Scudo Sports

Başıboş köpeklerle mücadele ve kurumların sorumluluğu

Yıllar evvel forumda, Ankara'dan Temelli'ye gitmek istiyorum nerelerde köpek var diye sormuştum. Maalesef ne mesafe, ne trafik terörü köpekler kadar korkutmaz beni.

Scudo
8 Eylül Pazar günü gece saat 11 gibi Sakarıılıca’dan Eskişehir’e gittim. Yaklaşık 1.100 metrelik bir dağ tırmanışı vardı. Bu geçiş yaklaşık 3 buçuk saat sürdü, ne kadar çeşitli hayvanlarla karşılaştığımı tahmin edemezsiniz. Hepi topu 3 bilemedin 4 arabayla denk gelmişimdir, en çok korktuğum anlar o arabaların yanımda durduğu anlar oldu.

Yani diyeceğim; hayvandan korkmaya gerek yok, bizim çevremizde zaten insan avlayarak yaşayan bi canlı türü yok. Sen hayvanı rahatsız et, eziyet et, kovala, bağır çağır, sonra hayvan sana saldırınca auvv.

Sanılmasın ki başıboş köpekleri savunuyorum, hayvanseverlik mastürbasyonu yapma niyetiyle gidip 300-500 lira verip şaçma sapan yemler alıp oraya buraya döktüğünüz zaman hayvansever olmuyorsunuz. Aksine, hayvanın o sefil hayatını sürdürmesine destek oluyorsunuz.

1 sorun/problem varsa 1 sorun/problem vardır. (konuda başıboş köpek sorunu)
2 sorun/problem varsa 2 sorun/problem vardır. (konuda başıboş köpek sorunu, ve eklenen diğer trafik/insan vb. sorunlar)

2 farklı sorun/problem olması birbirini veya diğerini sorun olmaktan çıkarmıyor.

Başıboş köpek sorunu var mıdır? Evet vardır. Benim yaşadığım bölgede köpek çeteleşmesinden, tavşan sincap tilki bile göremez olduk. Yanına bir şeyler ekleyip "ama" lar ile başka şeylerle kıyaslamak/öne sürmek psikolojik manipülasyona girer.

Hâlâ köpeğin bir hayvan olduğunu, suçlu ya da masum değil, zararlı ya da zararsız olarak nitelendirilebileceğini idrak edememiş vatandaşlarımız var.

Başıboş köpekler bir güvenlik sorunudur.
Daha ciddi başka sorunlarımızın var olması, başıboş köpeklerin sorun olduğu gerçeğini değiştirmez.
Ülkemizde sorunları sıraya koyarak çözmeyiz. Sıraya koyacak olsaydık bile, çözümü en hızlı ve kolay olandan başlamamız mantıklı olurdu.
Akıl, mantık, vicdan ve hukuk, insan hayatını öncelediği için, başıboş köpek sorununun çözümü, birçok sorunun çözümüne göre daha hızlı ve kolay olmalı, devlet meselesi haline getirilmemelidir.
Bu kargaşayı çıkaranlar ya aklını yitirmiş ya da kötü niyetlilerdir.

1 sorun/problem varsa 1 sorun/problem vardır. (konuda başıboş köpek sorunu)
2 sorun/problem varsa 2 sorun/problem vardır. (konuda başıboş köpek sorunu, ve eklenen diğer trafik/insan vb. sorunlar)

2 farklı sorun/problem olması birbirini veya diğerini sorun olmaktan çıkarmıyor.

Başıboş köpek sorunu var mıdır? Evet vardır. Benim yaşadığım bölgede köpek çeteleşmesinden, tavşan sincap tilki bile göremez olduk. Yanına bir şeyler ekleyip "ama" lar ile başka şeylerle kıyaslamak/öne sürmek psikolojik manipülasyona girer.
Aynen öyle, diğer sorunlar konuşulmak isteniyorsa o konuyla ilgili başlık açılabilir pekala

• Beğen
Tepkiler: Kerem Tarık
bu gün 83 km lik antenman da 4 defa köpek sürüsünün saldırısına maruz kaldım toplamayanların emeği geçenlerin kulağı çok güzel çınlamıştır bu gün de cehennemlik olmadıysam daha da bana bir şey olmaz :d

bu gün 83 km lik antenman da 4 defa köpek sürüsünün saldırısına maruz kaldım toplamayanların emeği geçenlerin kulağı çok güzel çınlamıştır bu gün de cehennemlik olmadıysam daha da bana bir şey olmaz :d
Köpekler kimi kovalayacağını iyi bilir. Gözleriyle ve burunlarıyla, korku veya tedirginliği hissediyorlar. Korkutmayı huy edinmiş veya bölgeci gibi davranan köpeklere karşı biraz dik duruş sergilediğinizde, onlar da beklemedikleri tepki karşısında afallama durumuna sık sık düşerler. Bisikletle bir kere başıma geldi, bisikleti köpeği ezecek gibi üstüne sürdüğümde köpek tedirgin olup bi daha yanaşmadı. Aynısını arabaya boş boş havlayan köpeklere de çok yapmışımdır, arabayı üstüne sürerim çarpacak gibi, anında tavırları değişir.

Bir keresinde, arkamdan koştuğunu duyabildiğim, kankileriyle beraber üstüme gelen köpeklere yüzümü dönünce duraksamalarını keşke izletebilsem. İş biraz da dişe diş, kana kan moduna girmekte yatıyor. Köpeğe yumruk atıp sersemleten adam aklıma geldi şimdi :) Gerçekten saldıracak köpek zaten havlamaz, hırlar ve ısırır.

Zor tabi ama köpekten korkmamak bu işin ilk basamağı; maalesef o basamak biraz yüksek.

Köpekler kimi kovalayacağını iyi bilir. Gözleriyle ve burunlarıyla, korku veya tedirginliği hissediyorlar. Korkutmayı huy edinmiş veya bölgeci gibi davranan köpeklere karşı biraz dik duruş sergilediğinizde, onlar da beklemedikleri tepki karşısında afallama durumuna sık sık düşerler. Bisikletle bir kere başıma geldi, bisikleti köpeği ezecek gibi üstüne sürdüğümde köpek tedirgin olup bi daha yanaşmadı. Aynısını arabaya boş boş havlayan köpeklere de çok yapmışımdır, arabayı üstüne sürerim çarpacak gibi, anında tavırları değişir.

Bir keresinde, arkamdan koştuğunu duyabildiğim, kankileriyle beraber üstüme gelen köpeklere yüzümü dönünce duraksamalarını keşke izletebilsem. İş biraz da dişe diş, kana kan moduna girmekte yatıyor. Köpeğe yumruk atıp sersemleten adam aklıma geldi şimdi :) Gerçekten saldıracak köpek zaten havlamaz, hırlar ve ısırır.

Zor tabi ama köpekten korkmamak bu işin ilk basamağı; maalesef o basamak biraz yüksek.
tamam

Kopeklere fazla anlam yüklemeyin. Nerde ne yapacağini bilemezsiniz. Giderken yüzüne bakmayan kopek dönerken aslan kesilebilir.
Sabah havlayan kopek öglen kuyruğunun üstünden geçsen dönüp bakmaz. İki gün önce beslediğin köpek ters bir hareketinle seni ısırabilir. Aynı insanlar gibi farklı farklı karakterleri ve travmaları vardır. Gün içerisinde farklı vakitlerde farklı yerleri bölgesi ilan edebiliyorlar. Kadinları, çocuklari ve yaşlıları ayırt edebiliyorlar onlara karsi daha agresif davranabiliyorlar.
Özet olarak: tanımadığınız insanlara nasıl mesafeli ve temkinli yaklaşıyorsanız köpeklere de öyle yaklaşmak gerekir.

Kopeklere fazla anlam yüklemeyin. Nerde ne yapacağini bilemezsiniz. Giderken yüzüne bakmayan kopek dönerken aslan kesilebilir.
Sabah havlayan kopek öglen kuyruğunun üstünden geçsen dönüp bakmaz. İki gün önce beslediğin köpek ters bir hareketinle seni ısırabilir. Aynı insanlar gibi farklı farklı karakterleri ve travmaları vardır. Gün içerisinde farklı vakitlerde farklı yerleri bölgesi ilan edebiliyorlar. Kadinları, çocuklari ve yaşlıları ayırt edebiliyorlar onlara karsi daha agresif davranabiliyorlar.
Özet olarak: tanımadığınız insanlara nasıl mesafeli ve temkinli yaklaşıyorsanız köpeklere de öyle yaklaşmak gerekir.

abi yolda gidiyorum araçlar yanımdan en düşük hızla giden 80 km hızla gidiyor ağaçlığın içinde bir anda fırlıyorlar 5 tane köpek tepki verip yan şeride geçsem direk öleceğim üstlerine sürdüğün zaman kaçar diyorlar tamam kaçıyor da tekrar kovalamaya başlıyor durduğun zaman saldırmıyorlar ama elinde götürsen bile yine saldırıyorlar ben antrenmana çıkmışım 5 km de bir elimde bisikletle mi gezeceğim toplama kanunu çıkarttılar hiç bir belediye sallamıyor bile ne iş anlamadım

Bu köpek sorunu maalesef bizleri çileden çıkarıyor sadece tehlikeli olmaları sorun değil bir de heryere s*çıyorlar hem temizlik açısından kötü hem de hastalık saçtığı biliniyor.

abi yolda gidiyorum araçlar yanımdan en düşük hızla giden 80 km hızla gidiyor ağaçlığın içinde bir anda fırlıyorlar 5 tane köpek tepki verip yan şeride geçsem direk öleceğim üstlerine sürdüğün zaman kaçar diyorlar tamam kaçıyor da tekrar kovalamaya başlıyor durduğun zaman saldırmıyorlar ama elinde götürsen bile yine saldırıyorlar ben antrenmana çıkmışım 5 km de bir elimde bisikletle mi gezeceğim toplama kanunu çıkarttılar hiç bir belediye sallamıyor bile ne iş anlamadım
Yerdengöğe haklısın. Başını okşadigim ķopek tarafından 2 defa isirildım, defalarca kopekler yüzünden düstüm. Köpekle bas etmesini biliyorum. köpekten korkmuyorum.
Ama pusu atan boş bulundugum anda aniden saldıran kopekler gerçekten tehlikeli ve giderek sayıları artıyor.
Turkiye bir cangıl hayatta kalmak icin( trafik, kopek, sapik.maganda kursunu v.s.) mücadele etmek gerekiyor. Çünkü hukuk öldü.

Ya arkadaş delireceğim daha demin yazdım buraya şimdi karşıma haber çıktı.

(link)

Allah belanızı versin be, hem toplamayanlara hem de ittaparlara bu yazım.

Arkadaşlar, gördüğünüz başıboş ve riskli köpekleri fotoğraylayıp, yer ve saat bilgisi de vererek ilgili belediyeye paylaşın lütfen.
Bana da dün üçlü grup saldırdı.Bisikletten inip fotoğraflarını çektim ve belediyeye maille paylaştım.
Belediyeden Veteriner işleri bölümü oraya ekip gönderdi bilgisi geldi. Köpekleri bulamadılar. O bölgede çalışmalarımız devam edecek bilgisi geldi.:)

(link)

Yine ve yine, yine.... Yine demiş miydim?

• Beğen
Tepkiler: ag249
WhatsApp Image 2024-12-17 at 17.12.43.jpeg
kopek teroru
kopeklere alisigim ve korkmam ve havlayip isirmayacaklarina inanirim
Galiba bu konu grup icinde olan sokak kopekleri icin gecerli , bolgelerini korumak icin havliyorlar , genelde
Ama bu durum sahipli kopekler icin farli
ilk defa kilyos tarafinda bir ciflik onunde sahipli bir kangal tarafindan hic tereddutsuz isirildim maalesef bu kopegin ilk vukuati degilmis , jandarmaya haber verdim en azindan baglansin diye ama olan oldu
Dogadaki tek havyan kedi kopekmis gibi sadece onlarin yasamini dusunmek buyuk yanlis , sonuclari agir oluyor

Geri