Bu Lastik işi bela bir işmiş.
Daha önceki bisikletimde (triban 520) Michelin Dynamic Sport vardı. 550 600 km kadar sürdüm toplamda. Açıkçası çok memnundum. Hiç patlamadı. Kaldı ki bozuk yollara girmek zorunda kaldığım da oldu, parke taşında sürdüğümde oldu.
Şu anki bisikletimde Schwalbe One V Guard var. Genele bakarsak neredeyse hep asfalt ve yol kenarından gittim. 190 km sürdüm. Geçen gün 100 kmlik uzun bir tura çıktım. Tam 40. Km de bir terslik hissettim. Baktım ki lastik inmiş. Patlak mı inik mi diye (bir de yol kenarı uygun değildi durmaya) iki kere hava basıp 47. Km de mola verdim. İç lastiği değiştirdim. Yalnız lastik üstünde aşağıdaki gibi bir yarık vardı.
234017 dosyayı görüntüle
Neyse Decathlon'dan aldığım iç lastiği taktım. Dönüşe geçtim. 50 km sonra eve vardığımda hafif bir yumuşama var gibi geldi. Iç lastiği değistirirken mümkün mertebe içinde çapak ya da başka bir şey kalmamasına dikkat ettim. Normalde hep 100 psi basarım her tur öncesi ayak pompası ile. Her ne kadar yanımda taşıdığım el pompası gostergeli de olsa belki 100 psi olmamıştır.
Neyse,eve geldim. Ve ertesi gün bir baktım ki lastik yine inik. Bayağı canım sıkıldı çünkü henüz 300km kullandığım lastik, yarılma yüzünden iç lastiği patlatiyorsa masraf çıkartacak diye düşündüm.
Hem iki iç lastiği hem de normal lastiği komple alıp bisikletçiye götürdüm. Ilk patlayan iç lastikte daha buyük, beni eve getirip zamanla inen ikinci iç lastikte daha küçük bir patlak yamandı. Bisikletçi lastikteki yarığın önemli olmadığını, en dibe kadar pek ulaşmadığını söyledi.
Fakat benim midem bulandı. Çünkü performans sürüşü yapıyorum, sportif amaçlı kullanıyorum. Oluşabilecek bir patlak ya beni riske atar ya da en azından antremanı mahveder.
Böyle hasar almış bir lastiği kullanan var mıdır acaba? Patlak lastik konusunda tamiri için sordum sağolsunlar arkadaşlar bir kaç tavsiyede bulundu ama bisikletçi bir şey yapmadı.
Konunun başında ne olursa olsun ağır lastiğin ülkemiz yol şartlarına daha uyumlu olduğu konuşulmuş. Sanki doğru gibi. Bir tarafta 600 km sıkıntısız kullandığım ağır michelin dynamic sport, diğer tarafra 250 km de sorun çıkartan hafif schwalbe one v guard.
Lastik almak için biraz bakındım. Michelin pro4 service course, continental 5000 gibi seçenekleri düşündüm ama biraz araştırınca sahip olduğum lastiklerin bir çok açıdan iyi olduğunu gördüm. Ben de memnundum zaten. O yüzden en azından daha az masrafa girmek için tek lastik alıp taksam sorun olur mu merak ediyorum.