PuncherZ
Puncher
- Tepki
- 5.942
- İsim
- Ziya D. Bilgitoğlu
- Başlangıç
- 2017—18
- Bisiklet
- Cipollini
- Bisiklet türü
- Yol bisikleti
Jellerin amacı değeri 1 dolar olan şekeri sporcuya 15 dolardan satabilmek. Bu şekilde yoğun şeker içeren jel vb şeylerin faydası taşınan yük başına en fazla şekeri tüketebilmek. Atıyorum 150gr yük taşıyıp 100gr şeker alabilmek. Bazı jellerde su da bol ama ağır olduklarından pratik değiller. Zaten asla yeterince su olmaz içlerinde. 100gr şeker için 1lt civarı su gerekir. Yani 20-25gr şeker içeren tek bir jel için 250ml falan. Yoksa midenize fazla yoğun içeriği dengelemek için vücudun geri kalanından su basılır. Bu dengeleme mekanizması önemli bir savunma aracıdır ve ince bağırsakta da olur. Tabii su çekip sindirim sistemine basma işinin dozu kaçarsa cırcır dediğimiz elim hadise gerçekleşir. En verimli su-şeker dengesi sağlanamazsa sporcu ya az ya da çok susuz kalır ya da alabileceği en yüksek yakıtı alamamış olur.Jellerin amacı zaten su tüketimi yapmadan kullanılması, jelden sonra bolca su kullanılacaksa ne gereği var jel kullanmanın.
Karbonhidrat jellerinde şeker oranı yok denecek kadar az. Varsa fruktoz vardır ilave şeker olacağını hiç sanmıyorum. Elimde iki farklı markanın jeli var. Birinde 100gr'da şeker oranı 4.9 diğerinde ise 1.4gr.Jellerin amacı değeri 1 dolar olan şekeri sporcuya 15 dolardan satabilmek. Bu şekilde yoğun şeker içeren jel vb şeylerin faydası taşınan yük başına en fazla şekeri tüketebilmek. Atıyorum 150gr yük taşıyıp 100gr şeker alabilmek. Bazı jellerde su da bol ama ağır olduklarından pratik değiller. Zaten asla yeterince su olmaz içlerinde. 100gr şeker için 1lt civarı su gerekir. Yani 20-25gr şeker içeren tek bir jel için 250ml falan. Yoksa midenize fazla yoğun içeriği dengelemek için vücudun geri kalanından su basılır. Bu dengeleme mekanizması önemli bir savunma aracıdır ve ince bağırsakta da olur. Tabii su çekip sindirim sistemine basma işinin dozu kaçarsa cırcır dediğimiz elim hadise gerçekleşir. En verimli su-şeker dengesi sağlanamazsa sporcu ya az ya da çok susuz kalır ya da alabileceği en yüksek yakıtı alamamış olur.
Sadece sis kullanıyorum merak ettim baktım şeker oranına. 100 ml'de 36g karbonhidrat bunun içindeki şeker oranı 1.0g, 60 ml'de 22g karbonhidrat bununda şeker oranı 0.6gKarbonhidrat jellerinde şeker oranı yok denecek kadar az. Varsa fruktoz vardır ilave şeker olacağını hiç sanmıyorum. Elimde iki farklı markanın jeli var. Birinde 100gr'da şeker oranı 4.9 diğerinde ise 1.4gr.
Teşekkür ederim.@TeamO2.cc Çok geçmiş olsun.
Karbonhidrat jellerinde şeker oranı yok denecek kadar az. Varsa fruktoz vardır ilave şeker olacağını hiç sanmıyorum. Elimde iki farklı markanın jeli var. Birinde 100gr'da şeker oranı 4.9 diğerinde ise 1.4gr.
Bunun sebebi yasadaki bir boşluktan faydalanan üreticilerin maltodekstrini etiketlerde şeker altında değil de karbonhidrat altında göstermesi. Bundan faydalanarak ciddi şeker bastıkları ürünleri hala "0 şeker" diye pazarlayabiliyorlar. Enerji jellerinde böyle bir taktik gerekmiyor zira jel kullanımının amacı hızla yoğun şeker almak zaten ama yasaya uyuyorlar. Çok düşük "şeker" içeriği o SIS jeller aslında pek iyi ürünler değil demek. Biraz da Fruktoz olsa daha iyiydi mesela.Sadece sis kullanıyorum merak ettim baktım şeker oranına. 100 ml'de 36g karbonhidrat bunun içindeki şeker oranı 1.0g, 60 ml'de 22g karbonhidrat bununda şeker oranı 0.6g
Pazarlama taktiği olduğu tartışılmaz. Yaşadığım ülkede bir program herşeyi araştırıyor laboratuvar ortamında. Sizin de bahsettiğiniz 0 şeker konusunu işlediler. Sıfır şeker yada zero adı altında farklı markaların ürünlerini incelediklerinde aslında her urunun içinde şeker olduğunu ispatladılar.Bunun sebebi yasadaki bir boşluktan faydalanan üreticilerin maltodekstrini etiketlerde şeker altında değil de karbonhidrat altında göstermesi. Bundan faydalanarak ciddi şeker bastıkları ürünleri hala "0 şeker" diye pazarlayabiliyorlar. Enerji jellerinde böyle bir taktik gerekmiyor zira jel kullanımının amacı hızla yoğun şeker almak zaten ama yasaya uyuyorlar. Çok düşük "şeker" içeriği o SIS jeller aslında pek iyi ürünler değil demek. Biraz da Fruktoz olsa daha iyiydi mesela.
Jel pazarında son zamanlarda bir "doğal", "bilimsel", "işlenmemiş" ve de en saçması "şekersiz" ifadeleri artmaya başladı. İnsanı aptal yerine koymaya bayılıyorlar. Başka türlü %1500 kar marjı nasıl olacak tabii.
Bir jelde "enerji" varsa "şeker" vardır. Bunun altı, üstü, sağı, solu yok. Adı ne olursa olsun şeker hepsi. Komik olan basit glikoz, fruktoz ve maltodekstrin jel için en iyi içerikler zaten. Bunların en iyi oranı da 1:1 malto,glukoz:fruktoz oranı yani sofra şekeri. Yanına da sadece sodyum gerekir. Ama o zaman sporcu yaw bu sofra şekeri+tuz değil mi diye sorabilir. Tehlikeli
O ekledikleri saçma sapan içeriklerin tamamı pazarlama amaçlı ve derişimi yoğunlaştırdığından sporcunun alabileceği şekeri, pardon süper-doğal-işlenmemiş-şekersiz-bio yakıtı azaltmış oluyor. C vitamini içeren jel var Vitamin eksikse tamamlamak için niye ağır aktiviteyi bekliyorsun? Ya da kompleks karbonhidrat lazımsa git brokoli ye, lahana sarması ye. Ağır aktivite için kullanılan jelde "gerçek" karbonhidratın işi ne?
Bu şekerler sporcu için iyidir derken ağır aktiviteden bahsediyoruz. Beslenme değil yakıt yani. Aktivite dışında şeker vb basit karbonhidratlara istisnalar dışında gerek yok.
Maltodekstrin; polisakarittir, şeker değildir. Mevzuatta karbonhidrat zincirinin uzunluğuna göre neye nişasta, neye dekstrin, neye glukoz şurubu deneceği yazar. Yasada boşluk falan yok.Bunun sebebi yasadaki bir boşluktan faydalanan üreticilerin maltodekstrini etiketlerde şeker altında değil de karbonhidrat altında göstermesi. Bundan faydalanarak ciddi şeker bastıkları ürünleri hala "0 şeker" diye pazarlayabiliyorlar. Enerji jellerinde böyle bir taktik gerekmiyor zira jel kullanımının amacı hızla yoğun şeker almak zaten ama yasaya uyuyorlar. Çok düşük "şeker" içeriği o SIS jeller aslında pek iyi ürünler değil demek. Biraz da Fruktoz olsa daha iyiydi mesela.
Jel pazarında son zamanlarda bir "doğal", "bilimsel", "işlenmemiş" ve de en saçması "şekersiz" ifadeleri artmaya başladı. İnsanı aptal yerine koymaya bayılıyorlar. Başka türlü %1500 kar marjı nasıl olacak tabii.
Bir jelde "enerji" varsa "şeker" vardır. Bunun altı, üstü, sağı, solu yok. Adı ne olursa olsun şeker hepsi. Komik olan basit glikoz, fruktoz ve maltodekstrin jel için en iyi içerikler zaten. Bunların en iyi oranı da 1:1 malto,glukoz:fruktoz oranı yani sofra şekeri. Yanına da sadece sodyum gerekir. Ama o zaman sporcu yaw bu sofra şekeri+tuz değil mi diye sorabilir.
sakin hocam, kızacak bir durum yok. Biz de onu diyoruz. Sonuçta mevzuat gökten taşa yazılı inmedi. Şeker falan bizim uydurup tanımladığımız şeyler. Yasada bu uzun zincirli elemanlara ne dediğimiz falan hep insan uydurması. Değiştiririz olur biter. Bir zamanlar kokain yasaldı. Millet çocuğuna tütün içiriyordu falan.Maltodekstrin; polisakarittir, şeker değildir. Mevzuatta karbonhidrat zincirinin uzunluğuna göre neye nişasta, neye dekstrin, neye glukoz şurubu deneceği yazar. Yasada boşluk falan yok.