@isosel Dispute açmadan önce satıcıya yazarsanız korunma süresini uzatır. En azından yakın zamanda elinize ulaşacaksa gelmiş olur. Ek sürede gelmez dispute açarsınız.
11.11 de takipli diye aldığım 4 Euro luk ürünü satıcı takipsiz yolladı o da gelmedi henüz. Satıcıya yazdım o da 10 gün uzattı korunma süresini.
Bu arada 11.11 ve sonrası aldığım ürünler geldi
@ErHan72 açarım dispute, isterim full refound gerisine bakmam kaç ay geçmiş gelmediyse onların problemi gelirse adamlara yazarım parayı nasıl ödeyim diye bi arkadaşa işlemi kapattıktan çoook sonra gelmişti hediyemiz olsun dediler
@Levent Kırça
Satıcıya neden bu kadar uzun sürdüğünü sorduğumda turkey post ile ilgili sıkıntılı şeyler falan oldu demişti. 11.11 den daha sonra aldığım takipsiz kargoların bile geleli bir hafta oldu. Kimi kargolarda sıkıntı oluyor sanırım bu şekilde.
Selam. Arkadaşlar bike24 den 21,84 euro değerinde bir ürün sipariş verdim. (sabit kargo bedeli olan 19,95 euroyu da ürünü Tr de bulunmadığı için mecburen ödedik) Ürünü ptt üzerinden takip ederken 40.1 tl gümrük vergisi geldiğini gördüm. Bildiğim kadarıyla yurt dışı alışverişlerinde 30 euro ve altındaki ürünlerden vergi alınmıyor. O halde Ptt böyle bir ücreti nasıl hesaplamış olabilir? Aklıma ürünün bedeliyle kargo bedelini toplayıp bu ikisi üzerinden vergilendirme yaptıkları geliyor ama ptt nin böyle bir uygulaması var mı?
@Ersin savaş
Dispute'den direk atman lazım demeniz lazım hocam. Kart bilgisi verseniz bile buraya o parayı yollaması zor olacaktır. Çok para kesiyor bizim bankalar gönderim ücreti olarak.
Dispute açınca Paypala vs gerek kalmadan direk gönderebiliyor zaten. Bana da aynısını demişti yok dedim burdan gönder, öyle yaptı
gumruk kargosu bedeli o su busu olarak ayri bakmiyorlar. Direk hesaplaniyor. Toplamda ne geçilmiş o. Benim basima gelen 26 dolar ve 52 dolar iki siparisimi aliexpress saticisi bir gun arayla oldugu halde iki kargoyu birlestirip yolladi. Gumrukte acip urun bedel beyani istedi. Goturdum sipariş izetlerini. Gumruk memuru aldi 26+52 dedi. Carpti o gunku kurla. Caprti %20 ile al vezne dedi. Ee dedim o siparisler ayri ayri. 26 dolar olan sinirin altında, memur bi bana bi kagida bakti ben topladim dedi tekrar uzatti kagidi. Gittik odedik. 20 lira icin tantana cikarmadik yani. Sizde urunun muadili yoksa sizde tantana çıkarmayacaksınız ödeyeceksiniz.
@Ersin savaş
aynisini bana da bir satici yapti. Oydu buydu oyaladi oyaladi ki ben adama kupon ver gitsin dedim. Ugrasti ugrasti 2 hafta oyaladi. Tepem atti actim dispute u. Afedersin g.tleri uc bucuk atiyor dispute acma diye. Acimayacaksin acacaksin senin isin 2 gune hallolur. Ben 2 hafta bosuna ugrasmisim. Açtım dispute u 2 gune kabul edildi. 1 haftaya kalmaz kartiniza odenir dediler simdi.
@Levent Kırça
Siz tantana çıkarmayın. Paşa paşa kargoyla beraber verginizi verin. Tepki gösterenlere de tantana çıkarma dersiniz. Daha çok vergi verirsiniz bu kafayla.
Not: kargo için değil 2 paketin birleşimi için vergi verdiğinizi anladım. Baştan belirteyim.
@Hüseyin Odabaş
Ürün bedeliyle kargo bedelini toplayıp vergilendirme yapmışlar.
Sağlaması:21,84(ürün)+19,95(kargo)=41,79 euro=195 tl
195x%18=35 tl
35+4,5(gümrüğe sunma)+0,6(damga vergisi)=40,1 tl
Sadece ürün bedeli üzerinden vergilendirilmesi gerekirdi.Ürün de 30 euro altında olduğuna göre vergi çıkmaması gerekiyordu.
benim durumda kredi kartimda baska alisverisler vardi. Gumruk siniri asiyor ve vergi vermemistim. Adam kredi karti dokumani istese digerlerini gorurse bunlar nerede diye sorar mi diye meraktan ben tantana cikarmadim. Babam gumrukten emekli olum 20 lira icim ugrasma aldigin parca madem turkiyede tanesi 150tl sen 5tanesine 100tl vermissin yeterince kara gecmissin ugrasma dedi.
Hepsini gectik memur dedi hadi babaniz meslektasmis emekli abimiz bu seferlik sadece gumruk vergisi ile geçişterelim normalde aldiginiz adet 15tane, bu ticariye bile girer ( ben bunlari satmiyorim dedigim halde, farketmez kendinizin para kazandiginiz bir isletmeye kullaniyorsunuz gene ticariye girer dedi) ticaret vergisi almayalim dedi. Tekrar ayni urun tipi ile gelirseniz bu sefer ticariden hesaba sokariz dedi.
Bu kafa o kafa yok. Olayi biraz analiz etmeniz lazim. Her turlu kara geciyorsaniz alinam vergiyi gormeyeceksiniz. Yani bize kacan coook daha buyuk vergiler var hangisine sesimizi cikariyoruz da bunlara ses cikaracaz. Ben her urunu alirken gumruk sinirini gecip vergi bile koysaale genw kardayim diyerek hesapliyorum ve oyle fiyat araştırması yapıyorum.
@Levent Kırça
Benim eleştirdiğim nokta şu; ben kılı kırk yarayım, hem ülkemde hem Dünya çapında günlerce araştırma yapıp 3-5 kuruş az harcamaya çalışayım, memur kafasına göre ek vergi çıkarsın. Ben hakkımı ararım, buna tantana denemez.
Biz hukuk devletini niye sevdik?
Kanunlar,yönetmelikler önünde herkes eşit olsun diye sevdik.Ben bir işçi çocuğu olarak gümrük vergisi vereceksem;aynı durumda vali çocuğu olsa bile verecek.
Keyfi idare olmasın diye sevdik.Aynı durumda birine vergi çıkıyor birine çıkmıyor.Kanunda yönetmelikte 30 euro altında vergi yoksa herkese yoktur.Kafasına,keyfine göre kargo ile birleştirip vergi çıkarmak da ne iştir?
Hukuk devletinin de bizim gibi garibanı sevebilme ihtimali var diye sevdik
Biraz karşılıksız aşk yaşıyoruz galiba, o bizi pek sevmiyor
Bu yaptıkları saçmalıktan öte birşey değil. Konu ile görüşmek için istanbul gümrüğü arıdim ama henüz telefona bakan olmadi. İletleyen zamanlarda tekrar deneyeceğim.
Haklisiniz katılıyorum. Benim durumda dedigim gibi kredi kartimda,diger alisverislerim var onlari kurcalamasin diye irdelemedim olayi. Ayrica saticilarin dusuk yazip vergiden yirtilan durumlarda az degil. Ee şimdi vergisi cikmayan 10 siparis var diyelim birine cikmis saglik olsun diyoruz.
Dun gece yonetmeligi kanunu aradim da bulamadım. Kargo bedeli ile ilgili birsey yaziyor mu diye bakacaktim.
Olması gereken ürünün fiyatı üzerinden vergi çıkarılmasıdır. Kargo ücreti dahil edilmez. Ürünü teslim alırken yaptığınız harcamayı belgelendirip itiraz edebilirdiniz. Hakkınızı arayın.
Bazı durumlarda alınan ürünlerin vergi dahil fiyatları Türkiye'den ucuza geliyor. Bir android tv box aldım indirim günüde 180 TL ye geldi ve şansa gümrüğe takılmadı. Türkiye'den alsam bir üst modeli şu an N11 de 449 TL. Benim cihaz sanırım 300 TL civarlarında satılır. %20 vergi ödeseydim bana maliyeti 180+36= 216 TL na gelecekti. Aliexpress'ten askılı şort ve pedli içlik aldım yine uyguna geldi. İmkânımız olsa daha iyi ve üst düzey ürün alabilsek ama maalesef bir çoğumuzda bu imkânlar yok
Soru: Posta/hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesi neye göre yapılır? Kargo ücreti dikkate alınır mı?
Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye’deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.