Scudo Sports

Maksimum nabız ve performans hakkında...

@fatihy

Detayları görünce dehşet içinde kaldım :) fiyatı da epey yüksek ama yapılan emeğin bir karşılığı olmalı.

@BerkEvren

Değerli bilgiler gerçekten, çok sağolun. Kızım lise 1'de. Daha uzun bir yolu var.

@uguryilmaz144

"Bakteri, kromozom" yazarken konudan anladığımdan değil, bu tür mikroskopların yapabildiklerini yazan bir yerde görmüştüm:

Bunlar mümkün değil mi?

Mikroskop da bu:

(link)

Amazon'da bu cihazın kullanımıyla ilgili şöyle yazıyor:

upload_2017-3-14_15-19-57.png

Aşağıdaki bağlantıda da aynı şeylerden bahsediyor.

(link)

Bu bilgiler aldatıcı mı, yoksa bilmediğim başka bir şey mi var? Bildiğim kadarıyla elektron mikroskopu moleküler altı incelemelerde ihtiyaç duyuluyor.

When to use bright field microscopy

Bright field microscopy is best suited to viewing stained or naturally pigmented specimens such as stained prepared slides of tissue sections or living photosynthetic organisms. It is useless for living specimens of bacteria, and inferior for non-photosynthetic protists or metazoans, or unstained cell suspensions or tissue sections. Here is a not-so-complete list of specimens that might be observed using bright-field microscopy, and appropriate magnifications (preferred final magnifications are emphasized).
  • Prepared slides, stained - bacteria (1000x), thick tissue sections (100x, 400x), thin sections with condensed chromosomes or specially stained organelles (1000x), large protists or metazoans (100x).
  • Smears, stained - blood (400x, 1000x), negative stained bacteria (400x, 1000x).
  • Living preparations (wet mounts, unstained) - pond water (40x, 100x, 400x), living protists or metazoans (40x, 100x, 400x occasionally), algae and other microscopic plant material (40x, 100x, 400x). Smaller specimens will be difficult to observe without distortion, especially if they have no pigmentation.

Scudo
@uguryilmaz144

(link)
Bahadır gürel seni severim sayarım. Ama bu adamların gittikleri yol yol değil. Evi arabayı cannondaleyi sattırıp sana migroskop aldıracaklar. Demedi deme.

Mikroskoplar optik cihazlar, altlarında büyük teknolojiler yok. Yani 400-600 TL'lik basit bir ışık mikroskobu size x400 büyütme verebilir. Ve bununla basit hücre ve doku yapısını, kromozomları, böcekleri akademik yeterlilikte inceleyebilirsiniz. Hatta 400x çoğu zaman kullanılmaz bile. İşin sırrı farklı örnek kullanmak, boyama konusunda işin püflerini kapmaktan geçer. (Hücrede çoğu parça renksizdir. Ama farklı zar yapıları farklı kimyasallarla boyanarak görünür hale getirilir.
250 - 400 gibi bir büyütme oranı ile;
Hücre zarı, çekirdek, klorofil, sperm, tükürük, saç teli, bölünen hücredeki kromozom ayrışmaları, terliksi hayvan gibi tek hücreli türler, volvox gibi koloniler, maya ve küfler, böceklere dair tüm anatomik inceleme ve çok daha fazlası yapılabilir. Yani çok yükseklerde uçmaya gerek yok :) 500-600 TL arasında gayet kaliteli bir ekipmana ulaşılabilir.

@BerkEvren gayet açıklayıcı cevap oldu, teşekkürler. Demek ki boşuna değil boyaların çok pahalı olması :)

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
Merhaba,

ne güzel bir hobi, ben de çocukken bu konu ile ilgilenmiştim, yukarıda arkadaşlar da detaylı bilgilendirmeler yapmış ek olarak benim de önerebileceğim aşağıdaki kitabı edinmeniz, böylece bu konu onun için biraz daha eğlenceli hale gelecektir.

(link)

Not mikroskopu 1000x kullanabilmek biraz tecrübe ister objektif neredeyse preparata dokunur, ince ayarda bile hem lamı hem de objektif merceğini kırabilirsiniz, dikkat etmenizi öneririm.

• Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
Bu tür biyoloji ile ilgili konuların konuşulduğu forumlar mevcut.Oralardan bilgi alabilirsiniz.

• Beğen
@Emre Yönlüer benzer bir şey kullandım böcek, yaprak, kumaş dokusu vb şeyleri incelemek için güzel ama mikrobiyolojik yaşamı incelemek için uygun değil. bunlar için tabandan ışıklandırmalı mikroskoplar daha uygundur, ilginiz varsa çin alışveriş sitelerinde çok ucuza benzer ürünler var tavsiye ederim.

(link)

gibi

• Beğen
Tepkiler: Emre Yönlüer
@Bahadır Gürel hocam tip fakultesinde bizzat mikroplarla icli disliyiz bi kere soylemeliyim ki sem ve tem denen mikroskoplar cok cok asiei pahali mikroskoplardir ve oyle amator kullanicilar icin uygun degildir.Rakamlari tam hatirlamiyorum ama gecen yil bi arkadas 80 model tem mikroskopu 100 bin liraya mi ne satiliyordu.
İsik mikroskopuna gelirsek hangi mikroba bakmak istiyorsaniz ona uygun boya kullanmak gerek.Mesela gram boyasinda gorulen bakterileri gram+ ve gram- bakteriler diye ayriliyor. Ya da daha spesifik bakterilere bakmak icin asid fuksin boyalari vs. vs. var.
Ama esas olarak size tavsiyem hangi bakteriye bakmak istiyorsa youtube'a o bakterinin turunu ingilizce yazarak guzel video'lara bakabilir.Mesela soyle aratabilirsiniz youtube'a:gram positive microscopy veya microbiology gibisinden...

@Bahadır Gürel kızınızı böyle şeylere özendirmeniz güzel bahadır bey:harika:
Başlığınızda yazdığınız için bunu söylüyorum,malesef ki kromozom incelemek lisedeki bir öğrenci için kolay olmayabilir.

Metafaz aşamasındaki kromozomların bölünme sürecini durdurmanız gerekiyor,aslında kolaylıkla da yapılabilir fakat hücre bölünmesini durduracak gerekli maddeleri temin etmeniz ve kızınızın bu süreci takip etmesi gerekir.
Aslında bunu ne kadar istediğinize bağlı:)
Keyifli incelemeler..:harika:

Kullanacağınız boyaların toksik etkilerini, bu malzemeler ile çalışırken gerekli koruyucu ekipmanı (eldiven, maske vb.) deri, göz vb. temaslarındaki yapılacak ilkyardımı okumanızı tavsiye ederim. Her kimyasal için MSDS adında güvenlik belgeleri mevcuttur. Eve sokmaktan emin olamadğınız bir madde olursa mesaj atmaktan çekinmeyiniz.

@luneris beni tedirgin eden de işin bu kısmı. Henüz aldığım şeyleri daha kullandırmadım. Bu işin bir güvenliği olmalı mutlaka.

mikroskop boya kadar preperat hazırlamakta önemlidir. eğer preperatları düzgün hazırlayamazsa elinizdeki malzemeler çok işe yaramayacaktır.

• Beğen
@Bahadır Gürel

Açıkçası ben biyolojik preparat hazırlamadım. İşim daha çok fluoresans ile oldu. Bu yüzden bu eosin/metilen mavisi (sıkı durun şirket Türkçesi geliyor :) ) "handle" etmeyi bilmiyorum. (elleşme diye mi kazandırsak bunu dilimize :) ). Fakat genel kural olarak, sıklıkla kullanılan ve altın standart olan boyalar eğer alternatifsiz değilse güvenliği yüksek olanlardan seçilir. Basit bir eldiven ya da çok tozutan bir madde ise maske genellikle yeterlidir.

Mesela sizin ürüne benzer bir ürün olan (link) yanıcı bir sıvı. Belki tek başına tehlikeli değildir ama yanında sigara içmemek gerektiğini bilmek gerekir gibi önlemler bu boyaların kullanımı için yeterli olacaktır. Ürünün kodu tam çıkmamış (HX ile başlayan), onu yazarsanız tekrar bakabilirim.

Ekleme: fotoda bir pipet görüyorum. Belki biliyorsunuz ama yine de yazayım. Bunu Puar ile kullanın, sakın ağzınızla çekmeyin. Her ne kadar 10 mL pipetin sadece 1 mL gibi ağızdan uzak bir bölümünü bile kullansanız iyi bir lab alışkanlığı değil. Kızınızın bu merakı ileride karşıma öğrenci olarak çıkmasına sebep olursa kırarım puanını :)

• Beğen
@luneris MSDS bilgilerine ulaştım. Gerçekten de yanıcı özellikte olduğu açık şekilde yazılmış. Kan/kemik hücrelerini boyamada kullanıldığını belirtiyor. Aslında kan hücrelerini incelemede daha zararsız bir boya kullanılabilir miydi, bilgim yok.

Merak ettiğim bir konu, eğer hazır preparat alırsam, boyama gerekiyor mu?

upload_2017-3-15_10-24-42.png

upload_2017-3-15_10-29-1.png

(link)

@Arınç

Bldiğiniz bir forum var mı?

Ben bulamadım. Bulduğum iki forum vardı: (link) ve (link)

Ancak bu forumlara atılan son mesajlar 3-4 yıl öncesine ait. Biyoloji forum diye geçen bir kaç yer daha var ama içleri boş veya site iptal.

kromozomu görüntülemek biraz zor olabilir bu mikroskop muhtemelen o işi yapamayacaktır ama bu mikroskopla inceleyebileceklerinizin sınırı yok. Hazır preparat dahi satan yer var alıp bakıyorsun. çok iyi yapmışsınız böyle bir şey almakla.

• Beğen
@alperr125 sağolun. Şu sıralar sınavları nedeniyle alet masanın üzerinde duruyor. Beş yıldır voleybol oynuyor ama boy avantajı olmadığı için geleceğinin voleybolda olması zor.

Kendi dönemimdeki arkadaşlarımdan da tecrübeliyim. Üniversiteyi bitiren gençlerin "şimdi ben ne yapacağım" diye sorguladıklarını görüyorum. Bana göre, iyi bir üniversiteyi kazanmaktan önce, hayatta ne yapmak istediğine karar vermesi daha önemli. Bir bakıma, deneme yanılma yapıyoruz, ya tutarsa diye.

Meslek önemli ama zevk aldığın mesleği yapmak daha önemli, bu hayatta bunu öğrendim. Okulda şöyle trajikomik bir olay da yaşanmış, eşim anlattı. Eşim, diğer velilerle birlikte fizik öğretmeniyle görüşürken, fizik öğretmeni şöyle bir laf sarf etmiş: "Meslek önemli, hayata tutunmanın anahtarı. Bırakın iş vermeyi, astronomi mezununa kız bile vermezler.". Bu arada, kendisi astronomi mezunu. Tabii ki eşim gülmüş, beni de tanıştırdı sonra. İki astronomi mezunu, karamsar görsek de, gelecek hakkında konuştuk biraz :)

Önce mikroskop'la yapılabilecekler hakkında, sonra Türkiye'de biyoloji okumak hakkında tecrübelerimi yazayım;

Metilen mavisi gibi lab. boyalarından korkmayın. Tabi ki hepsi zehirli, çoğu yanıcı tehlikeli maddeler. Ama oje çıkartmak için kullanılan aseton hepsinden tehlikelidir emin olun. Küçük bir çocuk kullanmayacağı için rahat olun. Boyaları kullanırken lab. eldiveni kullanın, boya işi bittiği gibi elleri bol sabunlu suyla yıkayın yeterli. Zaten damlalıkla çalışıldığı için solunumla ilgili tedbirlere ve korkulara gerek yok.

Yukarıda sormuşsunuz; hazır preparatlarda boyama yapmanıza gerek yoktur. Ancak üzümü incelemek için kuru üzüme bakmak gibidir hazır preparat.

Evde musluk suyu içine biraz kurumuş yaprak, bir muz kabuğu atıp loş bir yerde ağızı kapalı (!) 6-7 gün bekletip sonrasında damlalıkla bu sudan örnek alırsanız, Kamçılı hayvan, terliksi hayvan gibi tek hücrelileri canlı halde inceleyebilirsiniz. Çok hareketli olduklarından lam - lamel arasına pamuk lifleri koyarak hapsetmeniz mümkündür.

Bitki dokularının incelenmesi için jiletle çok ince kesitler alınması gerekir. Bol bol tekrar yaparak el alışkanlığı kazanırsınız. Zamanla tek hücre kalınlığında kesitler almaya başlıyorsunuz.
Her biyoloji bölümünün ilk sene lab. dersi için olan ders notunu buldum. Pdf olarak inceleyebilirsiniz.
(link)

Şimdi gelelim ikinci kısıma. Türkiye'de biyoloji okuma kısmına yani;

Ben ilk okuldan beri Biyoloji okumak istiyordum önce bunu belirteyim. Hayalim hep biyolog olmaktı. Orta okuldayken Üni. Biyoloji konularını, ileri okuma sayılacak kitapları okumaya başlamıştım. Üniversiteye gelene kadar sınıfta hocalarımın bile danıştığı kişiyidim biyoloji konusunda. Tüm hücre ve iskelet yapılarını ezbere çizer, fotosentez ve enzim tepkimelerini her aşamasıyla bilirdim. Tek hayalim biyolog ünvanı almak, Evrimsel biyoloji ve sosyo biyoloji konularında çalışmaktı. Üniversiteye ilk başladığım gün benim gibi hayalleri olan insanları tanımak inanılmaz güzeldi. Projelerimizi, teorilerimizi konuşuyorduk nihayet anlayan ve merak eden birileriyle. Fen fakültesi olunca elinizi sallasanız fizikçiler, kimyacılar var etrafta. Harika bir ortam...

Şu anda bir TV kanalında grafik animasyon ve kurgu yönetmeniyim. Severek yaptığım, emeğimin bolca sömürüldüğü bir iş yapıyorum. 24-25 yaşıma kadar aklıma bile gelmeyen bir işle uğraşıyorum. Benimle okulun ilk günü projelerini paylaşan arkadaşlarım mı? Teknoloji mağazasında tezgahtar olan da var, bilgisayar teknik servisinde müdür olan da... Reklam rezervasyoncu, emlakçı, cafe işletmecisi, tiyatrocu, ilaç mümessili, iş güvenliği uzmanı... uzar bu liste. 80 kişilik bir sınıftık. Sanırım 11-12 kişi biyoloji diploması ile çalışıyor şuan. (3-4 tanesi okulda kaldı)

O arada ne mi oldu? İlgisiz, bilgisiz, akrabalık ve torpille atanmış profesörler, doçentler hayallerimizi öldürdü... Sorularımızı yanıtsız bıraktı, merak etmeyi yasakladı. Deneyin mihenk taşı olduğu bilimde deneme yapmayı ayıpladı. Siz hiç yıllarca akademik yazı yazmamış profesör gördünüz mü? Odaları ve kullanmadıkları laboratuvarları gibi toz tutan beyinleri ile unvanlarını kaybedip sinirini öğrencilerinden çıkartan profesörler. Günlerce yazsam bitmez sanırım. Bu arada matkap ihtiyacınız varsa haber verin. Matkap satan kimya mezunu arkadaşlarım var yardımcı olurlar...

Geri