bu akşamki araştırma konumuzda belli oldu:(

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Taygun Kon cahili olduğum bir konu ...teşekkür ederim bu arada bilgilendirme için.... Acaba Max Weber öncesi dönemlerde nasıldı işler yani devlet işleri vs.. şiddet olayları sınırları kim belirliyordu..Bu akşamki araştırma konumuzda belli oldu:(

Filmini cekmisler onun da

(link)

yakup bey weber sadece bunun kuramını yapıyor. yoksa weber bunu yazmadan önce de var tabii bahsi geçen şiddetin tekeli. ampul değil ki keşfetsin :D

@dryakup23
Devletin uygulayacağı şiddetten sadece kadın göstericilere yapılan müdahaleyi mi anladınız?

Bana borcu olan birinin iş yerine gidip eşyalarına el koyarsam bunun adı gasptır, aynısını devlet yaptığında haciz işlemi olur.
Bir katili/tecavüzcüyü yakalayıp da bir yere kitlesem, bunun adı zorla alıkoymadır, devlet yaptığında ceza infazı olur.
Savaş ile toplu katliamı, devletin meşru şiddet kullanma hakkına dayandırmadan açıklayabilecekseniz buyrun...

Şiddet uygulama tekeli, modern devletin en önemli ayırt edici özelliklerindendir. Yasal olarak şiddet uygulayabilmesi devleti dernek veya şirketten, bu konuda tekel olması da feodal devletten ayırır.

@Murat B. ya sadece örnek olarak aklıma o geldi bir an ... bahsettiğiniz şeyler katıldığım konular bir çatışma yok fikri anlamda lakin hani biz her platformda kadınlara yapılan en ufak şiddeti bile bu kadar eleştirirken.... neyse hocam konu şimdi başka yerlere evrilebilir o yüzden ben bilgilendirme için teşekkür ediyorum sağolun...

(link)
Kitlesel portallara düşmüş...
Yorumları yorumlayamıyorum..:kötü:
Tam bir "Kuyuya taş atma" durumu, hadi çıkaralım bakalım o taşı kuyudan kolaysa...

Geri