Yaz başında bu konuya mesaj atmıştım, o dönemden bugüne neredeyse 10.000 KM daha yol yaptım, kendi deneyimlerimi paylaşmak istiyorum.
10.000 KM boyunca Alü Cube Peloton SL kullandım, her şeyiyle memnundum. Daha sonra 2. bisikleti alacağım için tercihim karbondan Scott CR1'den yana oldu. Hatta dayanamayıp yine full karbon Battaglin marka bir bisiklet daha aldım. Üçünde de aynı jant setini kullandığımda hissettiğim temel farklar ;
- Anlık hızlanma ve çeviklik konusunda karbon kesinlikle daha iyi. Bunun sebebi muhtemelen bottom bracket çevresindeki yoğun karbon kütlesi. Tabi aradaki 1,5 kiloluk farkın da etkisi vardır.
- Esnemezlik olarak elbette ki karbon bir adım önde. Özellikle ayağa kalkıp sprint attığımda bu farkı hissediyorum.
- Karbon kadrolar yerdeki kötü asfaltı daha iyi sönümlediği için daha konforlu bir sürüş sunuyor. Alü kadroyu sürdüğümde çok net şekilde darbeleri hissettiğimi fark ediyorum. Ama bazen bu sert his daha fazla keyif veriyor orası da ayrı.
Tüm bunları alt alta koyunca "karbon daha iyi" diyeceğimi düşünebilirsiniz, ama değil
Bence bizim gibi max 200-250 watt değerlerle yine max 34-35 km/h ortalamalarla süren fani bisikletçiler için ikisi arasında o kadar da bariz fark yok. Üst düzey bir alü kadro (CAAD, TCR, Peloton vb.) ile giriş seviyesi / ortalama bir karbon kadro arasındaki fark bir hayli minimal.
Ek olarak : "karbon çabuk kırılır" tamamen bir mitten ibaretmiş. İstanbul sokaklarında girmediğim çukur, üzerinden atlamadığım tümsek kalmadı bana mısın demiyor namussuz
Abartıp kaldırımlardan zıplamaya başladım ama yine de en ufak bir negatif durum ortaya çıkmadı. 2-3 kere de yere düşürmeme rağmen bir sıkıntı yok.