Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisikletçi beslenmesi nasıl olmalı?

@mermuz Konserve ton balığı, barbunya pilaki, yaprak sarma olabilir.

Scudo
Uzun yola çıkacak ve kamp yaparak devam edecek biri için zincir marketlerde kolayca bulunabilecek besin önerileri olan var mı? Hem yol esnasında hem de kamp için.

Hocam tura çıkan her sürücü ilk turunda bir abartır ki bende yaptım. Daha önce burada deneyimimle ilgili bir iki şey paylaşmıştım ve şöyle demiştim -bir sonraki turumda kesinlikle daha önce aldığım malzemelerin 3/1 kadarını anca alırım diye. Profesyonel anlamda tur yapmıyoruz, ülke geçip çöl aşmıyoruz.
Kendimi baz alarak söylüyorum yanıma 2, 3 tişört, şort, az yer kaplayıp hızlı kuruyan havludan 2 adet, mat, hafif tek kişilik çadır.
Magnezyum tablet, bir termos matara, kuru yemiş, buz dolabı boşetine porsiyon olarak hazırlanmış protein tozu (beni 4-5 saat tok tutuyor)

Önceki çıktığım tura yanıma tava, kamp ocağı, battaniye, şişme mat, 2 kişilik çadır, çabuk pişen makarna, hazır çorba gibi daha saymayı unuttuğum bir sürü şey alıp hamallık yaptım. Oysa İstanbul'dan çıktığım anda yemek için sayısız yerler vardı, meyve zaten gırla siz bir tane alabilir miyim dediğinizde üç dört tanede yolda yersin diyerek hediye ediyorlar.
Turu ucuza getirmek mümkün, sadece yolda suya ve yediğinize para harcarsınız ve seçenek tabii ki çok fazla. Marketlerde hazır yiyecekler konserveler, akşam küçük bir ateş yakıp sucuk ekmek vs. vs. ama gıda yolda çok önemli, mutlaka iyi beslenilmeli. Mesela sabah kahvaltıda börek yemek, öğlen ekmekle güzelce karnını doyurmak ciddi performans düşüşü yaşatır kimini halsiz bırakıp -noluyor bugün iyi değilim, dedirtir ki tecrübe ile sabit. Sabah yoğurt içine yulaf koyup yemek, süt ile protein tozunu karıştırıp içmek çok güzel yetiyor, öğlen için protein ağırlıklı akşam keyfinize göre beslenme arada ceviz, badem kıtırdatma gayet iyi olur.

Hocam tura çıkan her sürücü ilk turunda bir abartır ki bende yaptım. Daha önce burada deneyimimle ilgili bir iki şey paylaşmıştım ve şöyle demiştim -bir sonraki turumda kesinlikle daha önce aldığım malzemelerin 3/1 kadarını anca alırım diye. Profesyonel anlamda tur yapmıyoruz, ülke geçip çöl aşmıyoruz.
Kendimi baz alarak söylüyorum yanıma 2, 3 tişört, şort, az yer kaplayıp hızlı kuruyan havludan 2 adet, mat, hafif tek kişilik çadır.
Magnezyum tablet, bir termos matara, kuru yemiş, buz dolabı boşetine porsiyon olarak hazırlanmış protein tozu (beni 4-5 saat tok tutuyor)

Önceki çıktığım tura yanıma tava, kamp ocağı, battaniye, şişme mat, 2 kişilik çadır, çabuk pişen makarna, hazır çorba gibi daha saymayı unuttuğum bir sürü şey alıp hamallık yaptım. Oysa İstanbul'dan çıktığım anda yemek için sayısız yerler vardı, meyve zaten gırla siz bir tane alabilir miyim dediğinizde üç dört tanede yolda yersin diyerek hediye ediyorlar.
Turu ucuza getirmek mümkün, sadece yolda suya ve yediğinize para harcarsınız ve seçenek tabii ki çok fazla. Marketlerde hazır yiyecekler konserveler, akşam küçük bir ateş yakıp sucuk ekmek vs. vs. ama gıda yolda çok önemli, mutlaka iyi beslenilmeli. Mesela sabah kahvaltıda börek yemek, öğlen ekmekle güzelce karnını doyurmak ciddi performans düşüşü yaşatır kimini halsiz bırakıp -noluyor bugün iyi değilim, dedirtir ki tecrübe ile sabit. Sabah yoğurt içine yulaf koyup yemek, süt ile protein tozunu karıştırıp içmek çok güzel yetiyor, öğlen için protein ağırlıklı akşam keyfinize göre beslenme arada ceviz, badem kıtırdatma gayet iyi olur.
Çok teşekkürler. Ana yemek işini dediğiniz gibi restorantlarda halletmeyi düşünüyoruz, ancak uzun yol esnasında yüksek kalorili yemekler için sordum, decathlonda satılan proteinli çikolatalar gibi şeyler tavsiye eder misiniz?

• İnanılmaz
Tepkiler: necmeddin
Çok teşekkürler. Ana yemek işini dediğiniz gibi restorantlarda halletmeyi düşünüyoruz, ancak uzun yol esnasında yüksek kalorili yemekler için sordum, decathlonda satılan proteinli çikolatalar gibi şeyler tavsiye eder misiniz?
İşte tamda bu konuda dediğim gibi sabah protein tozu, creatine karışımı ben protein ocean kullanıyorum rakam olarak diğerlerine göre iyi, veya yoğurt+yulaf, sıralamayı değiştirip ara öğünde hangisine yiyeceğinize karar verirsiniz. Arada kuruyemiş kesinlikle tavsiye ederim, dechatlonun proteinli çikolataları belki protein açısından ihtiyaç duyulanı arada karşılar ama yolda eriyor mundar oluyor, paketi açıp resmen yalamak zorunda kalıyorsunuz insanın içini bayıyor, tahıllı olanları belki sorun çıkarmaya bilir.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: necmeddin
@mermuz çikolatayı geç, hurma, kuru kayısı, kuru üzüm, fındık, ceviz, fıstık doğal alın, muz, elma, armut, şeftali yaz meyveleri daha iyi ve daha sağlıklıdır. Ara öğün olarak iş görürler. Maden suyunu mineral takviyesi olarak unutmayın. Ambalajlı şeylerden uzak kalın. Bisiklet dışında da hayatınıza ve beslenmenize dikkat edin. Kelle paça yada işkembe çorbasını mutlaka için.

@mermuz çikolatayı geç, hurma, kuru kayısı, kuru üzüm, fındık, ceviz, fıstık doğal alın, muz, elma, armut, şeftali yaz meyveleri daha iyi ve daha sağlıklıdır. Ara öğün olarak iş görürler. Maden suyunu mineral takviyesi olarak unutmayın. Ambalajlı şeylerden uzak kalın. Bisiklet dışında da hayatınıza ve beslenmenize dikkat edin. Kelle paça yada işkembe çorbasını mutlaka için.
Kesinlikle katılıyorum. Maden suyu konusunda şöyle bir tavsiye ekleyeyim, ben güneşin altında sürüş sırasında 1,5 L.x9 tane su + 4 soda tüketip neredeyse idrara hiç çıkmıyordum, soda oldukça asitli ben bir şişe sodayı bir litre suyla karıştırıp çok minik karbonat ekleyerek tükettim, artık soda yerine magnezic çinko+magnezyum tablet kullanıyorum, kramp ve konsantrasyon sorununa net çözüm diyebilirim
15922432163264006043735583323296.jpg

1 haftalık taze sürücüyüm :)

Bugün yaklaşık 25 km yol yaptım.
Bu ve benzeri beslenme başlıklarını okuyarak 750 ml. ölçüsündeki suluğuma şöyle bir karışım yaptım:
1 çay kaşığı tuz
1 paket karbonat
2 tatlı kaşığı keçi boynuzu pekmezi
yarım sıkma limon...

Tabi suyu doldurup karıştırdım, çamur gibi bir görüntü oluştu keçiboynuzu nedeniyle.
Tadı da çok iyi diyemem.
Bu yapmış olduğum karışımı ve yanımda bulunan normal suyu içtim.
Acaba doğru mu yaptım.

Veya tam olarak nasıl bir karışım yapmamı önerirsiniz.

Şöyle söyleyeyim 43 yaşımda ve tansiyon ilacı kullanan biriyim.
Aşırı tuza pek kaçmak istemiyorum ama ne gerekli ne nasıldır bilmek en azından vücudun gereksinimini yerine koyabilmek istiyorum.

Teşekkürler.

1 haftalık taze sürücüyüm :)

Bugün yaklaşık 25 km yol yaptım.
Bu ve benzeri beslenme başlıklarını okuyarak 750 ml. ölçüsündeki suluğuma şöyle bir karışım yaptım:
1 çay kaşığı tuz
1 paket karbonat
2 tatlı kaşığı keçi boynuzu pekmezi
yarım sıkma limon...

Tabi suyu doldurup karıştırdım, çamur gibi bir görüntü oluştu keçiboynuzu nedeniyle.
Tadı da çok iyi diyemem.
Bu yapmış olduğum karışımı ve yanımda bulunan normal suyu içtim.
Acaba doğru mu yaptım.

Veya tam olarak nasıl bir karışım yapmamı önerirsiniz.

Şöyle söyleyeyim 43 yaşımda ve tansiyon ilacı kullanan biriyim.
Aşırı tuza pek kaçmak istemiyorum ama ne gerekli ne nasıldır bilmek en azından vücudun gereksinimini yerine koyabilmek istiyorum.

Teşekkürler.
Hocam o kadar km. de çok fazla yapılması gereken beslenme ile alakalı birşey söylenemez, gıdanıza dikkat edin, sürüş yapacağınız gün sabah ise kahvaltıya öğlen ise ona göre yemenizde fayda var, karbonhidratı az tutup proteine ağırlık vermek faydalı olur düşüncesindeyim. Ben börek yediğim sabah 25-30 km.'de tersten soluklanırken daha hafif öğünle blok halde 60-65 km. sürüşte sorunsuz mola veriyorum. Bu arada uzun sürüş olsun yada kısa hiç farketmez, ister yokuş çıkın ister inin vites hangisinde olursa olsun 65-70 kadans ile sürmeye çalışın hem diz eklemleri hemde tansiyonu zorlamamak için ortalama kadans ölçüsü bu diye biliyorum, konuya hakim olan arkadaşların bahsettiğim konuyla ilgili yorumları vardı. Şurada da "iki teker bir adam" 2.15 sn. sonra son bahsettiğim konuyu anlatmış,. Kesinlikle deneyin, bisikletten inince adımlarınızı düzgün atıp daha rahat hissedeceksiniz.

• Beğen
Tepkiler: bonder76
@anzolot Üstadım okadar sürmeye birşeye gerek yok demişsin.
Fakat bu km'ler benim için öle dirile sürdüğüm km'ler daha yeniyim da :D

İlginiz ve tavsiyeleriniz için teşekkürler. Kadans için bir ara bir aparat ve okuyucu km saati edinmek gerek anlaşılan.
Masraf masraf :D

• Beğen
Tepkiler: Cemil Senol
1 paket karbonat 😯😯😯 o kadar karbonat zararlı bile olabilir. Bir çay kaşığının yarısı oda sürüşten 1 saat önce olacak şekilde kullanılmalı.
Arkadaşların dediği gibi de beslenme işi çok detaylı. Sürüş şekline, süresine vs göre değişiyor.

Ben en iyisi şimdilik sade ve limonlu suyla devam.
Dönüşte de soda içerim :D

Şu tur esnasında beslenme olayını bi çözemedim be. Tur yaparken bize lazım olan karbonhidratmı sadece? Turda 2. saatten sonra sadece muz ve enerji bar yeterlimidir?

@serchester Performans tarzı sürüşlerde Muz ve enerji bar yenebilir (Enerji bar daki şeker daha çabuk enerji sağlar) Uzun bir tur yapacaksanız ortalama çok önemli değil bence karbonhidrat tüketilmeli bu benim fikrim. Sabah tura çıkmadan yumurtalı hafif bir kahvaltı yapılmalı bu da benim fikrim. Beslenme uzmanı değilim hepimizin metabolizması farklı ben bu şekilde besleniyorum bisiklet sürüp yürümeme rağmen sağlam bir göbeğe sahibim benim de metabolizmam bu. 😂

@serchester Performans tarzı sürüşlerde Muz ve enerji bar yenebilir (Enerji bar daki şeker daha çabuk enerji sağlar) Uzun bir tur yapacaksanız ortalama çok önemli değil bence karbonhidrat tüketilmeli bu benim fikrim. Sabah tura çıkmadan yumurtalı hafif bir kahvaltı yapılmalı bu da benim fikrim. Beslenme uzmanı değilim hepimizin metabolizması farklı ben bu şekilde besleniyorum bisiklet sürüp yürümeme rağmen sağlam bir göbeğe sahibim benim de metabolizmam bu. 😂

Ben de zaten tur bisikleti ile uzun turlarda muz ve enerji bar yiyorum bazen de kuruyemiş. Yetiyor. Ama hani az mı yiyorum fazla mı başka etkili ama az bir şey var mıdır felan bilemediğim için kafamda hep deli sorular =)

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
Ben de zaten tur bisikleti ile uzun turlarda muz ve enerji bar yiyorum bazen de kuruyemiş. Yetiyor. Ama hani az mı yiyorum fazla mı başka etkili ama az bir şey var mıdır felan bilemediğim için kafamda hep deli sorular =)
Şöyle düşünebilirsiniz ; ortalama bir insan bisiklet ile 22-23km/s hızla bir saatte yaklaşık 600-700 kcal enerji harcıyor. Tur tarzı sürüşleri birinci ve ikinci nabız bölgeleri olarak düşünürsek metebolizma ağırlıklı olarak yağlardan enerji elde ediyor. Fakat bunun yanında da %20-40 arası karbonhitrat da tüketiyor. Yani yaklaşık olarak 200-250kcal enerji karbonhitratlardan sağlanıyor. Buda saatte yaklaşık 50-60gr karbonhitrat tüketimine denk geliyor. Tabi bunun yanında diğer metebolik faaliyetler içinde karbonhitratlar tüketiliyor. Eğer bir kaç saatten fazla süreceksek kan şekerinin normalin altına düşüp halsizlik durumunun ortaya çıkmaması için bu 50-60gr karbonhitratı her saat yerine koymak gerek.

Büyük diyebileceğimiz bir muzda yaklaşık 30-35gr karbonhitrat var. Yani bundan 2 taneye yakın yenmesi ihtiyacı karşılıyor.

Tabiki bir sürü farklı durum için bir sürü farklı beslenme durumu var...

Eğer yağ yakımı, kilo verme amaçlı değilse sabah sürüşten 1.5 - 2 saat önce geleneksel kahvaltı idealdir. Aşırıya kaçmamak ve öğünü yulaf ya da kuru yemişlerle zenginleştirmek artı bol su içmek sizi etabın 40-50 km si idare eder.
Orta ve uzun etaplarda yanınıza muz, kuru meyve, kuru yemiş yada bar almanızda fayda var. Ya da bizim gibi gidilen yörenin meşhur olan sofrasına çökünüz ... :koptum:

@cazci Amaç yağ yakımı ise nasil bir yontem izlemem lazım.🤣

• Beğen
Tepkiler: erman35
Geri