Spartiat
🌲🌳🚴🚴🚴🌳🌲
- Tepki
- 13.396
- İsim
- H. Barış NEVRES
- Başlangıç
- 1986—87
- Bisiklet
- Diğer
Barış bey merhaba, hazır denk gelmişken ben de bir soru sorayım. Peugeot üzerinde gelen elcikler el ayasını destekleyecek şekilde. Eski bisikletimde silikon düz elcikler vardı daha rahat ediyordum. Bu destekli elciği usta biraz düz montajlamış. Açısını biraz bileğimi yukarıdan aşağı çapraz bakacak şekilde ayarladım. Biraz daha rahat ettim ama yine de o destek beni rahatsız ediyor. Barend de taktım ve sürekli neredeyse onunla sürüyorum. Geçen gün bisikletin lastiği değiştirirken devrilip neyse ki sadece barend kırılıp çizildi o yüzden tekrar barend de almam gerekecek. Ağırlığı arttırmayacak şekilde bir barend ve rahat bir elcik önerebilir misiniz? Barend olarak kısa bir tane kullanıyordum ve sanırım alüminyumdu ki düşüşte hemen kırılıverdi. Eski bisikletlerde boynuz tipi böyle daha uzun barendler kullanıyordum. Acaba onlar tutuş çeşitliliği olarak daha mı rahat olur? Bir de ergonomik elciklerden bu bisiklette çok şikayet edilmiş acaba bu elciklerin rahatsızlığı sadece bu modelde mi böyledir yoksa tüm ergonomik elcikler eli rahatsız eder mi? Hani belki sağlık açısından daha faydalıdır ama eli yine de rahatsız ediyordur.
Ergonomi de kişisel bir konu. Ben ergonomik elciklerle rahat ediyorum. Açı olarak bisiklete binip kol normal tutuş pozisyonunda uzatıldığında kolun üst kısmı, elin üst kısmı, fren koluna uzanan parmak düz bir çizgi takip etmeli; elciğin desteği eli bu açıda tutmalı, fren kolu da bu açıya uygun olarak ayarlanmalı.
Her ergonomik elcik ergonomik değil ya da kullanana uymuyor. Mosso ile gelen elcikler de güya ergonomik idi ama desteği yetersizdi ve sıkıştırma vidası olmadığı için kısa sürede dönerek açısı bozulduğundan, sürüş sırasında sürekli düzeltmek gerektiğinden değiştirmiştim. Alacağınız elciğin sabitleme vidası olmasına dikkat edin.
Benim Mosso'da kullandığım elcikler bunlar, iç kısmı farklı renklerde olanları da var: (link)
Barendler XLC, halen satmakta olan bir yer bulamadım: (link)

Ben bu tür ergonomi ayarlarını evde kabaca yaptıktan sonra yanıma alyan alıp sürüşe çıkarak yol boyunca sürekli küçük düzeltmeler yaparak tamamlıyorum. "Evde yap, dene, gelince ayarla, bir sonrakinde dene" yöntemi hep bir şeyleri eksik bırakıyor.