Scudo Sports

Vegan beslenme

@Pureal inanın çok açıklayıcı olmuş. Aynen vegan veya vejeteryan dostlarımızın kendi besledikleri hayvanlar için diğer hayvanlara zarar veriliyor olmasını göz ardı etmesiyle alakalıydı. Çok kişiyle konuştum aklımda ki soru işaretlerini giderici, tatmin edici bir cevap alamadım. Köpekler konusunda diğer bir yanlış yapılan olay ise kasaplarda satılan "PAY" adını verdiğimiz tavuğun tüketilmeyecek veya artık kısımlarının ücretsiz veya 1-2 tl gibi çok cüzi miktarlara veriliyor oluşu ve hayvan severlerin bu tuzağa düşün sokak hayvanları dahil kendi hayvanlarını beslemeye çalışması. Köpek tamam kurtgiller familyasından gelmektedir ama çiğ tavuk eti bu hayvanlara inanılmaz zarar veriyor, tüy dökmeden, mide kanamasına kadar sayısız zararı var. Tamam niyet iyi olabilir ama bilinçsizce yaklaşılıyor. Kuzu veya dana eti çiğ olarak verilmesi kısmen de olsa tavuk etine göre daha iyidir ama evcil hayvanlara her ne olursa olsun çiğ hayvansal gıda verilmemelidir düşüncesindeyim.
Kusura bakmayın konu vegan ve vejeteryanlıktan hayvan severliğe kadar geldi. Konuyu dağıttığım için özür dilerim :(

Ama inanın hem siz hem @Fixie Cem, hem @alcest aklımdaki soru işaretlerini aydınlattınız. Çok teşekkür ediyorum sizlere. Burada bahsettiklerini kendi dostlarımla da paylaşacağım. Bilgi paylaştıkça güzeldir.

Keşke gerçek hayatta'da oturup daha detaylı, daha dostane konuşabilsek :)

• Beğen
Tepkiler: Pureal
Scudo
@chuck_schuldiner Ne demek :) Yakın zamanda bir Ankara-Eskişehir tur planı var öncesinde haberleşebilirsek oturup konuşuruz ben de çok sevinirim :)

@Pureal beklerim her zaman mutlaka haberleşelim gerçi bende velespit yok ama olsun, gönüller bir olsun ;) Sanal ortamdan yazışmalarda inan konu bambaşka anlaşılabiliyor yani yüz yüze olunca herşeyi daha rahat anlatıyor ve anlayorsunuz. Gerek mimikler olsun, gerek ses tonu olsun :) Yollarımızın bir olması dileğiyle...

• Beğen
Tepkiler: Pureal
Veganlığa saygı duyuyrum ama bir insan neden kendi bebeğine kendi sütünü içirmez aklım almıyor,üstelik veganlıkta böyle bir şeye asla yer olmamasına rağmen.Bunları yapan insanlar bu fikri nereden edindi merak ediyorum açıkçası.Zira tamamen vegan olan birinin tükettiği tek hayvansal ürün anne sütüdür.

Sagan ile veganlık tekrar tartışılır oldu. Video sadece üç buçuk dakika..
Veganlık sadece diyet değil, hayvan sömürüsüne karşı duran yaşam felsefesidir. Bununla birlikte performansınıza da olumlu etkileri de vardır. Bu videoyu, veganlığın spor hayatına etkilerini göstermek için paylaşıyorum. Neredeyse 2 yıldır veganım ve bu videodaki fiziksel kazanımların benzerini bizzat yaşadım. Sorularınız olursa cevaplayabilirim.
Syg

Öncelikle vegan olanlara bende saygı duyuyorum, tamamen kişisel görüş ve hayat felsefesi.

Vegan olupta çocuğuna anne sütü vermeyene ben insan demem :) anne sütü ile eş değer hiç bir besin yoktur.

Sporda beslenmenin önemi tartışılmaz fakat X kişi bak vegan ne watt basıyor adam... bende vegan olsam böyle olurum vs. maalesef öyle bir dünya yok...
her insanın vücut yapısı, kas yapısı, kas lifleri, kemik yoğunluğu - iskelet sistemi, iç organları vs.vs. farklıdır

Her şeyden önemlisi yaradılış, herkes Usain Bolt, Sagan, Lazar Angelov vs. olamaz...

Mesela kas kütlesi arttırmak için protein olmazsa olmazdır, vegan beslenmede yeşil mercimek, kuruyemiş vb. bitkisel kaynaklı besinler ile kas kütlesi arttırmak için gerekli protein için çok fazla tüketmek gerekiyor. Yani bitkisel protein et ile kıyaslandığında daha çok tüketilmesi gerekiyor.

Vegan olupta kas yapmayı düşünenlere, bol kara şimşekli günler diliyorum :)
(mercimek)

Ekleme: Hayvan sömürüsü vb. durumlara karşı olarak vegan olanlar bence azdır. Çoğusunun daha sağlıktır diye vegan olduklarını düşünüyorum. (bence)

Açıkçası vegan olanlara kendimden daha çok acıyorum. İstediği için yememek bence salaklık olabilir ama istediği halde yiyememekse işte bu yüzden o kişiye acırım. Diğer ilk türlüyse acımak bile istemem. Yaptığı salaklıktan öteye gitmez. Yiyebildiğin şeyi ye yiyemiyorsan yapacak 1 şey yok! Kısacası yiyemeyenlere saygı duyarak acıyorum. Yemeyenlere öyle 1 şey söz konusu olamaz! Bende vegana yakınım açıkçası işte bu yüzden size bunları diyorum! Askerdeyken yemek yiyemediğim için yere yıkıldığım oldu :S Yemek gerçekten şakaya gelmeyecek konudur. Dediklerim hakaret olarak görülürse yapacak 1 şeyim yok.

@Taner James
Böyle bir şey yok nerede okudunuz bunu? Vegan anneler çocuklarını emzirir.

• Beğen
Tepkiler: 9magiko
@DurgunDeniz

@alcest

Sizin için demedim, başka bir arkadaş dedi de bende garipsedim o yüzden, gerçekten veganlar öyle ise kötü...

Uzun süredir bisiklet kullanıp koşuyorum. Koşuya başladığımda " vegan " beslenmeyle tanıştım. Hayvansal besinler vücudumda birer atık olduğunu düşündüğüm de arınmam gerektiğini anladım.

Tabi bunların hepsi " psikolojik " bir iyileştirme olarak görülebilir.

Açıkçası kendimi daha sağlıklı hissediyorum. Çalışırken iş vs durumlarda bazen aç kalabiliyorum ama gün içinde kendi yaptığım soya kıymalı köfteleri sandviç yapıp getiriyorum .

Protein olayı ise baklagillerle haşır neşir oldum. Ondan önce yumurtaya bayılırdım. Şimdi gördüğümde tiksiniyorum. Kırmızı ve beyaz etleri söylemiyorum bile .

Spor yaparken tek farkı daha fazla kalori alıyorum . Antreman öncesi buğday ekmeği ve fındık ezmesi , reçel yiyorum . Kendi yaptığım makarnalarla besleniyorum. Atıştırmalık olarak noodle yiyorum. Ev yapımı sandviçler . Açıkçası hayvansal besin tükettiğim dönemleri düşünüyorum. Vücudumda hep bir ağırlık varmış gibiydi .

Bu süreçte 140 kilodan 88 e düştüm 4 5 aydır bu şekilde besleniyorum. Şu anda ise 84'lerdeyim. 3 xl'dan M bedene düşmek gerçekten mutluluk verici. Zayıflamak için yapmadım tabi ki bunu .

Kendimce bildiğim doğrulardan yola çıkarak ....

Şu sıralar çok mutluyum . Bisiklete minnettarım tabi ki .

@samet akkayaRica etsem, bir gun icinde ogunlerde neler yediginizi paylaşabilirmisiniz?

• Beğen
@uussff Tabi ki ;

Sabahları soya kıymalı köfte bazen buğday ekmeği ile reçel ve muz

Öğlenleri ise ; Şehriyeli salata - mercimek veya iş yerinde ne çıkıyorsa çorba dikkatli seçiyorum ama çorba olayını. Pilav veya makarna

Ara öğün olarak atıştırmalık 3 5 badem ve ceviz atıyorum..

Akşamları ise hafif bir mevsim salata ve çorba içiyorum.

Genelde hergün böyle . Tatlı ve pasta tüketmiyorum . Ara sıra yumurtasız tarçınlı kek yiyorum.

Ben de bu sabah smoothie gibi bir şey yaptım.

Kırmızı elma, yeşil elma, muz, yulaf, chia, fıstık.

Bunu yedikten sonra sürüşe çıktım.

Gelince kuru fasulye pilav yedim :D

Akşam salata, kuruyemiş, çorba.

Her gün değişiyor ama sabahları kesinlikle meyveli smoothie yapıyorum. Normal kahvaltı yapmak çok gereksiz gelmeye başladı.

• Beğen
Tepkiler: Pawcraft
Screenshot_20181007-213532.jpg
Valla konuyu tam okumadım ama vegan nedir biliyoruz artık
Bizden olmayan bize ve tüm dünyaya pompalanıyorsa orda bir sıkıntı vardır. Ben karşıyım vejetaryen ya da vegan diyetlere helal olan bişey insan kendine haram etmemeli b12 vitamini veganlar nerden alıcak soruyorum

@alcest
Çok güzel açıklamıştır tablet vs dodex var iğne hafta da bir gidip yaptırsınlar daha temizi

@Yoldaki SoloTürk
B12 bitkilerden hayvana geçerek dolaylı yoldan alınıyor. Yani B12 konusunda veganlık için bir noksanlıktan bahsetmek haksızlık olur.

• Beğen
@alcest
Lütfen, yanlış bilgi vermeyiniz. Bitkilerde B12 yoktur(birkaç istisna hariç). İnsanlar için tek pratik kaynak hayvansal besinler veya eczanelerde satılan b12 destekleri(tablet, iğne).
Daha önceki sayfalardan çok yazıldı b12 hakkında. Hayvansal bir besin tüketmiyorsanız mutlaka destek tabletlere başvurmak zorunlu.

Bilimsel bir link verelim de. İnsanlar ölmesin.
Vegan diyet, sporcular için pratik öneriler: (link)
"Due to an absence of animal and dairy products, vegans are at an increased risk of developing Vitamin B12 (cobalamin) deficiency. Cobalamin is synthesised from anaerobic microorganisms, in the rumen of cattle and sheep, and humans typically consume pre-formed cobalamin from animal products, which are the main source of B12 in the diet [(link)]. Plant-based sources of cobalamin are unusual, unless the plant has been contaminated by manure or from animal waste"

Veganlarda, hayvansal ve mandıra ürünlerinin eksikliğinden dolayı vitamin b12 eksikliği riski artmaktadır. Kobalamin(B12nin kimyasal adı). sığır, koyunların midesindeki oksijensiz solunum yapan bakteriler tarafından sentezlenir ve insanlar genellikle hayvansal besinlerde önceden oluşmuş kobalaminden faydalanırlar. Bitkisel kobalamin kaynakları çok nadirdir(bitkiye hayvan atığı bulaşmamışsa).

...

Data from the EPIC-Oxford cohort study in the "UK indicated that ~50% of vegan participants were vitamin B12 deficient [(link)]. An additional 21% of the vegans were also classified as having very low levels. Interestingly, despite 20% of participants consuming a B12 supplement, blood-vitamin levels between those that did vs. those that did not take supplements were no different, suggesting that the supplementation practices of the cohort were inadequate to achieve B12 sufficiency.
Oksford üniversitesinin ingilterede yaptığı bir araştırmaya göre: veganların %50sinde B12 eksikliği görülmüş. %21'inde eksik olmasa da düşük seviyelerde bulunmuş. araştırmaya katılanların %20si b12 desteği kullandığı halde bunların diğerlerinden pek bir farkı olmamış(yeteri kadar destek alınmamış).

---

İlla vegan olacam diyorsanız her yıl mutlaka en az birkez b12,demir, D3vitamini seviyenizi ölçtürün. Yoksa 10 yıl sonra sinir hücrelerinizde geri dönüşü mümkün olmayan tahribatla karşılaşacaksınız.

@gezgin gezer
Yanlış bilgi verdiğim yok. Dediğimi anlamamışsınız. Hayvanlar B12 vitaminini yedikleri yemlere eklenen katkıyla elde edebiliyorlar. Doğada yaşamaları söz konusu olsaydı farklı olabilirdi. B12 vitaminini sebzeleri yıkamadan yiyebilseydik bir miktar alabilirdik fakat böyle bir şey söz konusu değil.

Ayrıca sadece veganların değil; vegan olmayan insanların da kan değerlerini ölçtürmesinde fayda var. Zira et ve tavuktan başka bir şey yemeyen bir arkadaşım B12 iğnesi vurduruyor.

Geri