Dostlar,
Yıllardan sonra bisiklet sevdası nüksetti, eşimle birlikte bisiklet almaya karar verdik.
Bisiklet marka ve modelini seçmek başlı başına bir keşmekeş iken bir de kadro boyu seçimi sıkıntısı var.
Sorularımla ilgili forumda çok mesaj okudum, ama cevaplar ve öneriler çeşitli olduğu için kafa karışıklığı bir türlü son bulmadı ve net bir cevap alabileceğim ümidiyle sormak istedim.
Not 1: Şehir bisikleti düşündüğüm için sorularımı o doğrultuda cevaplarsanız sevinirim. Ayrıca bulunduğum yerdeki bisikletçilerde dağ bisikletinden başka bisiklet bulunmadığı için istediğim bisiklet türünde deneme yapamadım.
Sorularımı ayrı ayrı yazayım (İnternetten sipariş vereceğim için bunları netleştirmek istiyorum):
1- "S, M, L" ölçüleri "cm" cinsinden standart kadro boylarına denk geliyor mu acaba (okuduklarım doğrultusunda böyle olmadığını düşünmeye başladım)?
2- Kadro boyu ölçüsü için "inch" biriminden mi değerlendirme yapmalıyız, yoksa "cm" biriminden mi?
Her ne kadar inch/cm oranı standart olsa da, söz gelimi 18" kadro her zaman için 46 cm'ye denk geliyor diyebilir miyiz? Böyle bir standarttan bahsedemezsek en güvenilir ölçü için hangi birim tercih edilmeli?
3- Bir başka ölçü karmaşası da jant ölçüsü. Zira internet ilanlarında ölçü olarak belki de en sık kullanılan ifade.
Bisiklet ölçüsüne karar verirken jant ölçüsü mü dikkate alınmalı yoksa kadro ölçüsü mü? Zira aynı bisiklet için bir sitede jant ölçüsü verilirken diğerinde kadro ölçüsü yazıyor. Ya da bir marka veya modelin kadro ölçüsü standart olup farklı jant ölçüleri olabilirken; jant ölçüsü standart olup kadro boyu değişen modeller de var. Söz gelimi; falanca bisikletin 28" jant ve 46 cm kadrosu ile 26" jant ve 48 cm kadro aynı kişi için uygun ölçülere sahip bir bisiklet olabilir mi?
4- Aynı kişi için dağ bisikleti ve şehir bisikleti kadroları nasıl ve ne kadar değişir?
5- Bana bisiklet ölçüsü tavsiye edebilir misiniz? Benim boyum ve iç bacak boyum 1.75'e 80, eşim ise 1.60'a 74.
Bu tavsiyeyi 3. sorumdaki jant ve kadro ölçüsü konusundaki sorumu da dikkate alarak cevaplarsanız çok daha yardımcı olur.
Not 2: Kendim için Sedona 300 düşünüyorum ama eşim için henüz bir model belirleyemedik (yüksek ihtimalle daha ucuz bir model olacak).
Umarım sıkılmadan okuyarak cevap verebilirsiniz.
Şimdiden teşekkür ederim.
..........
Ekleme:
Arkadaşlar, biraz sabırsızlık ediyorum belki ama karar verme sürecindeyim. Yukarıdaki sorularım için yardımlarınızı bekliyorum.