Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı

Okuduğunu anlamayanlar, o kadar lafın içinden bir kelimeyi cımbızla çekip bambaşka şekilde konuşanlar varken bu kadar imla hatasına kafa takılmasını anlamıyorum. Emo tarzı, böyle ciks havalı oluyor deyipte forumda Türkçe'yi katledenler yok sonuçta. Varsa da orada bildirim tuşu var yapın şikayetinizi. Yapıyorsunuz da yönetim mi kaale almıyor; yoksa ergen forumlarında görüp görüp burayamı konu açıyorsunuz? Ben bu işi anlamadım gitti.

Scudo
@Turan Babacan

Birkaç imla hatasından bahsetmemiştim,forumun genel yapısı böyle. Birçok çöp mesaj,çöp başlık var şuan ve yıllar veya aylar önce açılmış başlıklardan. Foruma çekidüzen getirilirse daha iyi olur diye şu hali bile mide bulandırıyor. Yoksa kalkıp kimseye Türkçe dersi verme gibi bir niyetim yok keza aynı imla hatalarını ne kadar dikkat etsem de ben de yapıyor olabilirim. Misal "ACİL " , " Delircem ! ", " Bisiklet alcam, YARDIM !!! " gibi konu başlıklarından hoşnutsanız zaten problem yok demektir.

Dil bilgisi, gramer, yazı dilinin kurallarına hakim olamama, hızlı yazımdan kaynaklanan dizgi hataları veyahut kullanılan cihazın metin editöründeki "otomatik kelime tanımlama" özelliği yüzünden yanlış, alakasız, absürt kelimeler yazmak ayrı bir şey,

Dikkat çekmek, göze batmak, kendini aradan sıyırabilmek için "Çok acil bakın" minvalinde başlıklar atmak ise apayrı bir şey. Bir tanesi insanın büyük oranda dalgınlığı ile alakalı iken, diğeri tamamen bilinçli bir şekilde ortaya çıkmakta. İlki tamam neyse ama ikincisinin önüne geçebilmek maalesef çok zor.

Yeni başlayanlar için ek olarak 'Arama' düğmesinin ne işe yaramasıyla ilgili rehber de yazılırsa müthiş olur.

@Burak_Dingiloglu

İfade etmediğiniz başka bir şeymiş.

Çöp başlıklardan herkes sıkıldı. Bende artık konu başlığına bakıp saçma konulara hiç girmiyorum. Hele bisiklet tavsiyesine hiç bulaşmıyorum bile. 6 sene online oyun formunda adminlik yaptım. O şikayet üzerine ne yaparlar bilemem. Saati 5 yapmışız yöneticilere kolay gelsin der ve kaçar.

İyi geceler. ^^

Yukarıda da yazmıştım, okumayı sevmeyen bir milletiz.
Forumun açıldığı günden beri, envai çeşit konuda hatrı sayılır referans başlığı açılmış (ve açılacak) durumda. Arama kutucuğuna iki kelime yazmak yerine, "Hangi vites oranları işime yarar?" gibisinden soru başlığı açmaya hazır bünyeye "Arama yapınız" demek kâr etmiyor. Çünkü zaten karşısına çıkan sonuçlardaki bilgileri okumak istemiyor ki o adam. Hem buna üşeniyor hem de kendisi özel olduğunu düşündüğü o soruyu sormak ve gelen yanıtlarla da kendisini özel hissetmek hissiyatında.

Olayı biraz ileri götüreyim ve yeni üyelerin konu açma fonksiyonu bulunmadığını düşünelim. Mecburen kafalarına takılan şeyleri aratacaklar, uygun bir başlık bulduklarında da içerisinde ne yazılmış, neler anlatılmış hiç irdelemeden direkt olarak (o başlıkta cevabı verilmiş olsa bile) kafasındaki soruyu mesaj yazarak sormuş olacak. Bilinçli davranan kullanıcıları tenzih ederim ama ne yazık ki üyelerin büyük bir kısmındaki psikoloji bu yönde.

@Sefa

Bence ikisi de bilinçli şekilde yapılıyor ve özünde kişinin kendisini ifade edememesinde yatıyor. İfade edememesinin sebebi dilini kullanamıyor olmasından kaynaklı. O da 2. mesajınızda dediğiniz gibi okumayan bir toplum olmamızdan kaynaklanıyor.

@Turan Babacan

Haklısınız ama temel de Türkçe'nin düzgün ve doğru kullanılmaması var . Ne yazdığı belli olmayan, eksik harflerden oluşan veya sokak ağzıyla yazılmış başlıkların ve mesajların sadece birkaç imla hatasından mı oluştuğunu zannediyorsunuz?

@Sefa

O zaman bunun çaresi ekşisözlük gibi platformlarda olduğu gibi üyeliği kapayacaksınız. İşinizi öğretmek gibi olmasın ama üyeliği açtığınızda da üye "üye" olana kadar belli aşamalardan geçecek. Yani öğreneceğiz tam anlamıyla öğrenene kadar. Bunun başka bir çözümü yok.

Mantıklı düşünmeden, acil deyip direk dalıp, üstüne hemen cevaplanmasını beklemek sadece foruma has olan bir şey değil. Bunu günlük hayatımızda da yaşıyoruz. Geçen sene bir reklam şirketinde çalışırken. İhale saatine 1,5 saat kalmış istenen iş mantıksız ve hemen acil yap diye önüme sürüldü. Bir ağaç işleri yapan firma orman bakanlığının ihalesine girecek.

https://i.hizliresim.com/9pdBNO.jpg

İzmir kuş cennetinin oradaki bir kavşağa ağaçtan kütükler konulacak üstünede orman bakanlığının logosu konulacak. İhalede projenin görselini istiyorlar bu nedenlede 3d max ile çizim yapılacak. 3d max işleri yapan biriyle çizimleri yapılması için anlaşıldı.

İhale günü geldi. Eleman telefon açıp, sabahlayıp çizimleri bitirdiğini ve mail olarak yolladığını. 600 TL ücretin yatırılmasını isteyip kapatmış telefonu.

https://i.hizliresim.com/q2WXjB.jpg

Çalışma linkteki gibi. İhaleye az zaman kalmış ve başlarından aşağı kaynar su indi. Bunu zaten 3ds max ile nasıl başardı. O ayrı bir olay.

Konunun saçma tarafı İhaleye 1,5 saat var benden projeyi çizmemi istiyorlar. Ben 3ds max bilmiyorum. Program bende yok. Korsan indirsem bile 1,5 saatte indirip nereye kuruyorsun zaten? Acil hemen yap. Sen bilgisayardan anlıyorsun iki üç kurcaladın mı yaparsın. Tabii iki üç kurcalamayla olsa ben program dillerini halleder yurtdışında babalar gibi büyük firmalarda çalışırım. Olmayacağını söyleyip ps de mimari tarzı bir çalışma yapıp yolladım.

Benim konuda da, buradaki acil konularda da acil acil deyip mantıksız bir şekilde insanları sıkıştırmak bizim insanımızın artık içine işlemiş. Türkiye de özellikle özel hayatta insanlar geçim zorlukları yüzünden köle oldukları için ses çıkartamıyorlar. Böylece bu huy herkesin içine işliyor. Almanya da bu tarz bir şey olacak. Acil hallet. Parmağıyla başına götürerek sen kafayımı yedin derler. Almanya da özürlü anlamına gelir ve en büyük hakaretlerden biridir. Bunu onlar rahatlıkla yapar ama burada yapsanda gerizekalı bir işi yapaadın diyerek gene sen suçlu olursun.

ACİLLLLL
YARDIM EDİN
ÇOK ÖNEMLİ

Bir alt konuda aynı soru sorulmuş ve aynı cevap verilmiş. Hiç araştırmadan direk konu açmak sadece saygısızlık.

Biz daha önce açılmış konuların linkini verip daha önce açılmış konulardan devam edebilirsiniz deyip kilitliyorduk.

Üye olarak da daha önce açılmış konuların linkini verip üslubuyla söylebilirsin. Biz forumda uzun süreli üyeleri o şekilde alıştırmıştık. Onlar daha önce açılmış konuların linkini konuya atıyorlardı. Bizde görünce verilen linkli cevabı alıntı yapıp. Üyenin verdiği linkteki daha önce açılmış konulardan devam edebilirsiniz. Konu açmadan önce daha önce konu açılıp açılmadığını kontrol edip ondan sonra açalım deyip konuyu kilitliyorduk. En azından konu linklerini vererek üyeleri araştırmaya yöneltilebilinir.

@Turan Babacan

Aciliyeti olan mesajlar zaten baştan falso. "ACİLLLL" diye de yazılıyor olması işin tuzu biberi oluyor. Günlük hayattan örnek vermek gerekirse de en basitinden araçların ışıklarda beklemesi. Yeşil yanmadan "daaaaat" seslerini duymak içten bile değil hani. Biraz gecikirseniz kalkmada pencereden biri çıkıp "Hadee loooo" diyerekten bir yandan avazı geldiği kadar bağırır bir yandan kornaya basabilir. Bisikletli olunca bunları çok rahatlıkla görebiliyorsunuz ,çok da zevkli oluyor. Zevkli kısmı ; yeşil yanmadan önce hangi arabanın kornaya basmasını tahmin etmek gibi. :)

Aslında bu konuda herkesin görebileceği şekilde forumun üst kısımlarından bir yere Türkçemizin düzgün kullanılması için bir uyarı mesajı iliştirilebilir. Kayan yazı şeklinde ya da yanıp sönen yazı şeklinde olursa zaten ilgi çeker

Biz bunu zamanında demiştik de, forumdan şutlamışlardı bir süreliğine (Gerçi bunun için değildi tam olarak, hakaret etmiştim birkaç kişiye. Ama yazım kurallarına uymuştum hakaret ederken, o konuda rahatım).

Benim sorunum kullanımı tamamen ücretsiz olan noktalama işaretleriyle. Gözden kaçmış bir virgül, aynı cümleyi tekrar tekrar okumama neden oluyor. ("Oku, baban gibi eşek olma." ile "Oku baban gibi, eşek olma." arasındaki fark gibi.)

Çözüm basit:

http://1.bp.blogspot.com/-Ngww_rnhw7k/VIIDX24QDTI/AAAAAAAABnw/Sx006e-r9Is/s1600/k%C4%B1lavuz.jpg

Bir de:

(link)

Unutmadan:

http://www.quickmeme.com/img/38/38595b6d55c929c04d5464363069b1a3781416f4409d1fc28368dfe0ac56fc44.jpg

Dil adlarına gelen ekler ayrılmaz güzel kardeşim.

o zaman ilk dersten başlayalım dostum.

'Şu an ve geçmişte açılmış başlıklarda kahve ağızıyla veya günümüz moda kelimeleriyle (cmylmz gibi.) yazılmış birçok mesaj ve başlık mevcuttur.'

Ses Düşmesi (Hece Düşmesi)

a. Ünlü Düşmesi

İkinci hecesinde dar ünlü bulunan bazı sözcükler, ünlüyle başlayan bir ek aldığında ikinci hecesindeki dar ünlüsünü düşürür.

Aşağıda, birinci bölümde verilen sözcüklerin “ünlü düşmesinden sonraki yazımları karşılarında verilmiştir.
kar(ı)n – ı karnı
boy(u)n – um boynum
keş(i)f – i keşfi
bur(u)n – u burnu
şeh(i)r – e şehre
as(ı)l -ı aslı
buy(u)r – un buyrun
zih(i)n – im zihnim
gön(ü)l – üm gönlüm

Not:İkilemelerde ses düşmesi olayı olmaz.

burun buruna, omuz omuza, göğüs göğüse şehirden şehire, gönülden gönüle

İkinci hecesinde dar ünlü bulunan her sözcükte ve özel adlarda düşme olmaz.
seçim – e, yapıt – ın, biçim -i, durum – a
Emir’in arkadaşları ziyarete gelmiş.
Kitabını Ufuk’a verdim.

Bazı sözcükler türerken ünlü kaybına uğrar.
ay(ı)r -ı ayrı
sıy(ı)r – ıl – mak sıyrılmak
çev(i)r – il – mek çevrilmek
kav(u)r – ul – mak kavrulmak
iler(i) – le – mek ilerlemek
kok(u) – la – mak koklamak
oy(u)n – a – mak oynamak
uy(u) – ku uyku

İkinci hecesinde dar ünlü bulunan bazı sözcüklerle “olmak” ve “etmek” yardımcı eylemiyle bileşik eylem oluşturulurken dar ünlü düşer.
sab(ı)r + etmek sabretmek
kay(ı)t + olmak kaydolmak
keş(i)f + etmek keşfetmek

Bazı sözcüklerin birleşmesi sırasında ünlülerin düştüğü görülür.
kay(ı)n + ana kaynana
cuma + (e)rtesi cumartesi
kahv(e) + altı kahvaltı
n(e) + için niçin
sütl(ü) + aş sütlaç

Dolayısıyla ağızıyla değil ağzıyla olacak.

• Beğen
Tepkiler: Oktay Erkan
Forumların "olmazsa olmaz" başlıklarından biri. Dil meselesi.

Şahsen, dil kurallarına uymaya çalışan ve uyulmasını bekleyen biri olarak bu tip yaptırımları çok gereksiz ve anlamsız buluyorum. Bırakın herkes istediği gibi yazsın. Eğer okumak sizi sıkıyor, rahatsız ediyorsa okumayın. Bir mesajı okumadınız diye hayatın anlamını kaçırmazsınız. Bu tür kısıtlamalarla da ancak katılımcıları sıkar, boğar ve uzaklaştırırsınız. Ben mesajı okurken rahatsızlık duyarsam bırakıyorum okumayı. Noktalama işareti olmadan yazılan mesajları doğrudan geçiyorum (birkaç istisna kişi var, yazdıklarından mahrum kalmak istemediğim).

Burak'a dostane bir not: Türkçede "Herneyse" diye bir kelime yok. Doğrusu "Her neyse" olmalı. Bkz. imzanız.

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
@Oktay Erkan

Forum arama butonu ile kardeş bunlar.Şirinler gibi arada gözüküp gözüküp kayboluyorlar. :)

@Yusuf Yılmazvural

Aslında "detaylara çok fazla takılmamak gerek" minvalinden bir nükte idi, çatışma çıkarma amacı asla gütmedim.

Ve evet; Ben de Türkçe'nin kasıtlı olarak yozlaştırılmasından hiç ama hiç hazzetmeyen bir kişiyim.

Art niyetli olanlara karşı tedbir alınması gerektiğini düşünüyorum. Ancak, iki - üç paragraflık (veyahut daha uzun) bir yazı yazan forum arkadaşımızın yazısındaki, basit hata olarak tasnif edilebilecek yazım yanlışlarından dolayı hastalıklı muamelesi görmesini de istemem.

Mesajı yolladıktan sonra baştan okuma değişikliği: Bende de böyle bi sıkıntı var; biraz uzun yazıyorum. Yazarken bu kadar uzun hissetirmiyor nedense.

Merhaba

Dil bilgisi konusunda ben de ciddi seviyede hastalıklı biriydim önceleri. Kız arkadaşıma attığım mesajlarda bile noktalı virgül ( ; ) falan kullanıyordum. Birleşik Krallık soylularının saray dili dediği şey vardır ya hani, welcome demez onlar, wellcome der falan. Aynı o seviyedeydim ve çoğu zaman insanlarla kavga ediyor ve anlaşamıyordum.

Makina mühendisliği okumanın kötü yanını genellikle bölümde çok kız olmaması olarak bilir insanlar, ancak öyle değil. Alışkanlıklarınız inanılmaz değişimlere uğruyor, bence en kötü yanı buydu. Bir kızla yatarken bile rahatsız olan ben, şimdi 10 adam tek kişilik bir yatağa yatıp ayılar gibi uyuyabiliyorum mesela. Dil için de aynı şey oldu, insanlarla iletişim kurabilmek için çoğu zaman dil bile kullanmadığımız için (homurtu, hırıltı, vs. seslerle iletişim kurabiliyorduk arkadaşlarla) dil bilgisi takıntım yok oldu gitti gibi bir duruma geldim şu an.

Tabi öte yandan okuduğunu anlayabilmek yine bir mühendis için oldukça büyük önem taşır. Örneğin size verilen bir iş emrini yorumlama lüksünüz olamaz, iyileştirmek için elinizden geleni yaparsınız ama anlatılanı doğru anladığınızda mümkün olur bu ancak.

Şimdi birisi 'herkes' yerine 'herkez' yazmış, 'ağzı' yerine 'ağızı' yazmış, hatta 'dataları check ettiniz mi' gibisinden şeyler yazmış, bunlara takılmıyorum ben de. Ancak anlamı değiştiren, değiştirebilen yanlışlıklara tahammül edemiyorum. En basitinden nokta ve virgül kullanımı önemli benim için.

"Adam geleceğini söyledi." Şimdi burada birisi bana başka bir adamın oraya geleceğini mi söyledi, birisi bir kadın değil de bir erkeğin geleceğini mi söyledi yoksa adamın birisi karşımdakinin geleceğine ilişkin bi şeyler mi söyledi, geleceğini gördüğünü falan mı iddia etti anlayamıyorum.

"Ayşeyle Ahmet'e gidiyorum." Birisi bana Ayşe'yle birlikte olduğunu ve kalkıp Ahmet'e gideceklerini söyledi yoksa kendi kalkıp tek başına Ayşe ve Ahmet'in evine mi gideceğini söyledi anlayamıyorum.

-de(a) ve mi(ı) kullanımı da genellikle dikkatli okunmadığı zaman anlam karmaşasına yol açabiliyor. Adam uzun bir mesaj yazmıştır, arada bir iki tane hata yapmıştır anlarım, insanlık halidir gözden kaçmıştır veya hızlı yazarken boşluk tuşuna basamamıştır tam. Ancak 2 cümlelik mesaj yazıp, bir tane bile doğru ek kullanılmadığı zaman insanın hay senin yazacağın mesaja da sana da diyip forumu, bilgisayarı falan kapatıp evin elektrik şartellerini indirip sokağı ateşe verip intihar edesi gelmiyor değil. (Bu arada 'diyip - deyip' karmaşasını yaşayanlar için söylüyorum; bununla ilgili TDK'nın sitesinde açıklama mevcut, okuyunca ben epey bi aydınlandım.)

Bir de dil bilgisi kurallarından ziyade bana görüntü kirliliği olarak görünen bir konu var; bazı üyelerin standardın dışında yazı karakteri kullanması. Tabi forum, kuralları itibariyle böyle bir hak sunuyor tüm üyelere sanırım, o yüzden kimseye garezim varmış gibi algılanmasını istemem. Tamamen şahsi sıkıntılarım bunlar.

İyi günler dilerim herkese...

• Beğen
Tepkiler: Oktay Erkan

Bazılarıda şive ile yanlış telafus etmeyi karıştırıyorlar. Bir arkadaş var sürekli düzeltmeyi adet edinmiş. Onun bulunduğu yörede o şekilde konuşuluyor. Sürekli müdahale edince çok sinir bozucu bir hal alıyor.

• Beğen
Tepkiler: ProfessionaL
Geri