Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Karbonun ömrü

Karbon omrunu bilmem de bir takim yari bilimsel verilerle geldim.
Veloviewer uzerinden ise gidip geldigim suruslerimin ortalama hizlarini bisikletlere gore grupladim.

219181 dosyayı görüntüle

1. Sparta'nin sehir bisikleti. Aluminyum kadro, onde amortisor var. Gavur olusu gibi 20 kg civari vardir.
2. Aluminyum kadro, 105 grupsetli yol bisikleti. Agirligi 10-10.5 kg civaridir sanirim
3. Karbon kadro, ultegra setli agirligi 8-8.5 kg arasi yol bisikleti.

Rota 9.5 - 10 km civari, dumduz yol. Ama ruzgari pis, sabah da aksam da hep karsidan esiyor.

Neyse, benim hissedebildigim kadariyla sehir bisikleti - yol bisikleti arasinda cok fark var. Hem dur-kalklarda hizlanma ( bisikletin agirligi onemli burada ) hem de ruzgara karsi surus pozisyonu yuzunden bariz sekilde ortalama hiz farki olusuyor. Karbon - aluminyum arasindaki fark ise hissedilebilir degil benim icin.

Sehir ici surusler yerine turlari filtrelersem durum bi sekilde.

219183 dosyayı görüntüle

Ilki aluminyum kadro, ikincisi karbon kadro. Karbon'a gecince ortalama hizim artmis ama eski bisiklette ( aluminyum ) ortalama hizi dusuren en buyuk faktor eski kotu aliskanliklar. Tur sirasinda mola verince bir daha yola cikmamiz zor oluyordu, ciksak da yavas yavas surus yapmak durumunda kaliyorduk, neyse detaya girmeyelim.

Ozetle, kendi deneyimlerime gore karbon kadroya gectikten sonra turlarda kayda deger bir hiz artisi saglamisim fakat bunu yaratan terk fark bisiklet degil benim icin. Surus aliskanliklarimin degismesi de farketmistir. Tamamen bilimsizlike soyluyorum ki, karbon kadro belki 1-1.5 km/s fark etmistir benim icin.
Basit ama anlasilir veriler sunmussun sevgili Umut. Yol bisikleti gerçekten baska bir sey, hele karbonsa daha bi tripler yasaniyor insanlarda. Kendi adima konusursam temmuz ayinda ikinci el bi makina aldik. Ilk yol bisikletim ve tecrubem oldu. Kesinlikle baska hc bir bisiklete benzemiyor ona eminim. Iki ay kadar aynakolda küçük dişliden buyuge bile gecemedim. Tırstim çünkü alet fena kaciyor :D
Ama alu ile karbon yol arasında hissedilir tek fark bence olsa olsa konfor olabilir. Oda rahatlik ve konfor vaad eden kadrolu bir yol bisikletinde

Ilk yol bisikletine gecenlerin yasadigi kafa temsili :D
86353776_3119651264782340_6774211354862551040_n.jpg

Scudo
@umutcelik Amsterdam da olmanız nedeniyle burnuma hiç iyi kokular gelmedi. 😂 😂 😂 (Aslında iyi kokular geldi demek daha mı doğru olurdu.)

Bu baslik genel karbon geyik muhabetlerine döndü bilmiyorum farkındamiyiz :D
Bari hemen bi anımı paylasayim. Benim canavarla bi cay ocagina oturdum löp löp cay içiyorum. Merakli esnaf basladi aleti kurcalamaya, biri viteslerini kurcaliyor, öteki klasik lastige eliyle bastirma hareketi yapiyor.

Bi tanesi dedi ki ' lan ne guzel gaplama yapmışlar, kardeş bu gaplamayi hangi oto kaplamaci yapti? " digeri dedi "Bu alemyum ama guzel gaplamislar " digeri dedi " nerden anladin alemyum oldugunu ki ?" Ben oto gaportaciyim eliminle vurunca gelen sesten tanirim " beni bi gülme aldi tabi :D Tekrar sordular " hangi filimcide gaplattin gardes?"

Nasrettin Hoca durur mu , yapistirdim cevabi:
" _ Ahgbi be bu gaplama degil , bildigin karbon fiber beeee "

Derin bi sessizlik oldu . Mekanda çayımı hüpöòrttssss diye yudumlayisim yankilanirken ...

• Hahaha
Tepkiler: ulaş depeli
@umutcelik duz yolda karbonla alu arasi ortalama farki dedigin gibi 1-1,5km hiz farki olusuyor. Ama yokuslu engebeli biyerde yasiyorsan cok cok farkediyor. Yokusu aluden daha hizli cikiyorsun, trafikte cok sik dur kalk yapmak zorunda oldugun icin karbon acik ara one geciyor. Igs618den baktigimda dun tarmacla ise gittigimde avg 25,7km hizla gitmisim (220metre tirmanis), bugun giantla gittigimde avg 23km yakalamisim. Yol kisa 13km, ilerleyen gunlerde antremanlara ciktigimda o zaman karsilastirma durumum olcak. Deneme suruste 50km rotada 32km/s ortalama yakaladim giantla. Tarmacla max 35 yakalarim diye dusunuyorum. Yakin zamanda ogrencez :)

Hocam yokuslu yolda bahsettiginiz farkin sebebi nedir? Aluminyum - karbon bisiklet arasinda 1.5-2 kg fark var. Bu kadar 2 kilo gercekten de cok cok farkettiriyor mu? Misal kac watt fark olusuyor ayni sure icin? Fizik dunyanin her yerinde ayni kurallara tabi, 2 kg fark nasil cok cok farkedebiliyor anlayamiyorum. Tirmanma yarisi olur, limitler sonuna kadar zorlanilir anlarim da gunluk suruslerden bahsetmiyor muyuz?

Bahsettigim is - ev arasi rotayi bu sabah yol bisikleti ile yaptim, hiz soyle

Screenshot 2020-02-18 at 11.56.04.png

Trafik isiklarinda tam durmamaya calisiyorum, grafikte gorulebilecegi gibi 8-9 trafik isigina denk gelmisim 10 km'de. 20 kg bisiklet ile 10 kg'lik bisiklet arasinda hizlanma farkini anlayabiliyorum da aralarinda 2 kg fark olan bisiklet arasinda hic bir fark hissedemiyorum ben. Bu rotada aluminyum karbon arasi fark benim icin 0.3 km/s. Siz nasil bir trafik kosullarinda kullaniyorsunuz ki sizin tabiriniz ile karbon acik ara one gecebiliyor? Cidden cok merak ediyorum.

Iyi guzel anlatiyorsunuz, samimiyetinize de guveniyorum sahsen ama bisiklet gibi verinin harman oldugu bir sporda "buyrun surus kaydi budur" deseniz biz de gorsek?

32 km/s ile 35 km/s hiz arasinda ortalama bir bisikletci icin yaklasik 40 watt fark ediyor. 2 kg agirlik ile 40 watt kazanmak mumkun mudur?

Yeni bisikleti aldiginiz icin ( gule gule kullanin bu arada ) daha bir sevk ile suruyor oldugunuz icin bu farklar olusmus olabilir mi?

Edit: usenmedim onun da hesaplayicisini buldum internet uzerinden

(link)

75 kg surucu icin

10 kg'lik bisiklet ile 32 km/s icin yaklasik 169 watt
8 kg'lik bisiklet ile 35 km/s icin yaklasik 210 watt enerji ihtiyaci var.

Ozetle yeni bisikletiniz ile 40 watt fazlasini siz uretiyorsunuz, agirliktan kaynaklanan bir fark degil. Govdenin esnemesi, aktarim sistemi farki vs de bu kadar guc farki saglayacagini zannetmiyorum.

@umutcelik Amsterdam da olmanız nedeniyle burnuma hiç iyi kokular gelmedi. 😂 😂 😂 (Aslında iyi kokular geldi demek daha mı doğru olurdu.)

Malesef aynen oyle oluyordu gencken. Ardindan yasanan kaybolmalar, guzel gol kiyisi bulup "abi neden suruyoruz ki bence takilalim biz burada mis gibi" diyerek turu bos verip tren ile eve donmeler vs.
Basit ama anlasilir veriler sunmussun sevgili Umut. Yol bisikleti gerçekten baska bir sey, hele karbonsa daha bi tripler yasaniyor insanlarda. Kendi adima konusursam temmuz ayinda ikinci el bi makina aldik. Ilk yol bisikletim ve tecrubem oldu. Kesinlikle baska hc bir bisiklete benzemiyor ona eminim. Iki ay kadar aynakolda küçük dişliden buyuge bile gecemedim. Tırstim çünkü alet fena kaciyor :D
Ama alu ile karbon yol arasında hissedilir tek fark bence olsa olsa konfor olabilir. Oda rahatlik ve konfor vaad eden kadrolu bir yol bisikletinde

Ilk yol bisikletine gecenlerin yasadigi kafa temsili :D
219184 dosyayı görüntüle

Abi daha once yazdim, konfor cok farkediyor benim icin ama karbon bisiklette isospeed var ve lastikler 28 mm, aluminyum'da 25 mm lastik var. Aradaki farkin ne kadari karbondan, ne kadari lastik ve isospeed'den emin degilim.

Son düzenleme:
kaybedilen her bir kilonun karşılığı 1/3 watt aralığındadır.

Pedali basinca bi anda 20 metre firliyormuş, okudugum anda hipotermiye girdi bu deli gönül. Peki sizin karbon hele o kirmizi detaylarida eklersek yokuşlari hangi oranda yutuyor acaba ?
@Burak B. Dostum takiliyorum sakin alinma. Hayirli olsun anliyorum heyecanini. Sakalasiyoruz.
Bu yaz icin karbon pisikletimde yabancilik cekmemek, ve kendimi Bim'de hissetmek icin su eklentiyide yapacam Suleyman baskan ne dersin? @hamlet2006
219156 dosyayı görüntüle

:krktm: :krktm: :krktm: :krktm: :tskler: :tskler: :tskler: :krktm: :krktm: :krktm:
Cumhur Ağabey,
Matara tutucunda carbon olmalı. Eğer ki karbon olmazsa matara tutucun titreşimi ememez. Titreşir kıpraşır, ayranın tereyağına hatta kaymağa döner. Matara kafesin yayık kayığına döner.

:krktm: :krktm: :krktm: :krktm: :tskler: :tskler: :tskler: :krktm: :krktm: :krktm:
Cumhur Ağabey,
Matara tutucunda carbon olmalı. Eğer ki karbon olmazsa matara tutucun titreşimi ememez. Titreşir kıpraşır, ayranın tereyağına hatta kaymağa döner. Matara kafesin yayık kayığına döner.
Daha iyi iste be bro beleş tereyag . Yaninada ekmegin alip banican tereyagina mis gibin vajshaja hahaha

@Ronin45 uzerimde 16kilo fazlam var. Bisiklete basladigimda uzerimde 33kilo fazlam vardi :)) fazlaliklari verince iyi watt kazanirim artik

@Ronin45 uzerimde 16kilo fazlam var. Bisiklete basladigimda uzerimde 33kilo fazlam vardi :)) fazlaliklari verince iyi watt kazanirim artik

konu dağıldı madem iyice dağıtalım , kilo vermek watt kazandırmaz (vucut küçük oldugu için rüzgara olan sürtünmesi biraz daha azalır belki) hatta güçten düşüldüğü için watt da kaybettirebilir bi miktar. ama watt/kilo oranında artış olacağı için daha hızlı olursunuz.

Cok gereksiz detaylara takilip üzme kendini. Kafana göre sür keyfini cikar

Bianchi'ye dava şoku! :krktm:
(link)

Bir süredir karar vermekte zorlandığım karbonmu? aliminyummu? yol bisikleti alsam git gellerimi çözmemde çok faydası oldu aliminyuma karar verdim (gece saat 03:00'da):uyku: . Faydalı bir konu olmuş teşekkürler

Bir süredir karar vermekte zorlandığım karbonmu? aliminyummu? yol bisikleti alsam git gellerimi çözmemde çok faydası oldu aliminyuma karar verdim (gece saat 03:00'da):uyku: . Faydalı bir konu olmuş teşekkürler
Alüminyum mu ? :D

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
Gökhan Uzuntaş Scoot Addict 10 ile (karbon)47.445 km yapmış aramızda kaç kişi onun kadar pedala abanıyor boş-verin çok da şey yapmayalım :)
20200528_123234.jpg

@trainspotting35 adam bu sene federasyon yarış yapmaya karar verirse aynı bisiklet ile yarış koşacak göreceğiz :)

Karbonun en büyük handikabı yanal darbelere karşı metale göre çok zayıf olması. Küçük bir düşmede bile eğer uygun yerden darbe alırsa kırılma ihtimali. Yoksa şu kısa ömürde uzun karbon ömrünü endişe etmek çok yersiz.

Tamamen bütçe işi maalesef. Hayat kısa, maddiyat uygunsa şu fani dünyada karbon kadroya binin gitsin.
Hayat kavgasında imanımız gevremişken, varsın karbon kadro da 50 bin km'den sonra gevreyiversin. :)

Geri