Herkes dağ bisikleti alıyor ama nerede kullanıyor?

uguryilmaz144

Forum Bağımlısı
Kayıt
1 Nisan 2015
Mesaj
1.603
Tepki
2.640
Yaş
32
Şehir
İzmir
İsim
Uğur Yılmaz
Bisiklet
Mosso
Geçenlerde bisan mtb'yle kursa giderken yanımdan merida sculturalı yaşı benden küçük bir arkadaş geçti. Geçerken de anlamadığım bir şekilde bir kaç kere baktı. Selam verircesine değil de, eline verdim gibilerinden :) Tabi benim bisan kuzu kılığında kurt kimsenin haberi yok :) Çektim vitesi 18'e bastım sprinti arkasından yetiştim. Rüzgarına mı girsem geçsem mi derken gideceğim yere yaklaştığım için %100 verip kadansımın limitlerine gelip arkadaşı geride bıraktım. 46-14 oranı son sürati epey azaltıyor malum. Eğer o arkadaş aynakolunun hakkını verseydi 50-11'le ifademi alacaktı muhtemelen. Ama hor görülen mtb'mden nasibini aldı işte.

Sırf böyle olaylar yüzünden şehir içinde mtb kullanmayı daha çok seviyorum. Bir de gündelik kıyafetle gezince dışarıdan gayette bisikletle alakasız biri gibi görünüyor insan. Şehirde mtb mi kullanılır diyen arkadaşlar, forumda mtb kullananları hor görmek yerine, antreman yapıp o bisikletlerin hakkını verse daha iyi olacak :)

Şehir içinde mtb kullanırken sizin de başınıza böyle olaylar geliyor mu hiç ?
 
Scudo

MakRo

🤘Forever Metal🤘
Kayıt
5 Temmuz 2015
Mesaj
2.871
Tepki
9.260
Yaş
32
Şehir
Denizli
İsim
Alperen Atman
Başlangıç
1998—99
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
ben ve 4 arkadaşım dah MTB kullanıyoruz genelde ortak bir alan giderken mecburiyetten şehir içinde asfalt yoldayız ama öteki türlü genelde orman yolları dağlık bayırlık yerlerdeyiz. Hani döviz kurları daha uygun olsa yada fully bisikletler biraz daha uygun olsa onlardan almak isterim.Geçen gün bir genç vardı max 15-16sında altında Canyon DH vardı onu öyle düz yolda kullanınca içim eridi. Zaten bir çok şehirde yolların durumu da belli, ben Denizlide yaşıyorum evimden 50m sonra orman başlıyor şehir içi yollarsa bazı yerleri orman yolundan faksız 3 yıldır alt yapı için her yeri kazdıklarından
 
  • Beğen
Tepkiler: uguryilmaz144
Kayıt
23 Mart 2016
Mesaj
93
Tepki
52
Yaş
37
Şehir
UŞAK
İsim
SELÇUK
Bisiklet
Salcano
ya arkadaşlar bırakalım bunları ya yok asfaltta mtb binilmez yok bilmem nerde yol bisikleti olmaz isteyen istediğine binsin ya yeterki bisiklete binsin buradaki herkes bisiklet kültürünün yaygınlaşmasını herkesin gündelik hayatında 4 teker yerine bisiklet kullanmasını ister sanırım ülkemizde bisiklet kullanımı % 5 ler civarında bizler bu rakamı öyle veya böyle %30-40 lara hatta %50 lere çıkardıkmı yani o hepimizin çok istediği bisiklet kültürü ülkemizde yerleştiğinde işte o zaman tartışalım asfaltta mtb olmaz diye ki zaten bizim bisiklet kültürümüz o seviyelere geldiğinde halkımız bisiklet konusunda bilinçlendiğinde zaten asfalt yolda mtb görmeyiz tıpkı avrupada ki gibi herkes yola göre daha doğrusu kullanım alanına göre bisiklet seçimi yapar.
 

Zeroxx

Üye
Kayıt
15 Nisan 2016
Mesaj
22
Tepki
15
Yaş
30
Şehir
Eskişehir
İsim
Çağdaş Yılmaz
Arkadaşlar bu konu biraz elma ile armutu kıyaslamak gibi bir şey. Taktir edersiniz ki mtb, yol, şehir... Bunlar farklı kategoriler. Ve her kategorinin de kendi kullanım amacı vardır. Herhalde kimse "uzun asfalt yolda mtb bisikletim yol bisikletlerinden daha iyi gidiyor, daha az yoruyor" ya da "yol bisikletim arazide mtb'den daha iyi tırmanıyor, daha iyi downhill(gerçi downhill de ayrı bir kategori ama iniş yapıyor diyelim) yapıyor" diyemez herhalde. İşte burada kullanım alanınız devreye giriyor. Bisiklet alırken karar vermeniz nokta bu. Sadece şehir içinde, ulaşım için sürecekseniz şehir bisikleti; uzun turlarda, asfaltta gidecekseniz yol bisikleti; yok ben arazide süreceğim, taşın toprağın üzerinde hoplayıp zıplayacağım diyorsanız mtb daha avantajlı. Ama bu da demek olmuyor ki ben mtb aldım diye şehirde, yolda sürmeyeceğim. Ben de mtb kullanıcısıyım. Okula ve işe gelip giderken mtb bisikletimi kullanıyorum. Ama alış amacım okula ya da işe gelip gitmek değildi. Öyle olsa şehir bisikleti alırdım. Vakit buldukça - özellikle akşam ve hafta sonları - araziye atlayış yapıyorum. Eskişehiri bilenler için; kent ormanına gidip, o kapının içinden gözetleme kulesine tırmanıyorum. Zemin küçük ve büyük çakıllardan oluşuyor. Mesela bu turu yol ya da şehir bisikleti ile yapamazdım. İşte tam burada kullanım alanı devreye giriyor.

Sanırım konuyu biraz karıştırdım. Ama umarım anlatmak istediğimi aktarabilmişimdir. Kimse kimseyi "şuna bak şehirde mtb kullanıyor... Pehh adamın yol bisikleti ile girdiği yere bak... O nasıl bisiklet be, dede biiskleti-şehir -şehir bisikleti-..." gibi tabirlerle hor görmesin. Ne yapsın yani adamın mtb'si varsa şehir içine çıkmasın mı? Araziye kadar sırtında mı taşısın? Ya da sırf şehir içi için ayrı bir bisiklet mi alsın? Kısacası kullanım alanınız en çok neresi ise ona uygun bisiklet alırsanız üzülmezsiniz. Kimin ne dediğini kafanıza takmayın dostlar.

Bu arada şu 20 kg'lik çift amatisörlü mtb çakması bisikletleri kullananlara anlam veremiyorum. Tamam adamın beklentisi yoktur, ulaşım aracı olarak kullanıyordur, bütçesi o kadardır ama onlara verilecek parayla bence şehir bisikleti de alınabilir. Sanırım bu da bisiklet konusunda bilinçsizlik ve bilgisizlik. Neyse ama kimseyi hor görmüyorum, görmeyelim. Bırakalım herkes kendi amacı doğrultusunda, kendi bisikletiyle keyiflice pedallasın ;)
 

Number Pİ

Üye
Kayıt
1 Eylül 2015
Mesaj
65
Tepki
42
Şehir
İSTANBUL
İsim
EMRAH BAYINDIR
Bisiklet
Mosso
Aslında bunun bir kaç nedeni olmakla birlikte kendimce şöyle bir açıklamada buluna bilirim (hem MTB kullanıcısı olmam ve gerek ulasımımı gerekse eğlencemi MTB kullanarak sağlamamdan dolayı)
Trafikte bir yol bisikleti kadar hızlı ve rahat gitmediğini söylemem gerek bile yok ancak şu bir gerçek ki özellikle bazı durumlarda ani kaldırımlara çıkman gereken durumlar yada inmen gereken durumlar olabiliyor burada çok fazla avantajı var kendimce ama trafikde bir yol bisikleti daha avantajlı ona bir şey diyemem
Ama işin esas noktası benim gibi kişiler gerektiğinde ormana gitmek gerektiğinde ise ulaşımını sağlamak için MTB tercih ediyor(maddi gücü ikisine de yeten ne mutlu onları bu sınıfa koymaya bile gerek yok) ancak genel olarak 2 tane iyi duzeyde bisiklete sahip olmak herkes için kolay değil bu yüzden dir ki genelde MTB tercih ediliyor
NOT: benim fikrim eğer olabiliyor ise yol ve dağ bisikletinin ayrı edinilmesi ama edinilemiyor ise ozaman MTB ye ufak dokunuslar ile yolda ulaşım sağlanıp ayni zamanda da gerekli olunduğunda dağa çıka bilmesi sayesinde daha mantıklı bir seçimdir.
 
  • Beğen
Tepkiler: palabeyi

bekirkose

Üye
Kayıt
5 Şubat 2015
Mesaj
51
Tepki
32
Yaş
25
Şehir
Kayseri
İsim
Bekir Kose
Tam benlik bir konu olmuş.
Ben evde zaten var olan şehir bisikletini ulaşım amaçlı olarak kullanmaya başladım. Ve bir süre sonra ülkemizdeki yolların problemini herkes gibi fark ettim. Sonrasında bir dağ bisikletine ihtiyacım olduğunu fark ettim derken bir hardtrail alamadan ful süspansiyonlu bisiklet görüp heves etmem üzerine enduro kategorisindeki bisikletimi aldım ve işin açığı hala arazide pek kullanamadım.
Örneğin bugün şehir bisikletimin evde olmayışı vesayre gibi çeşitli sebeplerle şehir içinde ful süspansiyon bisiklet ile ulaşımımı sağladım. Giydim kotumu, spd ayakkabımı işlerimi halletim geldim. Bunu daha önce defalarca yaşadım.
Gel gelimki şehir bisikletim ile zorlu arazi yollarına girmek zorunda kaldım. Çıktığım ufak bir turda aniden bozan hava şartları dolayısıyla. Şiddetli esen rüzgar dolayısıyla tırmandığım bayırı tekrar inemedim ve farklı bir yoldan dönmek zorunda kaldım.

Ha kim istemez ki herşeyi yerli yerinde kullanım amacına uygun olarak kullanalım. Fakat bazen imkanlar buna elvermiyor. :suspus:
Buyrun fotoğraflar:bsmagryr:
 

Dosyalar

mehmetlevent

Forum Demirbaşı
Kayıt
20 Mayıs 2016
Mesaj
530
Tepki
927
Yaş
49
Şehir
ankara
İsim
mehmet levent
Bisiklet
Sedona
her bisikletin kullanma amacı ve buna göre tasarlanmış olduğunu düşünürsek, kullanım alışkanlıklarınıza göre bu konuya ben de bir iki satır ilave etmek isterim. 23 yıl dağ bisikleti kullandım. ama genelde asfaltta. bizim asfaltlarımız, çukuru idi mazgalı idi, yaması idi, kasisiydi derken dağ yollarını aratmaz halde. ancak ne zaman ki flatbar bir yol bisikletim oldu işte o vakit asfaltta (evet asfalt denirse) mtb sürmek gerçekten epey bir enerji kaybıymış
 
B

BF Okuru

Misafir
@devr-i cihan
Peto sagan'ın bir videosu var altındaki bisiklet yol bisikleti ve yarışta hoplayarak refuje cıkıyor ordan yine hoplayarak karşıya geciyor o yuzden kaldırımda yol bisikletiyle gidilemez diye birşey diyemeyiz ha derseniz işte 100 kez yaparsanız kırılır dayanmaz falan diye o kaliteyle alakalı 300 tllik bir mtb de dayanamayabilir maşası oyuzden mtbde oyle bir avantajın oldugunu düşünmüyorum, spd yi takarız istediğimiz yere hoplarız :)
 

Tamer050

Üye
Kayıt
20 Mayıs 2016
Mesaj
44
Tepki
37
Yaş
34
Şehir
Nevşehir
İsim
Tamer
Bisiklet
Salcano
Bir bisiklet asla tum ihtiyaclari karsilamiyor. Yol bisikleti kullaniyorum soyle bir ornek vereyim. Arkadaslarla turlayalim diye ciktik onlarda 26 lik dag bisikleti vardi, hafif kum ve cakilli toprak yoldan inis yapiyoruz ben frene basiyorum onlar pedalliyor. Neden pedalliyorsunuz kendi gidiyor zaten dedim. Onlarda seninki gidiyor bizimki gitmiyor dediler. Lakin bazen cok bozuk yollara girdigimde dag bisikleti alsam daha mi iyi ederdim diye soyleniyorum. Dag alsaydim bu kez yolun akiciligini illaki arardim. 2 isi bir arada goren bisiklet yok kimse kusura bakmasin. Deniz kumu gibi kumlu yolu olan bagimiza yol bisikletiyle gidiyorum, dag bisikleti gibi rahat hareketler yapamiyorum ama bisiklet bu yolda gitmemde demiyor. Kisacasi dag bisikletiyle asfaltta gitmek gibi geliyor bana.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Savaş

Gökhan Kuş

Daimi Üye
Kayıt
22 Eylül 2014
Mesaj
246
Tepki
544
Şehir
İstanbul/Avcılar
İsim
Gökhan
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Corratec
Bisiklet türü
Cyclocross
Uzun süredir kendi cyclocrossumla araziye gidiyorum. Ama şehir içi kullanımda mtb daha fazla. Herkes yol lastiği takıp tur bisikleti mantığı ile kullanıyor. Yani madem araziye girmeyeceksin neden aldın bu canavarı diye sorarlar adama. Bence saçma oluyor. Çoğunluğunda benimle hem fikir olduğunu düşünüyorum. Aman sağı solu çizilmesin, aman diske toz kaçmasın, aman teker patlamasın. Yani bunu yapan adamlar oturup bir sürü ölçsün biçsin, kafa patlatsın. Sen al mtb yi bakkala gitmek için kullan :D
 
  • Beğen
Tepkiler: bforummurat

Cem Savaş

Üye
Kayıt
14 Nisan 2014
Mesaj
27
Tepki
11
Şehir
Sakarya
Bisiklet
Kron
şehir bisikleti tercihimdir ama balık avına gittiğim için mtb kullanıyorum
 

palabeyi

Aktif Üye
Kayıt
14 Ağustos 2015
Mesaj
173
Tepki
218
Yaş
32
Şehir
erzurum
İsim
bünyamin palabıyık
Bisiklet
Ghost
@kutlucan o dediğiniz bisikketçinin altındaki bisiklet kaç bin dolar acaba,geçen bi arkadaş yol bisikletini araziye sokayum dedi bisikletini pert etti. biz de 400 tl lik değil 4000 tl lik bisikleti sürüyoruz, karıştırmayın
 
Kayıt
12 Haziran 2013
Mesaj
88
Tepki
393
Şehir
Ankara ve Istanbul
İsim
İlker Arslan
Bisiklet
Claud Butler
@devr-i cihan aslında söylediklerinin hepsi doğru. fakat eksik olan yanı şu ki,
dediğin arazi şartlarına 700x35c yani ince diye düşündüğümüz ve gözümüzü korkutan bir lastikle de rahatlıkla girebiliriz.

yolda eğer mazgallara, büyük çukurlara lastiğimiz giriyorsa sorun lastikte değil bizdedir. dikkatsiz ya da görüş şartlarımıza göre normalden çok daha hızlı sürüyoruzdur bisikleti... ne kadar dikkatli ve tedbirli olursak o kadar çok lastik o kadar çok mtb, şehir bisikleti v.s. eskitme şansımız olur bu yollarda...

selamlar...
 
  • Beğen
Tepkiler: palabeyi
B

BF Okuru

Misafir
@devr-i cihan
Ben araziye girmek zorunda kaldım bişey olmadı bunlar oyuncak araba diil bakımı tamsa idare eder bişekilde birazda dikkatli kullanmak lazım ayrıca, ne sizin ne de başkasının kullandığı bisikleti kotulemek değildi ordaki amacım sadece kotu kadrolarda bu tur anlık hasarlar oluşabileceğini belirtmekti. Sonucta ben kimsede gormedim cukura girip kadrosu yamulan bukulen ha catlayan olmuştur o da zorlamıştır pert dediğinizi anlayamadım bi tek
 

NightRider

Forum Demirbaşı
Kayıt
21 Haziran 2015
Mesaj
402
Tepki
129
Şehir
Manisa
İsim
Süleyman Özgün
Bisiklet
Lapierre
Bende mtb aldım. turlarda yorduğu için lastikleri değiştirdim şehir bisikletine döndü :) Lastikler cst 700x45
 

Dosyalar