Scudo Sports

Maksimum nabız ve performans hakkında...

Yanlis hatirlamiyorsam Lionel Messi'de kemik erimesi vardi. Barca tuttu cocugun elinden, tedavi ettirdi, cocuk simdi dunya yildizi..
 
  • Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
Scudo
Gelişmiş ülkeler sporu bir endüstri haline getirmiş durumda bu yöntemle. Hatta Usain Bolt' un annesi babası genetikleri seçilerek özel üretim(!) olduğu söylenmekte. Ülkemiz bu konuda çok geride.

Gelişmiş ülkeler sporu bir endüstri haline getirmiş durumda bu yöntemle. Hatta Usain Bolt' un annesi babası genetikleri seçilerek özel üretim(!) olduğu söylenmekte. Ülkemiz bu konuda çok geride.
 
Genetik seçim doğrudan aklımıza performans sporlarını getiriyor. Bu konuda ünlü bilim adamımız Aziz Sancar'ın farklı bir kabulü var. Bilimsel kapasite söz konusu olduğunda doğuştan gelen faktörlerden ziyade harcanan emek ile sonuç alabileceğimizi söylüyor. Bu konudaki açıklamalarını şu haberde okuyabilirsiniz

(link)

Bunun yanında spor, müzik, bilim dünyasında ortalamanın üstünde başarı gösteren insanları konu alan "Outliers" isimli bir kitap var.

(link)

Bu kitapta da genel olarak doğuştan gelen kapasitesi ile ne kadar avantajlı olursa olsun doğru zamanda doğru yerde olamayan ve çok çalışmayan ("çok"tan kastedileni yeme içme ve uyuma dışında tüm zamanı bir konuya harcamak şeklinde anlayınız) bireylerin ortalama başarının üstüne çıkamayacağı savunuluyor. Kitapta çok çalışma ile birlikte doğru yer ve doğru zaman unsurları üzerinde de ısrarla durulması "nasip" kavramının başka şekilde ifade edilmeye çalışılması gibi geldi bana.
 
@avkebele

Çocukluktaki yanlış beslenme alışkanlığı diyelim buna. Vejeteryan değilim.

@şamilkafkas Kitabı alıp okuyacağım, ilgi çekici geldi.

Bu forumda bir kaç yıldır gelişim için düzenli ve bilinçli antrenman konusunda yazıyorum. Tahmin edileceği üzere, performansın esas belirleyicisi olarak hiç bir dönem genlerin belirleyici olduğuna inanmadım. Ama bu düşüncem uç noktalar için geçerli değil. Fransa Turu'nda yarışanların dünya geneline göre bariz şekilde genetik üstünlükleri var ve zaten böyle de olmak zorunda. Çünkü o seviyede insanlar bilimin sağladığı tüm olanakları kullanıp gelişmek için çalışırlarken aradaki farkları genler belirliyor. Örneğin VO2max kapasitelerinin sıra dışı olduklarını rahatlıkla görebiliriz. Usain Bolt'un genetiğinin spor açısından sıra dışı olduğunu düşünüyorum. Ya da Kenya'lı başarılı atletlerin genetiğinin maraton için ideal olduğuna inancım var. Evrim sürecini doğa-gen arasındaki mücadele olarak görürsek, Kenya'lı atletlerin maratondaki başarısını sadece fakir olmalarına, okula koşarak gidip gelmelerine bağlamak sağlıklı bir bakış açısı değil ama bunlar zaten gereken faktörler. Eğer genetik istatistik yapılabilseydi bu sıra dışı insanların çok çok az hatta istisna düzeyinde olduğunu görebilirdik. Olağanüstü İnsanlar belgeselini izlemişsinizdir. Elektrik akımına dayanıklı olanlar, çeliği bükenler, laktat birikimi olmayanlar, su altında anaerobik yakıt üreterek dakikalarca kalabilenler... Yani genetik çeşitliliğin bazen anormal dediğimiz örneklerinin olması mümkün.
 
  • Beğen
Tepkiler: avkebele
(link)

İki ucu pisli bir konu. Bir ucunda bu işin piri olan doktor mengele ler var. Ha şirinlik abidesi japon dostlarımızında sicili iyi sayılmaz ama bu kötü ünleri daha az bilinir. Sonu yok. İnsan klonlanmasından mutandların yaratılmasına kadar uzar gider. Ama bir ölçüde gelecekte bizi bekleyen gerçek. Bence buna benzer deneyler yıllardır birtakım yeraltı laboratuvarlarında yapılıyordur. Böyle münbit bir alanı boş bırakacaklarını zannetmem. Ne kadar işin etikk boyutu olduğunu tartışılsada kamuoyunda. Çoktan ulusların gen haritaları çıkarılmış hangi hastalıklara zaafları var falanı filanı deşifre edilmiştir. Bilirmisiniz bundan bir on yıl önce sars diye bir virüs bir hastalık sadece sarı ırkı etkilemişti. Bir zamanlar amerigaya giden kan örnekleri vardı sahi onlara ne oldu yahu.
 
En kısa sÜrede oğluma yaptırmayı düsündugum test normalde bende basketbol oynuyorum onunda basketbola yonlendırmeyı dusunuyordum ama sonucu bu test belırleyecek :D
 
Makaleleri okudukça Genetik Kimlik hizmeti verenler tarafından bir gerçeğin yanlış aktarıldığını fark ediyorum.

Her ne kadar genetikten anlayan biri olmasam da istatistikten ve olasılıktan iyi anlarım. ACE (Angiotensin l-converting enzyme) üreten gen parçasında 287 tekrarlı kod varsa buna Insertion, bulunmuyorsa buna Deletion adı veriliyor (daha doğrusu varlığını veya yokluğunu gösteriyor). Bu kod tekrarının eksik veya fazla olmasının kan basıncının düzenlenmesiyle ilgisi var. Bu ise dayanıklılık sporlarında performansı etkiliyor. Bu makaleyi okuyunca aklıma doğal olarak hipertansiyon sorunumun olması ve damar tıkanıklığı nedeniyle ameliyat olmam geldi. Neyse ki bu konuda da çalışma yapılmış ama bu genle koroner arter sorunu arasında bağlantı kuramamışlar (1)

Aslında bu bilgi size başkalarından üstün olacağınızı söylemiyor. Sadece yatkın olduğunuzu onaylıyor. Ama Genetik Kimlik hizmetlerinin tanıtımlarında bambaşka bir dünya var: Sanki sizin yeteneğiniz keşfediliyormuş, özel biri olduğunuz onaylanıyormuş gibi bir algı yaratılmış. Özel olduğunuz falan yok. Sadece genetik yatkınlığınıza ters sporlar yaparsanız sakatlanma riskiniz daha fazla bunu söyleyebilir. Bir kaç aydır ağırlık çalışmaları yapıyorum; tekrar sayısını azaltıp ağırlık miktarını yükseltiyorum. Peki sınırım ne? Normalde yaşıtlarıma ve benzer kilo-boyda olanlara bakıp karar verebilirim ama eğer genetik yatkınlığım yoksa onların yaptığını yapmam sakatlanmama neden olur.

Not: Gen işlerinin içine girdikçe bilişim dünyasının kodlamasıyla çok yakın bağlar görüyorum. Örneğin geliştirdiğiniz bir yazılım, farklı bir senaryoda hata veriyorsa veya hatalı sonuçlar üretiyorsa, mutlaka kodlama kısmında bu şartları ön görmemişsinizdir. Debug işlemi sırasında satır satır bu senaryoyu çalıştırıp, hatalı işlem yapan kısmı keşfedersiniz. Genlerde de insandan insana bu farklar var. Ama genlerin olağanüstü yanı bu farkların çoğunlukla nötr olmaları (zaten evrim sürecin sağlam taşlarından birisi, çoğu mutasyonun nötr olması ve soy hattında taşınması, değişen şartları beklemesidir -örneğin salgın bir hastalık). Şöyle düşünün; sağlam çalışan bir yazılımın en ufak bir kod parçasını rastgele değiştirin. Sonra uygulamayı bir çalıştırın bakalım neler göreceksiniz!


(1) (link)
 
  • Beğen
Tepkiler: avkebele
Valla azim,hırs ve çalışkanlık iyi güzelde genetik ve yatkınlık yoksa istediğinizi yapın bana boş geliyor dünyanın en iyi boksörleri açık ara siyahlar,yine açık ara basketbolcular onlarda,caz ve blues sanatcıları yine onlarda fiziksel olarak iri kemiklli kaslı ve gelişmiş bir insan ırkıdır bu siyahlar.yani şunu diyorum istediğin kadar çalış ye iç kendine bak standart bir adamsan yapacağın fazla bir şey yok.
 
Bu da bizim her şeye rağmen bir şeyler başaran değerlerimizden birisi Semih Saygıner'in bakış açısı. Bu demek değildir ki yeteneksiz bir adam çok çalışıp zirveye oturur yeter ki çalışsın. Zira çok yetenekli olan da çok çalışıyor ve boş durmuyor. Ama birden fazla çok yetenekli arasında zirveye oturma ihtimali en yüksek olan en çok çalışan kişidir.


Çocuklarımı böyle bir genetik araştırmanın konusu yapmayı kesinlikle düşünmem. Zaten kişi yeteneği olan şeyi kendisi de severek yapar. Çocuklarınız ile birlikte yeterince kaliteli zaman geçirirseniz onlar size neye yetenekli olduklarını neyi yapmaktan keyif aldıklarını zaten ister istemez göstereceklerdir.
 
Bazen forumda bahsediyorum. Emekli olduktan sonra kahve köşelerinde takılmak yerine, hobi amaçlı performans analizi yapabileceğim atölye açma planım var. Emeklilik derken aslında çok da uzak değil ; Nisan 2018 köprüden önceki son çıkış.

Sanırım bu atölyeye yeni bir ürün daha ekleyeceğim: Leomo Type-R hareket analiz sensörü.

Daha önceden atölyede bulunmasını planladığım ürünler:

- Trainer (Elite Drivo/CycleOps Hammer/Wahoo Kickr/Tacx Flux Smart...)
- Pedaldan ölçüm yapan power metre (Garmin Vector S veya Powertap P1)
- Vücut analizi yapan tartı (Tanita SC 330)
- Kas oksijen ölçüm cihazı (BSX Insight/Moxy)
- VO2max ölçüm cihazı (Oxycon Mobile VO2/KORR CardiCoach VO2 Max)

Leomo Type-R ne işe yarar?


leomo-type-r-motion-tracking-cycling-analysis-system01.jpg



Type-R, 5 sensörü ve analiz ekranıyla birlikte geliyor. Kalçaya, bacaklara ve ayakkabılara takılan sensörler üç yönde (X, Y ve Z) ivmelenme ve rotasyonu takip ediyor. Bike-fit işleminde kullanılan hareket analiz cihazlarıyla aynı yapıda. Bu cihazın farkı ise performansı geliştirme amaçlı tasarlanmış olması: Ölü noktaları tespit etme, güç kaybının nerede yaşandığını gösterme, rotasyon analizi vb.



leomo-type-r-motion-tracking-cycling-analysis-hardware-sensors04.jpg



leomo-type-r-motion-tracking-cycling-analysis-hardware-sensors06.jpg


leomo-type-r-motion-tracking-cycling-analysis-display-screens01.jpg



Ne tür ölçümler yapıyor?

1) Ölü nokta değerlendirme: Pedallama hareketinin akıcılığını tespit ediyor. Ölü noktalar akıcılığın kesintiye uğradığı noktalar. Kadans aralığı ve güç değerleri bazında raporluyor.

leomo-type-r-motion-tracking-cycling-analysis-data-PCD.jpg



leomo-type-r-motion-tracking-cycling-analysis-data-PSI.jpg


2) Pelvik eğimi (leğen kemiği): ne kadar öne eğildiğini, kalçanın ne kadar sallandığını veya rotasyon yaptığını tespit ediyor.

3) Bacağın açısal alanı: Bacağın ne kadar gerildiğini tespit ediyor. Bu ise, bacak uzunluğunun veya esnekliğinin dengesizliğini ortaya çıkarıyor. Hatta dizlerin içe doğru veya dışa doğru hareketini de tespit ediyor ancak mevcut ekranda görüntüleme seçeneği yok.

4) Ayağın açısal alanı: Pedala kuvvet uygularken kalfin ne kadar yukarıda veya aşağıda olduğunu raporluyor. Ayrıca saat 12:00-3:00 yönünde pedala uygulanan kuvvetteki gecikmeyi ortaya çıkarıyor.

Tabii bu veriler genel bir sürüş sonunda fazla bilgi sağlamaz. Ancak eğer her interval için (10 sn, 1 dk, 5 dk, 20 dk vb.), yokuşlar için, inişler için vb. senaryolarda veri toplanırsa çok önemli tespitler yapmayı sağlar.

Cihazın hedeflendiği kesim antrenörler. Fiyat aralığının 700-800$ aralığında olacağı belirtiliyor.



(link)
 
Atolyedeki bisikletlerin tozunu alır, gelen gidene çay kahve servisi yaparım.İşe erken gelir geç çıkarım. Sigorta istemem. Güzel yüzlü ve prezantasyonu yüksek bir bayım.
 
Başlıktaki konuda bilgili olanlar var mı? Daha doğrusu, bu konuların paylaşıldığı forum veya gruplar arıyorum.

Lisede okuyan kızımın bir süredir biyoloji konularına ilgisi vardı. Belki ileride meslek seçimine yardımcı olur düşüncesiyle bir mikroskop aldım. Ama almamla birlikte, kızımın hayal ettiği şeyleri incelemesinin bir hayli zor olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Mikroskop kullanımı hakkında biyoloji öğretmeninden yardım almasını istedim ama, öğretmeni ne kadar yeterli vakit ayırabilir, orası şüpheli.

Bakterilerin transparan özelliğini gidermek için metilen mavisi arayışına çıktığımda bir dünya kimyasal bileşikle karşılaştım. Her birisi farklı boyama amaçlı kullanılıyormuş. Detaylarını anlamak için kimyager olmak lazım :)

Aldığım mikroskop Siedentopf mercekli binoküler compound mikroskop. Labor firmasından Merck marka eozin metilen mavisi aldım. Ayrıca lam, lamel, cam pipet, immersiyon yağı vb. şeyler. Eminim daha çok eksikler vardır.

upload_2017-3-14_13-48-16.png
 
gıda ve mikrobiyoloji labratuvarları ile temasa geçebilirsiniz :) konuyu açıkladığınız da yardımcı olacaklardır diye tahmin ediyorum hazır eğitim amaçlı lamlar var onlara ulaşabilirsiniz

(link)

asıl mesleğim gıda teknikerliği ama iş yok :D
 
Hocam selamlar, öncelikle eve mikroskop alıp çocuğunuzun merakını desteklemeniz alkışı hak ediyor bunu belirtmek isterim. Ben biyoloji mezunuyum. Size yardımcı olacak, evde incelemeye müsait birçok örnek yazabilirim. Ancak şuan işteyim. Akşam eve gittiğim gibi işinize yarayacak ve çocuğunuzun yaşına uygun inceleme örneklerini sıralarım bu başlıkta. Sadece evdeki malzemelerle biyoloji bölümünde 4 dönem lab. dersi geçiriliyor. Parayla örnek almak pek anlamlı değil bu nedenle.

Başlangıç için yoğurtta biriken su içinde maya hücrelerini inceleyebilirsiniz. Hareketli olduklarından yakalaması zordur. Ama lam ve lamel arasına bir pamuk lifi koyup üzerine damlatırsanız liflerin arasına sıkışırlar :) (Gerçek yoğurt tavsiye ediyorum tabi)
 
Sanırım sizin ihtiyacınız olan cihaz SEM. Yani taramalı elektron mikroskopu...

 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Aman hocam sakin ya. :) Elektron mikroskobu üniversitelerde bile sınırlı sayıdadır :) Klonlama yapmayacaksanız ışık mikroskobu kraldır :) Öğrencininde, profesöründe işini fazlasıyla görür.
 
Geri