Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Disk fren mi V fren mi?

V fren aldım geçtim... Daha henüz 6-7 km kadar kullanabildim, çok tazeyiz, kullandıkça tecrübe kazanacağım, ancak mekanik diskten seneler sonra V ye geçmiş bir bisikletçi olarak "garip" bir güvensizlik hissine kapıldığımı söylemeliyim ilk yarım saat :D V frenin bisikletin ağırlığına olan etkisi inanılmaz bunu da belirteyim. Umarım pişman olmam. ;)

Scudo
@SyndromeUser
3-4 ay da bir balata mı değişiyor. Ne yaptın birader. 5 senedir aynı balatayı kullanıyorum yeni değiştirdim el insaf yanlış yönlendirmeyin. Daha hiç hidrolik yağ değişmedi ve bisikleti sürekli kullanıyorum. Defalarca arazide sürdüm. Yokuş indim

@sercansekkin
Kaç gr. kazandırdı. Ağırlığa etkisi ile frenleme kalitesi ve sağlığınız aynı oranda mı.

@soneryen usta söyle bi şey de var v fren seni zaten tutuyor bunu nasıl anlıyoruz sıktığında lastik kayıyorsa dibine kadar tutuyordur bu neyin hırsı :D

@erdsde bahsettiğiniz fren sisteminden haberdarım. Öyle frenlere ihtiyaç duyacak kadar profesyonel değilim. Bisiklette ki amacım da keyif alarak kondisyonumu arttırmak. Hd tabiki daha iyi ama ben şu anda ihtiyaç duymuyorum.
Elimde olsa tüm konuların bisiklet yolları yapılması ve spor gereçlerindeki verginin kaldırılması üzerine olmasını sağlardım.

@kutsaruzgar Yol bisikletlerinde V fren kullanılmasının büyük avantaj olduğunu düşünüyorum ben de.

@soneryen üstadım evet frenleme performansında hissedilir bir fark var. Açık konuşayım hâlâ bir tedirginlik var daha önce hiç hidrolik disk kullanmadım. Mekanik kullandım. Ve daha 6-7 km binebildim bisikletime. Kesin bir zan ifade etmem yanlış olur. Israrla sorarsanız "ilk izlenimim" korkutucuydu. Freni ilk kullandığım dakikalarda inanılmaz bir ses ve vızıltı (sürtme sesi) vardı, şimdi şimdi biraz azalır gibi oldu ama birazdan yine çıkıcam bi 6-7 km daha yapacağım, belki zamanla o ses de kaybolacak. Son cümlem, cebimden 200 lira daha çıkarabilseydim HD alırdım KESİNLİKLE. saygılarımla :)

@sercansekkin
Üstad ne kelime estagfirullah. Yüreği temiz kardeşim. Güle güle kullan. Tekerine taş değmesin. Kötü ve ayarsız mekaniğe denk gelmişsin ufak ayarlarla o sürtme gidebiliyor. Tedirginde olmaya gerek yok alışırsınız

@SyndromeUser Arazide öyle olmuyor. Arazi sürüşü farklı, hidrolik frenin artısı anlamamak elde değil. Sırf buna sebep sürekli inovasyon yapılıyor. Mesela inişlerde ice tech teknolojisi, rotor, balata ve kaliper farkı hissettirir. Hırsla alakası yok, ben hırs zamanlarını çoktan geçtim.

• Beğen
Tepkiler: sercansekkin
@SyndromeUser
Sorun yok. Ben her ikisi, katlanır (strida bike), dahon 20" gidiyor bir şekilde.

kullanacağın bisiklet mtb ise ve sen gerçekten dağda toprakta süreceksen disk fren. ama şehir bisikleti alcaksan disk in pekte önemi yok. şehir bisikletlerine bakıldığında zaten çoğu V fren asfaltta süreceksen diske gerek yok zaten dik aldığında yaklaşık 200-300 lira artıyor. boşa masrafa gerek yok bence

• Beğen
Olay mantara bağlanmaya başladı, süpermarket bisikletlerinin v freni ile iyi bir shimanonun v frenlerini, v fren ile - mekanik disk frenin, mekanik disk fren ile - hidrolik disk frenin artılarının tartışılacak yanı yok. Boş boşuna uzuyor başlık. Yok kamyon durdurmuyoruz, yok uçak piste indirmiyoruz. Yıllarca mühendisler boşuna inovasyon yapmıyor. Bu konu uzar gider ve hiçte uzatmaya gerek yok. Kimse yoğurdum ekşi demiyor. Neyse o dur, bunun lami cimi olmaz.

Bu konuyu baştan sonu okuyupta hala hangi frene ihtiyacı olduğuna karar veremeyen kardeşim, kendini at aşağı, eyfelden mi olur empire stateden mi artık bilmiyorum. :)

Ben ikinci turumdaki izlenimlerimi aktarmak istiyorum, V fren beni tedirgin ediyor demiştim lâkin birkaç defa ciddi anlamda fren yapmam gereken durumlar oldu ve gayet tatmin ediciydi. Şimdi ben (kafası karışık arkadaşların düşünmelerine yardımcı olmak adına) istanbul'un asfalt yollarından başka yerde bisiklet sürmeyeceğim (önceliklerinizi ve ne istediğinizi bilmek çok önemli) yağmurlu havalarda ve şakır şakır ıslak yolda da çok çok az binerim hatta binmemeyi tercih ediyorum. Şimdi V frenin şöyle bir durumu var, mekanik disk te olduğu gibi telin gerginliğini fren kolunda hissetmeniz gerekiyor, biraz elinizi kuvvetlice fren koluna bastırmanız gerek. :) Muhtemelen (tekraren söylüyorum hiç hidrolik kullanmadım) HD frende söylenene göre fren koluna hafif bir baskı ile frenleme yapılabiliyormuş. Ama biliyorum ki buna da ALIŞACAĞIM :) Mesele ne istediğinizi bilme meselesi aslında :) sevgiler saygılar.

Dağ inişleri ve dik rampa inişleri yapanlar haricinde hd fren çok da anlamlı değil. Islak yolda zaten iyi bir v fren pedi (baradine gibi) işinizi fazlasıyla görecektir.

Başta dediğim gibi dik inişler yapıyorsanız hd fren hem konfor için hem de biraz daha iyi ayarlanabilen dozajından dolayı tercih edilebilir. Aksi halde sadece gereksiz ağırlık yapar.

• Beğen
Hidrolik Disk frende orantıyı iyi tutturamazsanız düşmemeniz için şanslı olmanız lazım :)

1 aya yaklaştı hidrolik disk fren kullanıyorum gerçekten çok iyi durduruyor

Mekanik frende denedim mekanik fren v fren gibi dibine kadar gerdirmeden kilitlemiyor lastiği / fakat hidrolikte orantıyı bi kaçırsanız anında kilit.

hem iyi hem kötü yanları hepsinin mutlaka vardır.

Fakat bana hidrolik fren güvenlik veriyor geçen gün beyazıt'tan sirkeciye doğru tramvay yolunda inerken beyaz linea'da kullanan "Camış" arkadaş yolun ortasına gelip tın tın boş olmasına rağmen hemde paralelimde karşıya geçiyordu özetle karşıdan karşıya geçiyordu... aracı ittirsem daha hızlı geçer karşıya, adamın surat ifadesinden bu m"a"l dedirtti bana ve frenlerime bıraktım işi... tık o hızla yandan gömmeden beni güvenli şekilde durdurdu

diğer frenler olsaydı ne olurdu ne yaşardım hiç bir fikrim yok.

Maçkada da bi çocuğun önüme atlaması ve son anda ezilmekten kurtaran hidrolik frenler oldu, durmadım ama keskin manevra yapacak uygun hıza çok kısa sürede düşürdü.

Merhaba beyler. Forumda yeniyim. Bu günlerde aklımda bir konu var. yaklaşık 370 tl civarı bir bütçem var. Bisikletim Salcano NG450 V 2016. Aklımda hidrolik disk fren almak var. HD ve MD fren için takma yerleri mevcut. Sizce Almalı mıyım, yoksa almama lımıyım ? Cevaplarsanız sevinirim.

KAYNAK: GÜRKAN GENÇ

KAYNAK ADRESI: (link)

Zaman içinde bisiklete gönül veren sayısı artıp bisikletle uzun turlara çıkmak isteyenler kullandığım ekipman sayfasına da göz atıp deneyimlerim doğrultusunda ekipman tercihleri de yaptıkları oluyor Sayfayı okuyup düşüncelerini söyleyen okuyuculara teşekkür ederim.
Yaklaşık beş ay önce fren sistemimde bir değişiklik yapıp Klasik V fren sisteminden Mekanik (telli) disk fren sistemine geçmiştim. Bu süreçte arkadaki yükleri hafifletip göbeğe binen yükü de azaltmaya çalışıp yıpranmasını önlemeye çalışmıştım.
Bir Tur bisikletçisi için disk frenin en büyük artısı çok çamurlu bir alanda bile bisikletin tekerleğine yapışan çamurlara rağmen tekerin dönüyor ve yola devam ediyor olabilmesidir.
Lastik patladığında hızlı takıp çıkartmadan bahsedilir doğrudur fakat bunun Tur bisikletçisine bir faydası yoktur. Öte yandan fren balatalarını değiştirmek hiçte hızlı ve pratik değildir. Ayrıca diske ayar yapmak sürtmesini engellemekte zahmetli biraz uğraştırıyor.
Genellikle yüklü bisikletle zirve tırmanışları yapanlar içinse oldukça tehlikelidir. Bizler yokuş aşağı inerken normal bir bisikletliye göre daha fazla freni kullanmaktayız. 50 kiloluk bir bisikleti %15 eğimde 4000m veya 3500m den 1500m Z veya S yollardan indirirken eller hep frende olur yoksa bu bisikletleri bu yüklerle durdurmak oldukça zor. Hal böyleyken bisiklet telinin en uçta yaptığı S şeklindeki bağlantı noktasına oldukça fazla yük biniyor iki defa en kaliteli fren telini yokuş aşağı inerken koparttım ki ne yokuşlardan aşağı inmişimdir ilk defa böyle bir şeyi arka arkaya yokuş inişlerinde yaşamış, o durumlardan birinde ayaklarımı tekerleğe sıkıştırarak zorlukla durmayı başarmıştım. "Abi Hidrolik disk fren olsa olmazdı" diyen olacaktır Hidrolik frenlerinde tur bisikletçiliğinde yaşatacak başka sorunları var. O kablolara diken batar bır yerlere sürter yağ kaçırır hava yapar.
Edindiğim tecrübeler doğrultusunda bisikleti ile uzun turlar yapacak bisiklet severler için önerim V fren sistemi kullanmaları olacaktır. Bende ilk fırsatta disk frenlerimi daha güvenli bir yolculuk yapmak için değiştireceğim.

Benim tür bisikletleri için düşüncem kaliteli bi hidrolik disk frenleri olmalı ve iyi bi ustaya v frn seti ile gidip v fren takilabilecek yer taktirmalari ve boynuzalarada v fren kollari koymalari (4 frenli bisiklet :koptum::koptum::koptum:) extra 1 kg ile daha garantili surus yapmaları ( kimilerine saçma gelebilir ancak gerçekten işe yarıyo ve konforlu oluyo mesela eller boynuzda giderken frenleme için gidona gecmenize gerek yok yol gif onları için bi düşüncem yok )*(v fren kaynak la yeterli kalkınmayıp vida da atilmali):D:D:D:koptum::koptum::koptum:

Geri