Biraz uzun bir yazı olacak.Umarım sıkılmadan okursunuz.
Arkadaşlar hiçbirimizin yaşı , hayata bakış açısı,zevki hatta araç kullanımı birbirinin aynısı değildir.Aynı araç sahipleri,aynı yolda farklı sürüş teknikleri uygulayarak kullanabilirler.Forum üyelerinin tamamı,profesyonel yarışçı olsa , verilen tavsiyeler profesyonel beklentilere göre yorum olacağı için elbette çok değerlidir. Ama çoğumuz spor ve keyif için bisiklete biniyoruz.Peki hal böyle iken Hayatın her alanında kullandığımız farklı farklı ürünlerdeki bu markalaşma, insanların kendi kullanmadığı diğer markaları aciz görmesi olayının özünde ne var.
Karl Marks isimli Alaman ülemasının bir çok teorisi içinde bir taneside bu kavramın tanımlamasına çuk oturuyor bence :
Marks'ın teoremi şöyle:
Metafetişizm-şeyleşme-yabancılaşma: bu kavramların özü şudur, gelişen kapitalizm ve emek sömürüsü neticesinde insanlar birbirleriyle olan ilişkilerini metalar yani alınıp satılan, ticari değeri olan eşyalar üzerinden yürütürler. Böylece insanlar birbirlerine ve topluma yabancılaşır, şeyleşir. herhangi bir eşyaya tutku olarak değil de bedeli yüksek olan ticari mal,statü göstergesi olarak bakarlar. Yani bir ürüne çok para verildimi o ürün iyi olmalıdır. Olmak zorundadır.Bir marka,muadillerine göre pahalıysa ,sorgusuz sualsiz hepsinden iyi olmalıdır.Aksi düşünülmez. Bu markanın sahibide bu bedeli ödediği için diğer kişilerde daha ayrı bir konumda olmalıdır.Burada araç bir statü belirleyicidir.
Lance Armstrong kendine özel üretilen,yarışilarda bizzat kullandığı bisikletini diyelim ki , bana para ile satsa veya hediye etse ve ben bu bisikleti kullanmaya başlasam, bu beni iyi bir bisikletçi yapmaz.Hatta benim gibi amatörün elinde harcanır, Ancak bu bisiklete sahip olmak ,diğer kişilerin gözünde beni özel bir konuma getirir.Bisiklet burada araçtır.
Kendime bisiklet almadan önce 2 ay yemeden içmeden araştırdım. İstanbul saraçhane,sirkeci ,bakırköy ve arnavutköy arasında mekik dokudum.Satıcıları sorularımla bunalttım.Kullanmayı düşündüğüm güzergahları değerlendirdiğimde ,Şehiriçi kullanım için ayrı , off road arazi için farklı 2 bisikletimin olması gerektiğini farkettim. MTB olarakta gidondan kilitlemeli maşa, hidrolik disk fren ve stabil çalışan bir aktarma sistemine ihtiyacım olduğunu, diğer alternatiflerin tamamını bizzat deneyerek belirledikten sonra , ya bütçeme göre iyi bir kadro alarak ekipmanları toplama seçeneği ya da bu ekipmanın hazır bir şekilde bulabileceğim fiyat/performans/alınan fayda oranı iyi bir model arayışına gittim.Allah yüzüme güldü diyeyim.Aşırı temiz durumda 2 farklı Salcano modelini 2. el aldım. Hem İstanbul M, hemde Astro 242 SRD modeli iki bisiklet aldım. Salcanonun teknik servislerinin iyi olmadığını biliyordum. Hatta Şişli-Çağlayan servisi gecekondudan bozma bir aralık.Bırakın bisikletinizi bırakmayı,başıma yıkılacak diye girmeye korkarsınız. Amatörce kullanıp , keyif almayı hedeflediğim için diğer kadro geometrisinin,profesyonellere sağlayacağı extra avantajları gözardı edebiliyorum. Kesip biçmeyi seviyorum.Aman orjinalliği bozulur , 2. el değeri düşer gibi kaygılarım yok. Zaten ilerde satma gibi bir düşüncemde yok.elimi kirletmekten çekinmemek gibi bir huyum var.Aynı zamanda motorsikletim de var. Teknik servislere kızıp,kendi tamiratımı kendim yapmaya başladım, motorumu kendim boyadım. Çoğu aksesuarı ve çantalarımı kendim yaptım.Ünlü markaların ürünleri gibi elbette olmadı ancak tam ihtiyacım olan ve istediğim gibi kendim yaptım.Dolayısıyla bisiklette de, ilerde rahat durmayacağımı bildiğim için karbon kadroları hiç değerledirmeye almadım. kesip biçerken asla pişman olmayacağım,Bu yüzden salcanonun teknik servisinin zayıf olması , benim açıdan zaten gitmeyeceğim için hiç önemli değil.
Kim ne marka bisiklet kullanırsa kullansın.hangi kadro ,aktarma veya fren sistemini satın alıp bisikletine takarsa taksın.İsteyen istediği ürüne istediği kadar para verir. Olayı özü sürdüğünüzde alınan keyiftir.Bir başkasının ne dediğini fazlada kafanıza takmayın ,Bisikletinize keyifle binin arkadaşlar.Tekeriniz düz bassın.
Not:Benim gibi uyumlu renk takıntısı olana Beyaz Astro sahiplerine duyurulur. (renk takıntısı olmayanlar yazının devamını okumasada olur )
Tamir kiti,halat kilit vs vs koyacağınız ve bisikletle aynı renkte ,beyaz çanta arıyorda bulamıyorsanız, ve benim gibide illaki çantayla kadro rengi aynı renkte olmazsa olmaz gibi bir düşücenizde var ise ( Yoksa yoktur.) Bayanların kullandığı beyaz Rugan , abiye porföy çantalar, tam gövde renginde ve parlaklığında,su geçirmez ,kirlendiği vakit yıkanabilir ve kilit takılabilir şekilde 3 yerden cırt bantla dikilerek uydurulabiliniyor. Hiçte sırıtmıyor.Hatta dikkatli bakılmadıkça görünmüyor bile.
( Foruma bir DIY bölümü şart )